Jump to content

dashimir

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

dashimir je na 30. rujna 2023 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što dashimir objavi!

  1. Ne razmišljate dovoljno daleko... I kad oni uzmu moje novce, nevraćanjem će potvrditi postojanje reketa. I može li mi to biti dokaz reketarenja na sudu? Ako ćemo logički, sve prevare se događaju zbog novca, a ne računa. I sad da neki dopis/negiranje ima veću pravnu važnost, nego popratni tekst uz novac, nema mi smisla. Samo treba to sve posložiti za sud. A možda sam prekreativan da bi me okolina razumjela 😀
  2. Bok! Imao sam nekoliko pravnih zavrzlama koje sam uspio riješti uz neke savjete na ovom forumu. Hvala vam svima! Zadnji slučaj je bio s računom za nepostojeću uslugu koji su nam slali na tjednoj bazi. Naš zadatak je svaki put bio da negiramo postojanje usluge i računa za eventualnu ovrhu i budući sud. Dakle, bitno je kako reagiramo. E sad imam konkretno pitanje i ideju za slučaj koji mi se smješka. Odjavio sam komunalnu uslugu (smeće) i sad će mi tražiti dokaze da ne stanujem u tom objektu (potrošnja struje, vode, i sl.). Ja im neću to dati i oni će poslati uplatnicu za godišnju razinu s uključnim nekim penalima i kaznama. Ako platim, automatski priznajem postojanje duga, Ali ima jedna kreativna kvaka koja mi je pala na pamet. Kod plaćanja tog računa mogu pod opisom plaćanja napisati: Plaćanje nekorištene usluge (reket). Ako nije, vratite mi uplatu. Mislim da ovoliko riječi stane u ono polje za opis plaćanja. Što mislite, hoće li ovo biti dovoljno da pokrenem proces na sudu zbog reketarenja ako mi ne vrate moju uplatu? Pozdrav!
  3. Hvala na odgovoru! Je li ovo vrijedi samo za pravne osobe ili i za fizičke? I po kojem je to članku zakona, ako je zapisano?
  4. Znam, direktor mi je naivan (trenutno blaga riječ, ali suzdržat ću se). Mladi poduzetnik, otvorio firmu preko poticaja, predao financijsko izvješće i dok je bio na gradilištu nazvao ga nježni ženski glas: "Vidim predali ste financijsko izvješće, sve je uredu, mogli biste i bolje poslovati,..." spomenula mu neke certifikate i tek pred kraj spomenula plaćanje u dvije rate. I tako je počela njegova agonija. Počeli su mu dolaziti razni preporučeni paket i pisma koje je on odlučno odbijao i skrivao to od nas ostalih. Kad je priznao, prošlo je onih 14 dana za žalbu. Mislio je sve to riješiti zaboravom, ali prevaranti ga ne puštaju na miru. Nakon isteka 14 dana od razgovora počeli su ga s raznih brojeva zvati. Računi i certifikati su počeli stizati nepreporučeno i nalazio ih je u sandučiću. Uz svaki račun dolazi popratni tekst "Sukladno dogovoru sklopljenim s klijentom x.y. šaljemo vam...". Od silnih poziva odbija i neke druge važne pozive za firmu misleći da su to oni. Totalna psihoza, pogotovo kad je našao u tisku tekst s identičnim problemom i firmom. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/naplacuju-certifikate-tvrdeci-da-suraduju-s-finom-fina-kaze-oprez-s-nama-nemaju-ugovor-15300061 Sad idem kopati što se može poduzeti. Možda da oglasom okupimo druge žrtve i pokrenemo kolektivnu tužbu? Pisao sam udruzi za zaštitu potrošača, oni su to prebacili na trgovačko pravo pošto se radi o poslovnim subjektima. E sad, on nije ništa od njih primio preporučeno, nije potpisao ugovor koji su mu trebali (?) poslati za potpis. Do sada nije negirao nikakav dug niti ih je kontaktirao jer se pravi da nije ništa dogovorio s njima. Ali oni uporno zovu i šalju račune. Ovrha mu ne gine. A onda ajde na sud pa dokazuj. Ne znam je li dobro negirati ili uopće obraćati pažnju na tzv dugovanje. Jedino što sam našao dovoljno čvrsto jeste da ta firma nema u opisu djelatnosti prodaju na daljinu. Ne znam koliko je to čvrsto u ovim EU prilagodbama zakona i sl. Možemo na sudu preslušavati snimku pa vidjeti što su zaista dogovorili, on se ne sjeća detalja, ali prevaranti su znali priču i taktiku. Molim vas za prijedloge i pomoć ako je netko u ovom . Pozdrav!
  5. Imao sam prometnu i svjedoka koji je pristao svjedočiti. Međutim, prošle su godine od prvog poziva i rasprave, svjedok je zaboravio doći. Sad mu je došla kazna od 1000kn i novi poziv. U žalbi može napisati da je zaboravio, ali to se sigurno neće uvažiti. Do sada je uvijek bio običaj za prvi zaborav svjedoka poslati opomenu, ali izgleda da se krenulo malo žešće s punjenjem proračuna. U Zakonu o parničnom postupku postoji mogućnost oslobađanja kazne nakon naknadnog opravdavanja izostanka, ali ne znam koliko se to u današnje vrijeme primjenjuje? Ima li smisla pisati žalbu i u kojoj formi?
  6. Hvala, isto sam u međuvremenu saznao u kontaktu sa sudom, pozdrav!
  7. Pitanje zvuči jednostavno, ali odgovor nisam našao u Zakonu o obveznim odnosima. Imao sam štetu na autu (kamen na cesti) zbog čega sam tužio grad i njihovo osiguranje. Zastara po ovom događaju je 3 godine, a za moj slučaj je ostalo pola godine. Počeli smo izmjenjivati dopise i tužbe, troškovi odvjetnika rastu. E sad, imam nekoliko pitanja. Po meni, zastara je dan kad se tuženik na nju pozove i sudac odluči da se suđenje prekida zbog nastupa zastare. -Nastupanjem vremenskog roka zastare nemam pravo na nastavak suđenja bez obzira dobio ili izgubio spor? -Tko će platiti sudske troškove i troškove odvjetnika obje strane kad dođe zastara u obliku kojeg ja tumačim? -Ima li smisla ustrajavati u tužbi ako znam da tuženik može odugovlačiti pola godine i na taj način izbjeći odgovornost?
  8. Hvala, barem na premještanju u pravu rubriku. Pravo je tako zakomplicirano da i oni koji su u njemu ne znaju što je pisac htio reći. Bez uvrede pravnicima, mislim da oni ne mogu biti bez posla u ovom našem društvu ako stvarno žele zaraditi. Ja bih ponudio podjelu pola/pola od ovog mog utuživanja, ali ne mogu naći odvjetnika koji bi mi sastavio tužbu i bio na ročištima. Koliko sam upoznat, dobio bi i naknadu za zastupanje od suda (optuženika) koju ne bi dijelili na pola. Osiguranju sam rekao da će mi platiti svaku minutu potrošenu na ovom slučaju. Ostao sam bez poslao i sad ću imati prilično mnogo slobodnih minuta. Tko zna, možda se prebacim na pravo...
  9. Nakon očitanja komunalnog redara, grad je poslao osiguranju zahtjev za naplatu štete, osiguranje je, naravno, odbilo zahtjev uz generički odgovor da se u policijskom zapisniku ne vidi u što je auto udarilo niti da je riječ o javnoj površini. Na moj prigovor da nisu dobro pročitali zapisnik i da se ponovo očituju, odgovorili su mi da nisam priložio nove dokaze na osnovu kojih bi mi odovoljili odštetnom zahtjevu. E sad, imam dva svjedoka koji vidjeli događaj i pomogli da se auto odgura u stranu. Osiguranje očito želi sudski epilog. 1. Koga prvo tužiti: grad ili osiguranje ili sve u isto vrijeme. Dodatno tražiti nakandu za izgubljeno vrijeme (suđenje) koje ću potrošiti na utuživanju zahtjeva. I da, pronaći ću najskupljeg odvjetnika koji će se također naplatiti od osiguranja. 2. Mogu li tužiti osiguranje po točci nesavjesnog obavljanja posla (izbjegavanja nadoknade štete) jer u policijskom zapisniku se točno nalazi opis kamena s tragovima ulja, kao i opis mjesta koje je nesumnjivo javna površina?
  10. Kamere su pokazale da je šleper sa stranim tablicama izvukao kamen na cestu, raspisana je tjeralica za njim. Ne mogu dobiti zapisnik dok ga ne uhvate na carini. U međuvremenu sam se obratio mom osiguranju, njima je policija po službenom postupku dostavila izvješće o nesreći!!! S tim sam otišao u gradsku upravu i predao zahtjev za odštetu, oni su to poslali komunalnom redaru da se izjasni o nesreći. Nastavak slijedi...
  11. Hvala mokronoge, bio si u pravu. Pozvao nas je javni bilježnik, pročitao ugovor i rekao da dobivamo samo kuću i okućnicu. Sve ostalo (novci, namještaj, dionice,grobno mjesto,...) ide krvnim nasljednicima. Zatim je pitao je li nam jasno i htio na brzaka zaključiti slučaj. Kad smo pitali gdje ostaju novci, tko će plaćati groblje, ... rekao je za sada nikome dok se ne pojave nasljednici i podnesu zahtjev. On nema ovlasti istraživati i pozivati rođake (a policija sigurno zna za postojanje sestre, pozvali su je kad je umrla). On ne može dobivati informacije od drugih državnih institucija, sve u svemu, odlična stvar za muljažu i otimačinu. Nije znao ni reći koliko dugo će novci ostati na računu, dakle, beskonačno, banka ispada kao nasljednik, mi ne možemo mijenjati namještaj jer svako malo može netko doći i uzeti nam (ako nemamo račun). I još za kraj, kad sam ga pitao hoće li naše primjedbe unijeti u zapisnik, pitao je: Koje primjedbe?
  12. Popis stanovništva je nedavno završen, a nekim podacima se već počinje okolo manipulirati. U mojoj bližoj sredini, već su neki okarakterizirani da su ovakvi ili onakvi i da su to saznali iz zadnjeg popisa, počinju i prijetnje. Koga tužiti, što treba prikupiti prije tužbe i koja je šansa dobijanja spora?
  13. Puno pitanja, a ni jedan odgovor. Za sada sam siguran za namještaj, dok nije napravljen službeni popis stvari može se iznositi iz kuće. Ako bude obrnuto - javim.
  14. Nakon smrti skrbljene osobe, pojavila se sestra ni od kuda. Skrbnik, koji je imao ugovor o doživotnom uzdržavanju, imao je u ugovoru nasljeđivanje nepokretne imovine, dok se pokretnina nije ni spominjala. Kuća je prepisana, a sud sada pronalazi ostalu rodbinu kako bi se održala ostavinska rasprava. Imam više pitanja, odvjetnik koji je sve to sastavljao i zastupao ima znanje početnika ili se neće uopće potruditi da se to brzo riješi. -Ima li skrbnik pravo na novce na tekućem računu pokojne? -Što je s namještajem u kući, to je isto pokretnina, tu ima i nekih stvari od skrbnika za koje nema račun? -Nije bio popis stvari, mogu li se neke stvari ukloniti iz kuće? Hvala.
  15. Supruga je naletjela na dio betonske prepreke koju su nepoznate osobe izvukle i ostavile na cesti prilikom oslobađanja prolaza, vjerovatno za dostavno vozilo. Vozilo ispred mog je prošlo preko betonskog komada jer je bilo više, dok je na mom polupao karter i vjerovatno getribu. Policija je bila na očevidu i sastavit će zapisnik za 2 tjedna, osiguranje će izići na procjenu štetu prije popravka. S tim papirima će mi prepustiti eventualnu tužbu. E sad: -koga da tužim: grad, ceste ili izvođača radova na obližnjem gradilištu? Kolike su mi šanse (vjerovatno ovisi o tome je li policija našla krivca)? -na cestu gleda jedna kamera od jedne ustanove, policija vjerovatno nije išla u pretraživanje snimke. Kako policiju natjerati da s nalogom preuzme snimke od spornog događaja prije nego što se izbriše sa medija za čuvanje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija