Jump to content

Hana28

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Vam puno na odgovoru. Naišla sam na ovoj temi da nasljednici vračaju dugove ostavitelja do vrijednosti naslijeđenog djela, ali ako su dugovi osobni nasljednici nisu dužni vraćati iste dugove. Dugovi koje je dužnik napravio radi zadovoljavanja zajedničkih životnih potreba dužan je vračati nasljednik. S obzirom da suprug i njegov otac nisu živjeli na istoj adresi i ne radi se o dugu koji je nastao radi zadovoljavanja zajedničkih životnih potreba, možemo li se žaliti da se radi o osobnom dugu pokojnika?
  2. Poštovani, molim za savjet. Svekar mi je umro prije 12. godina i prošle godine je suprug kao jedini nasljednik pozvan da preuzme postupak koji HZMO vodi protiv pokojnog oca. S obzirom da nismo imali nikakvih saznanja o ikakvom postupku tražili smo uvid u spis i saznali da je Hzmo 2000. godine pozvao pokojnog svekra na povrat duga u iznosu cca 25.000 kn , jer je u razdoblju od 1991-2000.g primao dvije mirovine na osnovu poljoprivrednog i obrtničkog osiguranja, na što se pokojnik izjasnio da nije kriv za grešku Hzmo-a te da ne pristaje na nagodbu. 16. srpnja 2002. godine Hzmo podnosi tužbu protiv pokojnog svekra Općinskom sudu u Zagrebu te predlaže da tuženik mora vratiti 25 000kn uz pripadajuću zateznu kamatu do isplate. Tuženik je umro 1. veljače 2005. godine , a suprug u veljači 2016. godine ( 11 godina nakon smrti pokojnog oca ) zaprima Rješenje Općinskog suda kojim se kao jedini nasljednik poziva da preuzme postupak koji HZMO vodi protiv pokojnog oca. Na navedenom Rješenju koje je zaprimljeno 2016. godine je datum 3. svibnja 2010. godine. Dakle, gotovo 6. godina sud nije uspio dostaviti osporeno rješenje, a pet godina nakon smrti tuženika sud je rješenje donio! S obzirom na navedene činjenice ulažemo žalbu koja je odbijena te smo pozvani na glavnu raspravu za mjesec dana. Molim Vas pomoć. Radi li se o zastari s obzirom da je Hzmo 2002. godine podnio tužbu protiv pokojnog svekra za koju mi nismo znali do prošle godine i što nam je činiti. Bojimo se ogromnih kamata koje su se nakupile kroz silne godine kao i sudskih troškova. Suprug je od oca naslijedio kuću staru preko 70 godina i dug po još jednom sporu u iznosu 70.000kn.... Unaprijed se zahvaljujem!
  3. Također bih molila ako netko ima skriptu za polaganje općeg dijela DSI za VSS da mi pošalje na mail : a.baca28@gmail.com. Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija