Jump to content

hrvbranitelj

Korisnik
 • Broj objava

  16
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Ostvarivanje suvlasničkog djela

  Pozdrav, na ostavinskoj raspravi sam nasljedio 1/4 suvlasničkog udjela na parceli koja obuhvaća kuću od 90m2, dvorište od 900m2, pomoćnu zgradu od 50m2 i nadstrešnicu od 10m2. Drugi nasljednik na istoj parceli ima udjel 1/4 poput mene dok treći nasljednik ima udjel od 2/4. Po trenutnoj situaciji dogovora između nas troje neće biti jer svatko vodi svoju politiku i ne zna za kompromis, no temeljem mog suvlasničkog djela ja želim stupiti u posjed svoje 1/4 odmah ali me buni na koji način ako nema dogovora se to radi i kome se moram obratiti? Da li u takvoj situaciji postoji mogućnost davanja procesa na sud pa geometrijske diobe u tri zasebne čestice? Na kraju krajeva koliko okvirno ti procesi koštaju i tko ih plaća? Ako se to ne može riješiti sa dogovorom što se npr. događa kada jedan od nasljednika samoinicijativno uđe na parcelu i zagradi svojih 1/4 suvlasničkog udjela. Jer po gabaritima parcele to ispada da ja osobno imam pravo na oko 262m2!
 2. Članak 229

  Članak 229 zakona o obveznim odnosima kaže da najamnina zastarjeva za 3 godine. Mene se tereti za najamninu i prijeti mi ovrha no presuda nije pravomoćna. Može li podnošenje prigovora zastare prije donošenja pravomoćne presude staviti tu tražbinu u zastaru?
 3. Ostavinska rasprava i rješenje

  Poštovani dobio sam u ruke rješenje iz ostavinske rasprave. Sama ostavinska rasprava vodila se u vezi nasljeđivanja suvlasničkog udjela moga oca u obiteljskoj kući koja obuhvaća 1064m2 koji se dijele na kuću, okućnicu,vrt itd... Na ostavinskoj raspravi nam je obznanjeno kako moj otac ima 3/4 suvlasničkog udjela dok moja majka ima 1/4. Na raspravi su bili prisutni moja majka i moja sestra, te ja ali se tih 3/4 podijelilo na nas troje u jednakim omjerima. Mene muči sljedeće ako se dijeli 3/4 nečijeg suvlasničkog udjela zar nebi onda svatko od nas trebao dobiti 1/4?? Na rješenju piše da nas troje nasljeđuje svaki po 1/3 udjela od tih 3/4?? što mi nikako nije logično Isto tako rješenje je postalo pravomoćno dana 22.8.2019.godine te bi sve ovo što sam nasljedio volio prebaciti na svoga sina! Da li trebam čekati da se to sve gruntovno i katastarski upiše ili mogu samo uz priloženo pravomoćno rješenje odraditi ugovor o darovanju? Kada bi taj ugovor napravio kako bi ga trebao formulirati točno onako kako piše u rješenju? 1/3 udjela u nekretnini pod točkom A broj 1 koja se sastoji od ....
 4. Ostavinska rasprava

  Hvala na odgovoru. Na ostavinskoj raspravi sam ostvario svoju 1/4 i rješenje će biti gotovo za nekoliko dana, no zanima me koji su daljnji koraci jer tu 1/4 želim prebaciti na svoga sina!
 5. Ostavinska rasprava

  Da ne otvaram zasebnu temu pitanje ću postaviti ovdje... Naime za nekoliko mjeseci će se održati ostavinska rasprava u vezi podjele imovine moga oca koji je prije par mjeseci umro. U zemljišnjim knjigama njegov vlasnički dio objekta,okućnice,vrta itd... iznosi 3/4 dok moja majka tj. njegova supruga ima 1/4. Moram napomenuti kako iza sebe nije ostavio nikakvu oporuku. Pretragom interneta na stranicama pravne klinike piše da ukoliko nema oporuke da potomci i bračni supružnici imaju pravo na jednu polovicu. Da li to onda znači da ako je moj otac imao 3/4 udjela da onda po toj logici mene kao njegovog sina, moju sestru i majku tj.suprugu pripada po 1/4 udjela? Ukoliko se kojim čudom pojavi oporuka da li ju mogu osporavati ako ne budem bio zadovoljan i na koji način to mogu napraviti?
 6. Pitanje za prebacivanje nasljedstva

  Hvala Vam na odgovoru!
 7. Poštovanje, uskoro će se održati ostavinska rasprava vezana za imovinu moga oca. Ukoliko ja kao njegov sin nasljedim nešto, što trebam napraviti da se to odmah po saznanju te odluke, sve što sam ja nasljedio prebaci na moga sina ( sin je punoljetan)? Znači ja bi se odrekao eventualnog nasljedstva na toj raspravi ali sve u korist moga sina. Što učiniti u tom slučaju i kako to sprovesti?
 8. Ovrha nad braniteljom

  Zahvaljujem Vam svima na odgovorima. Na tu prvostupanjsku odluku smo se žalili i sada čekamo pravomoćnu presudu. Nisam želio ići u detalje detalja no situacija je ne samo specifična već se i otegla 20 i kusur godina sudovanja, a nitko nije ponudio adekvatno rješenje. Smatram da sam itekako izigran, stavljen na vjetrometinu te mene i moju obitelj iz dana u dan izjeda to čekanje. U mome slučaju vidljive su nepravilnosti, prijavio sam aktere DORH-u i sada samo čekam no pošto je izašao novi ovršni zakon zanimalo me da li spadam u isti i što mogu napraviti u slučaju negativnog scenarija. Tko želi dublji uvid u situaciju, mogu mu na privatnu poruku u kratkim crtama opisati nepravdu i životni peh kroz koji prolazim 22.godine!
 9. Ovrha nad braniteljom

  U mome slučaju je situacija komplicirana i apsurdna zbog neučinkovitosti rada pravosuđa. Stan u kojemu živim preko 20.godina sa svojom obitelji nije u ničijem vlasništvu, nije upisan katastarski niti gruntovno.Dok je kuća u kojoj se taj stan nalazi samo u 1/3 vlasništvo te druge obitelji koja me želi izbaciti na ulicu dok ostalih 2/3 ne pripada nikome odnosno nije upisano niti legalizirano na ničije ime. Zbog toga se stvorio sudski spor jer oni uporno bez valjanih dokaza žele izbaciti mene na cestu i zauzeti tih preostalih 2/3. Što se tiče najamnine, meni je pravomoćno presuđena retencija nad tim stanom pa je pokrenut novi postupak da se utvrdi visina mojih ulaganja, no opet neučinkovitim radom moja retencija se uopće ne priznaje na prvostupanjskom sudu,a druga strana potencira najamninu za unazad pet godina i to najamninu za nešto za što nisu nikada ni kune uložili niti ikada boravili u tome stanu. Zanimljivo je da na to njima idu zatezne kamate,dug mi se gomila dok na visinu mojih ulaganja koji su čak potvrđeni pravomoćno prije 5 godina ne idu zatezne kamate. Znači ja nisam bio nikada i nigdje podstanar niti sam zaključio bilokakav ugovor o podstanarstvu.
 10. Ovrha nad braniteljom

  Pozdrav, prijeti mi ovrha nad mirovinom i jedinom nekretninom u kojoj živim zajedno sa svojom obitelji. Ukoliko presuda postane pravomoćna(radi se o sporu između moje i još jedne obitelji u vezi iseljenja iz stana u kojem živim ) , na snagu stupa ovrha tj. dug čiji je iznos glavnice manji od 10.000 kuna ali i napuštanje prostora u kojemu živim. Nužno je napomenuti kako mi je to jedini prostor u kojem boravim i živim preko 20.godina zajedno sa svojom obitelji, te sam korisnik besplatne pravne pomoći i socijalne pomoći pri mjesnom uredu za socijalnu pomoć. Zanima me da li po novom ovršnom zakonu, mene netko može istjerati iz jedine nekretnine i nametnuti mi dugovanja koja su nastala isključivo presudom suda, nikako mojom vlastitom krivicom. Naime, ne postoji nikakav akt, ugovor ili izjava da sam ja nekome nešto dužan ili da sam primio novac od nekoga, već se radi o potraživanju najamnine u sudskom sporu što potencira druga strana koja me želi izbaciti iz predmetnog stana. Glavnica te najamnine je manja od 10.000kn no zatezne kamate su učinile svoje pa je taj iznos sada puno veći. Što kao hrvatski branitelj,suprug i građanin ove zemlje mogu učiniti da osiguram normalan život i krov nad glavom vlastitoj obitelji? Mogu li ikako spriječiti deložaciju, može li mi ministarstvo kako pomoći??
×