Jump to content

Tempe

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Koliko metara zemljišta s obje strane ceste se može prenijeti u javno dobro kod prijenosa nerazvrstanih cesta i zemljišta? Mnogi geodeti kažu 1m a meni je uzeto sa jedne strane 6m i sa druge strane 3m.
  2. Vlasnik sam 1/2 čestice u gradu u Primorju gdje ne dolazim od 2006 godine. U 10 mjesecu 2007. saznajem da su počeli radovi na izgradnji ceste. Kontaktirao sam Grad i tražio da mi plate obeštećenje za zemlju. Dobivam pismo od Grada u kojem piše:"..da Zahtjev pošaljem Upravnom odjelu". Nakon slanja pisanog Zahtjeva za obeštećenje dobivam odgovor Pročelnika da nema osnove za obeštećenje. Građevinska inspekcija izlazi na teren tek nakon više uzastopnih zahtjeva, a nakon uključenja medija, blokade prolaza od strane suvlasnika ostalih čestica itd. Nakon tako velikog pritiska krajem 2007. Grad prestaje sa gradnjom, a Građevinska inspekcija tek u 10 mjesecu 2008 stavlja ploču o zabrani gradnje, te donosi Rješenje da se ukloni bespravno izgrađena cesta i makne u roku 15 dana, što nije učinjeno, te se nakon 4 godine u 10/2011. ponovno se počinje sa bespravnom gradnjom i cesta se uskoro završava. Inspekcijskim Nadzorom 15.11.2011. podnesena je Kaznena Prijava. Cesta je izgrađena bez Građevinske dozvole. Po Urbanističkim uvjetima 1974.g. cesta je trebala ići uz ogradni zid kuća, ali kod gradnje, cesta je odmaknuta od zida cca 6 m, pa su svi vlasnici kuća dobili besplatan parkirno mjesto, a suvlasnik jedne od čestica preko koje je trebala ići cesta je dobio građevinsku dozvolu. Krajem 2009. telefonski me kontaktirao Gradonačelnik tog Grada i od mene tražio da Gradu darujem svoju zemlju, što sam ja odbio. Gradonačelnik je rekao:"Svi su darovali osim Vas". To nije istina, jer su ostali suvlasnici čestica zauzvrat dobili parkirna mjesta i jedan od njih građevinsku dozvolu. Dana 1.7.2013. u pismu Ministarstva graditeljstva sama Ministrica traži od Gradonačelnika rješenje dugogodišnjeg problema vezano za nezakonito građenje ceste. Nedavno saznajem da je Grad prenio cestu i zemlju s obje strane te ceste u Javno dobro 2019 godine. Bez mog znanja, odobrenja, pitanja, bez moje suglasnosti. Napominjem da nikada nisam dobio nikakvu vrstu obavijesti niti Rješenja o prenošenju moje čestice u Javno dobro. Također nigdje nisam uspio naći javnu obavijest o prenašanju te zemlje u Javno dobro. Na moje e-mailove i pisma nitko iz Grada niti Javne uprave ne odgovara. Molim Vas savjet što dalje i može li se išta učiniti po pitanju gore navedenog.
  3. Radim u privatnoj tvrtki koja će s obzirom na smanjenu količinu posla davati poslovno uvjetovane otkaze. Naša šefica računovodstva tvrdi da s obzirom da nemamo Pravilnik o radu niti Kolektivni Ugovor, prema samom Zakonu o radu poslodavac nije u obvezi isplatiti otpreminu. Tvrtka ima 8 zaposlenih pa nismo dužni imati Pravilnik. Također napominjem da imam 8 godina neprekinutog radnog staža u toj tvrtki. Zanima me dali je poslodavac obvezan isplatiti otpremninu prema Zakonu o radu ako je riječ o poslovno uvjetovanom otkazu i neprekinutom radnom stažu od 8 godina u istoj tvrtki.
  4. Tempe

    Pravo prolaza

    Kod kupnje zemljista dali smo susjedu sluznost prolaza preko naseg zemljista 3m sirine uz potok. Prilikom uredenja potoka Hrvatske vode uzele su veci dio naseg zemljista. Uzele su i cijeli dio koji je bio predviden susjedu za prolaz. Tko je sada duzan susjedu osigurati prolaz, Hrvatske vode ili mi?
  5. Hvala Vam na odgovoru. Izgleda da to što imaju apartman za iznajmljivanje koji je kategoriziran dovodi do toga da se mora plaćati RTV pristojba jer gosti kojima se apartman iznajmljuje nisu dio kućanstva
  6. Roditelji su vlasnici stana u kojem žive i tamo redovno svaki mjesec plaćaju RTV pristojbu. Svake godine odlaze na more na period od cca 2 mjeseca gdje imaju svoju vikendicu i apartman za iznajmljivanje. Dok su na moru u stanu gdje žive ne boravi nitko ali RTV pretplata se uredno plaća za svih 12 mjeseci godišnje. Ovo ljeto je došao inkasator koji tvrdi da moraju RTV pretplatu plaćati i na moru za period koji tamo provedu. Zanima me dali je inkasator u pravu kada kaže da trebaju RTV pretplatu plaćati i za vikendicu+apartman s obzirom da oni već plaćaju RTV pretplatu za stan u kojem žive i u periodu kada njih niti bilo koga drugog uopće nema u stanu (cca 2 mjeseca).
  7. Rješenje o izvedenom stanju je postalo izvršno u svibnju 2014 godine. Rješenje o komunalnom doprinosu je primljeno u ožujku 2021 godine. Koliko je rok zastare?
  8. Zanima me točan rok zastare za komunalni doprinos. Rješenje o komunalnom doprinosu je primljeno 6 godina i 9 mjeseci nakon što je usvojen zahtjev za legalizaciju pomoćnog objekta. Nailazim na oprečna mišljenja oko roka zastare, negdje se spominje rok od 3 godine a negdje od 10 godina
  9. Ljubazno Vas molim za savjet. Zivim i radim u Njemačkoj već par godina, dakle tamo mi je srediste ekonomskih interesa i tamo imam adresu na kojoj sam prijavljena. U Hrvatskoj sam prijavila odlazak iz zemlje na 5 godina i to cu po isteku istog i produziti. Napominjem da imam hrvatsko državljanstvo. Zbog Covida i potresa sam već neko vrijeme u Hrvatskoj (radim od kuce ali za njemačku firmu, te imam ugovor o radu na neodređeno). Jedini dohodak mi je placa na koju svaki mjesec u Njemačkoj placam porez na dohodak. Zanima me dali po hrvatskom zakonu nakon pola godine moram napustiti Hrvatsku ili mogu ostati dulje? Da li sam oslobođena plaćanja bilo kakvog poreza u Hrvatskoj jer plaćam porez u Njemačkoj, ili eventualno razliku poreza trebam doplatiti u Hrvatskoj? Ili bi trebala porez placati u Hrvatskoj i ako da kakve su porezne olaksice? Da li u Hrvatskoj moram prijaviti boravište/prebivalište/javiti se poreznoj?
  10. Ljubazno Vas molim za savjet vezano uz slijedeću problematiku. Moj otac je krajem ožujka 2018 godine prodao tvrtku koja je imala sjedište u Zagrebu. Na sudskom registru upisana je promjena vlasništva tvrtke, te novi vlasnik ima sjedište u Glini. Nakon prodaje tvrtke dvije fiksne telefonske linije koje su glasile na ime tvrtke nisu ugašene, te su ostale aktivne na ime tvrtke koja je prodana, te su računi su dolazili na našu adresu kao i dotada. Imamo sklopljen ugovor sa B-netom. Računi za obje telefonske linije koji su dolazili su na našu adresu su uredno plaćani. Linije nismo htjeli gasiti jer smo čekali da istekne Ugovor sa B-netom koji je trebao isteći krajem 9 mjeseca 2018. Kada je došlo vrijeme isticanja Ugovora, moj otac je želio produžiti Ugovor sa B-netom ali da se ukine jedna linija koja nam više nije potrebna. U B-netu su ga obavijestili da ne može ugasiti tu jednu liniju jer osoba koja je kupila tvrtku ima nepodmirene dugove na nekoj svojoj liniji. Opet napominjem da smo mi sve račune za obje naše linije uredno plaćali cijelo vrijeme i da za te dvije linije nema nikakvih dugovanja. Njih ne zanima što su svi računi za ove dvije linije uredno podmirivani i što tvrtka više nije u vlasništvu mog oca. Njihovo obrazloženje je da neće ugasiti liniju dok novi vlasnik ne podmiri dugove za svoj telefon ili dok novi vlasnik ne zatraži ukidanje ove dvije naše linije. Pokušali smo kontaktirati novog vlasnika tvrtke, međutim nismo dobili nikakav odgovor. Ljubazno Vas molim za savjet kako dalje postupiti i dali B-net ima pravo nas sankcionirati radi dugova sa kojima nemamo nikakve veze.
  11. "Imovina koja nije navedena u Darovnom Ugovoru, bude pronađena na području k.o. "X" ista ima pripasti u cijelosti Daroprimatelju". Pitanje: Ako se ovakva klauzula stavila u Darovni ugovor, dali se ona može primjeniti i dali je zakonita? Dali sva pronađena imovina pripada Daroprimatelju uz ovakvu klauzulu u Darovnom ugovoru?
  12. Moja pok. majka svu svoju imovinu 1/6 dijela očevine darovala je unuku Ivanu sinu moje sestre. U Ugovoru o darovanju piše: " I nekretnine koje nisu navedene u Ugovoru a nakndano su pronađne ili Zakonom o naslijeđivanju su pripale ili će pripasti Darovateljici". Nekretnine koje su uzele Jugoslavenske vlasti 50tih godina nisu navedene u Ugovoru o darivanju, za te nekretnine se vodi postupak na Upravnom sudu protiv RH-e. Moja pokojna majka nije podnijela Zahtjev za povrat tih nekretnina ali je podnio p. ujak njen brat, koji je također suvlasnik 1/6 dijela očevine. Ako se dobije postupak pred Ustavnim sudom, dali su to buduće nekretnine, te dali bi se primjenio čl. 480. ZOO gdje bi sestrinu sinu Ivanu pripalo pola, a druga polovica sestri i meni, ili bi sestrinu sinu Ivanu sve pripalo u cijelosti? Molim Vas da pojasnite što su to buduće nekretnine?
  13. U darovnom ugovoru se nakon darovanih katastarskih čestica navodi slijedeće: "Kao i ostalih nekretnina na području k.o. koje nisu navedene u Ugovoru a naknadno su pronađene ili Zakonom o nasljeđivanju su pripale ili će pripasti Darovatelju". Dali se mogu darovati buduće nekretnine tj. nekretnine koje nisu navedene u Ugovoru o darivanju? Također, dali ta naknadno pronađena k.č. pripada Daroprimatelju ili ide u ostavinsku masu budući da je Darovatelj umro.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija