Jump to content

Tricked

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Predbilježba o kojoj pišem je upisana u zemljišnu knjigu 2008. godine, tj. prošlo je 9 godina. Vjerojatno je potpisan predugovor o kupovini nekretnine i upisana je predbilježba, koja kasnije nije opravdana i nije postala uknjižba. Zar nije logično da ako ja kupim tu nekretninu, ja postajem vlasnik jer sam ishodio uknjižbu na temelju relevantnog dokumenta, a stranka koja je imala upisanu predbilježbu u zasebnoj pravnoj stvari (parnici ili sl.) rješava eventualno to pitanje s bivšim vlasnikom. Jer inače vlasnik nekretnine koji je eventualno izgubio kontakt s strankom koja je imala upisanu predbilježbu može slijedećih 50 godina imati upisanu predbilježbu i samim time i otežanu eventualnu prodaju nekretnine. Radi se o stečajnom postupku, pa je možda i pravna regulativa ponešto drugačija u odnosu na redovnu proceduru. Hvala unaprijed na stručnoj pomoći.
  2. Pozdrav, razmišljam o kupnji nekretnine u stečajnom postupku. Na nekretnini je upisano založno pravo radi osiguranja novčane tražbine u korist Republike Hrvatske. Kako sam shvatio, u stečajnom postupku se upisano založno pravo smatra razlučnim pravom. Što to točno znači i da li se sva razlučna prava brišu nakon što se donese rješenje o prodaji nekretnine. Koliko sam upućen, svaka se predbilježba mora opravdati i dokazati na temelju nekog mjerodavog dokumenta da bi mogla konzumirati i postati uknjižba. Da li postoji neki vremenski rok u kojem se predbilježba mora provesti u uknjižbu, tj. da li se kupoprodajom nekretnine briše i ta predbilježba ili netko teoretski nakon par godina može osporavati vlasništvo nekretnine nakon što je ja kupim. Hvala i LP.
  3. Hvala, to sam i pretpostavio, međutim, u udruzi za potrošače me uporno vraćaju na "pravo na povrat novca u slučaju jednostranog raskida ugovora." Neovisno što je riječ o putovanju, a meni to nikako nema smisla, obzirom na članak 79. i članak 40. Zakona o zaštiti potrošača.
  4. Poz, ne razumijem u kojem se dijelu Zakon o zaštiti potrošača odnosi na poslovanje putničkih agencija? Konkretno, ako netko kupi putovanje i zatim odustane u roku 14 dana od kupnje, mora li agencija vratiti kompletan iznos ili se iznos vraća prema općim uvjetima agencije? Hvala.
  5. Sigurno ću pokušati. Hvala na savjetima. lp
  6. Hvala puno na odgovoru. Obzirom da je na potpisanom ugovoru kao nadležan naveden sud u Zagrebu, mislite da se može pokušati i s našim pravnicima?
  7. Pozdrav, imam turističku agenciju i sklopio sam ugovor s jednom inozemnom (europskom) turističkom agencijom o putovanju. Moja agencija je posrednik, a ino agencija je organizator. Klijenti su plaćali unaprijed meni, ja sam plaćao ino agenciji. Ino agencija je otkazala putovanje, vratio sam (o svom trošku) novce klijentima, međutim, kojim pravnim sredstvima mogu tražiti povrat od ino agencije? Pokušao sam na lijep način, zvao hrpu puta, poslao puno mailova i sl., no želim pokušati pravnim putem. Hvala na savjetu
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija