Jump to content

El Gato

Korisnik
  • Broj objava

    53
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala lijepa na odgovoru. Prenijet ću ujaku što može uraditi, kako po pitanju izvanbračne zajednice, tako i o ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Nemate možda informaciju koliko stoji sudski postupak kojim bi ishodili rješenje o postojanju izvanbračne zajednice, barem okvirno...?
  2. Slažem se. 😉 U vezi ovog dokazivanja postojanja izvanbrane zajednice, znate li što je konkretno potrebno da bi gospođa istu dokazala-svjedoci, ujakova izjava, nešto treće...?
  3. O.K. hvala na informacijama. Mislim da će to pričekati još koji mjesec dok se kćer ne vrati iz SAD, pa neka sama pita ako u međuvremenu nešto ne stigne od suda. Čisto informativno-jeli normalno da takav sudski postupak traje 2 godine, bez ikakve obavijesti ili poziva oštećenoj/tužiteljici...?
  4. Ugovor o najmu podstanarskog stana u kojem gospođa "živi" sa svojim odraslim sinom, (pod navodnicima zato jer zapravo veliku većinu vremena ona živi s mojim ujakom), glasi na nju i ukoliko bi mijenjala adresu izgubila bi pravo na socijalnu pomoć koja joj je kao nezaposlenoj glavni izvor prihoda za život. Što se tiče kuće, ona ne polaže nikakva prava na istu nakon ujakove smrti i suglasna je s time da ju ujak nakon smrti ostavi svojoj kćeri jedinici. Međutim, ukoliko bi se dokazala izvanbračna zajednica u svrhu prava na obiteljsku mirovinu, pretpostavljam da bi ona u tom slučaju u ostavinskoj raspravi nakon ujakove smrti mogla potraživati i svoj dio kuće?
  5. Prva opcija otpada, jer kad do sada nisu "ozakonili" svoju vezu, neće ni ubuduće, kažu "prestari su za to".😉 Kako u igri ostaje isključivo ova druga opcija, znate li možda na koji način gospođa konkretno dokazuje postojanje izvanbračne zajednice? Uz svjedoke na sudu, eventualno ovjerenu izjavu moga ujaka za njegova života da oni zaista žive u takvoj zajednici ili nešto treće...?
  6. Hvala na odgovoru! Znači, ako sam dobro shvatio, da bi pravo na starosnu mirovina moga ujaka nakon njegove smrti pripalo njegovoj višegodišnjoj izvanbračnoj partnerici, morali bi ozakoniti svoju vezu, tj. službeno se vjenčati? U suprotnome, nakon ujakove smrti ona bi u izvanparničnom postupku morala dokazati status izvanbračne zajednice da bi to pravo ostvarila...? Na koji način se to u eventualnom izvanparničnom postupku utvrđuje/dokazuje?
  7. Jeli moguće da informaciju o statusu predmeta dobije jedan od roditelja, obzirom da je kćer do jeseni u USA zbog fakultetskih obaveza? Ne, nije imala odvjetnika.
  8. Kako je od navedenog nemilog događaja, te davanja iskaza moje kćeri kod državnog odvjetnika u vezi istoga prošlo gotovo dvije godine, a ona u međuvremenu nije dobila nikakav sudski poziv niti obavijest vezano za postupak koji se navodno vodi protiv njenog bivšeg dečka (ČL.139 ST.2 i ČL. 191 ST. 1 KZ-A), zanima me na koji način možemo doznati što se događa i u kojoj fazi je postupak. Kćer je u međuvremenu zbog fakultetskih obaveza otišla u inozemstvo i trenutno je u USA. Pokušali smo na osnovu oznake spisa Općinskog državnog odvjetništva na stranici e-predmet.pravosudje.hr dobiti bilo kakve informacije, no dobijamo samo obavijest da "Upisani predmet s odabranog suda nije dostupan u eSpis sustavu". Pretpostavljamo da je to zato jer unosimo broj spisa pod kojim se predmet vodi u državnom odvjetništvu, a ne na sudu, ali od strane suda, kao što sam već naveo, nemamo apsolutno ništa do danas... Bilo kakav koristan savjet je dobrodošao. Hvala lijepa unaprijed!
  9. Pozdrav! Razvedeni ujak koji je umirovljenik, već duži niz godina živi u vanbračnoj zajednici sa partnericom koja je također razvedena. Partnerica nije prijavljena na ujakovoj adresi nego na adresi podstanarskog stana u kojem također provodi dio vremena i u kojem trajno boravi njen odrasli sin iz prvog braka. Ona stalnih primanja nema, osim od povremenih poslova i socijalne pomoći koju prima kao nezaposlena. Isto tako nema ni nekretnina ni druge imovine u vlasništvu. Kroz koju godinu mogla bi u starosnu mirovinu, ali nema ni približno dovoljno radnog staža za istu. Kako se ujak s partnericom jako dobro slaže i međusobno si pomažu u životu, a stariji je od nje, želio bi joj nakon smrti ostaviti svoju mirovinu. Svoju obiteljsku kuću u kojoj njih dvoje žive želio bi ostaviti svojoj kćeri jedinici iz prvog braka. Što bi trebalo uraditi da bi željeno ostvarili, a bez mogućnosti osporavanja na ostavinskoj raspravi ili eventualnom sudskom sporu nakon ujakove smrti? Hvala unaprijed na odgovoru!
  10. Hvala na info, ali mislim da za sada neću ići na tu opciju samo da bih vidio kakva im je praksa, jer nisu baš jeftini. Radije ću sve ograničiti na "dozvoljeni" broj kupoprodaja, mada sam ne znajući za to pravilo već (malo) prešao limit za ovu godinu. Nadam se da će proći bez sankcija...?
  11. O.K. hvala na info u svakom slučaju i ujedno bih molio pojašnjenje ovog boldanog, tj. kako i gdje se pretplatiti na sudsku praksu i što je to uopće...?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija