Jump to content

nebo.pg

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

186 pregleda profila
  1. Postovani Sivko, Imamo dokaze za pripadnos HN, za majku, al nemamo za njene roditelje. Zato sam I pitao jer negdje sam procitao da se I to trazi, predacemo zahtjev pa sta bude. Hvala Vam jos jednom na odgovorima.
  2. Pozradv sivko, Hvala na odgovoru. Znaci da se ne trudimo da predajemo zahtjev bice odbijen?
  3. Postovani, Opet ja Predpostavljam da ce odgovor biti vec sam prikupio dokumenta,izgleda uzalud OMG Nije mi jasan ovaj dio zakona, ne znam po pripadnosti dal moraju biti i roditelji pripadnici HN? Ne pise u Članak 16. Nista u vezi toga, al izgleda da mora biti neko od roditelja ili predaka. Majka mi je rodjena u Osjek, po rodjenju nema pravo,jer roditelji su imali drzavljanstvo FNRJ, bez dodatka neke od ex republika. Po dodjenju je zivjela,rasla u RH, naucila govor,pismo i kulturu, ako nema pravo ni po pripadnosti da stavimo taČu na to? Članak 16. Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga zakona. Pripadnost hrvatskom narodu utvrđuje se ranijim deklariranjem te pripadnosti u pravnom prometu, navođenjem te pripadnosti u pojedinim javnim ispravama, zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda i aktivnim sudjelovanjem u hrvatskom kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. Slovenija je to ovako rjesila. Amandmanima Zakona o državljanstvu iz oktobra 2002. godine,u prelaznim i završnim odredbama, propisana je olakšana procedura zasticanje slovenačkog državljanstva lica iz bivših jugoslovenskihrepublika i državljana trećih država sa boravištem u Sloveniji na 23.decembar 1990. godine i stalnim prebivalištem počev od tog datuma.Rok za podnošenje zahteva za slovenačko državljanstvo istekao je konačno, 29. novembra 2003. godine. Moj zet je dobio po osnovu rodjenja, bez stalnog prebivalista.
  4. Hvala Vam na brzim odgovorima. U tom slucaju ce se ici po pripadnosti HN, posijeduje upis u radnu knjizicu iz 70-tih gdje se izjasnila kao pripadnik HN, na popisu iz 2003.god i 2011-te se izjasnila kao pripadnik HN, ukoliko uspijemo pribaviti prepis za 2003. Ne znam dal ce to biti dovoljno al cu se potruditi iz skola, pribaviti prepise svjedocastva jer je jedino u njima bila rubrika o narodnosti, dok u izvodu MK vjencanjih to nigdje ne pise pa ni u licnim dokumentima. Molio bih za jos jedan odgovor. Da lise moze podnijeti zahtjev u Hrvatsjkoj, il mora preko konzulata, s obzirom na to da ne zivimo u RH?
  5. Postovani, Molim za pravni savjet. Moja majka ima slican slucaj, rodjena 1950. god Osijek. U rodnom listu poslednji koji ima iz 97-me pise!? Narodnost .......... Drzavljanstvo.......... Roditelji narodnost Crnogorac/ka drzavljastvo SFRJ, mada usvakom rodnom listu pise razlicito. Dakle pokojna baba,umire nakon porodjaja, ne zna se razlog zasto nije upisano drzavljanstvo i narodnost mojoj majci. Postoji mogucnost da se ni djed nije izjasnio u tom trenutku. Prijavljen stalni boravak, djed umro 1964.god Nikada se nije pokusalo zatraziti drzavljanstvo RH, prije par dana smo otisli u konzulatu RH u Podgorici, bili su jasni "NEMA PRAVO" Ako se ovaj slucaj odnosi i resava po zakonu iz tog doba, 50-tih onda ima neke pravne osnove po čl.6 Zato sam i citirao prethodni odgovor. Nije mi jasno kako su tako u konzulatu bili izriciti... Ne zelim vise da im se obracam. xxx Sada imam par ??? 1)Da li mogu ja uz punomoc ako je potrebna poci u Hrvatsku i zatraziti dokumemtaciju na uvid,ili novi rodni list, sava potrebna uvijerenja, o upisu u KD itd? 2)Negdje sam procitao ako nemam prijavu boravka za stalno jer samo iz CG, da ne mogu podnijeti nikakav zahtjev u Hrvatsku, da li je to tacno? Ako je, onda odvjetnik. 3) Da li moze sada da se podnese zahtiev da se upise "Narodnost"ako vec nije upisana i sta bi se sa tim dobilo? Znam da sam se raspisao, al ova agonija traje vec decenijama, jos od 91-ve kako nije bilo pristupa RH tokom rata,majka nije mogla godinama poci babi i bratu na grob u Osjeku. Taman kad se pominje izmjena zakona u konzulatu kazu da nema nikakvo pravo na ostvarivanje HR drzavljanstva.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija