Jump to content

legasov

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Otkaz prije isteka probnog roka

  zašto si onda u pretposljednjem postu napisao ovo: "Danas daju kraće probne rokove jer inače ne mogu naći/zadržati radnika, deficit je raznoraznih majstora i sl." Bojim se da tebi nije jasno da je to što si napisao kontradiktorno sa tvojim posljednjim postom. Ako poslodavac može dati otkaz bilo kada unutar 6 mjeseci, onda radniku probni rok koji stoji u ugovoru ne znači ništa. Radnik može dobiti otkaz prvi dan koji je proveo na poslu, u tom slučaju je logično dobio otkaz unutar probnog roka. Da li si sada shvatio?)
 2. Otkaz prije isteka probnog roka

  referirao sam se na post Hette, citiram: "Danas daju kraće probne rokove jer inače ne mogu naći/zadržati radnika, deficit je raznoraznih majstora i sl." Hoću reći, svejedno je da li ti poslodavac u ugovor stavi jedan mjesec ili šest mjeseci probnog roka. Nemaš nikakvu garanciju da ćeš ostati i mjesec dana na poslu, možda i manje od toga.
 3. Otkaz prije isteka probnog roka

  Sad sam zbunjen, zar nije isto daje li poslodavac šest mjeseci ili jedan mjesec probnog roka? Otkaz može dati bilo kada unutar tog roka od šest mjeseci?
 4. Otkaz prije isteka probnog roka

  Moje je iskustvo suprotno, možda zato jer sam radio većinom u prodaji. Često mi je u ugovorima stajalo tri mjeseca probnog roka, nekada i jedan mjesec, a šest mjeseci jako rijetko. Nisam toliko obraćao pažnju na to jer mi se nikada nije ništa slično dogodilo, dapače ostajao bih puno duže od probnog roka na tim poslovima, ali sam bio svjedok mnogim otkazima, doduše u pravilu bi poslodavci uvijek ispoštovali probni rok pa tek onda uručili otkaz. Nisam pravne struke, ali reći da je nešto relativno i da nema posebnog obrazloženja ne znači ništa konkretno, niti ima isto značenje kao rečenica koju ste ranije upotrijebili - da je "sve u skladu sa odredbama Zakona". Kod takvih odluka ništa ne bi smjelo biti relativno, već bi se ugovor i probni rok koji stoji u ugovoru morali ispoštovati. Prije da zakon tu uopće nije jasno definiran, odnosno da to poslodavci koriste na nekorektan način. No mene u zemlji u kojoj ubojice često prolaze sa 2 godine zatvora a zlostavljače se amnestira ništa ne čudi.
 5. Otkaz prije isteka probnog roka

  Ma razumio sam ja vas, ali nisam dobio odgovor na pitanje zašto onda mnogi poslodavci navode kraći probni rok u ugovorima. Pa što ne navedu onda svi probni rok od šest mjeseci, a otkaz ako žele neka daju nakon 1 mjeseca? Jer ovako ispada da se ne drže onoga što su napisali u ugovoru, što je vrlo nekorektno (što vi mislite - da li je to ili nije korektno?) Samo u tom slučaju ne bi imali udicu i privukli iskusne radnike. Ja nikad ne bih pristao na ugovor s dva ili tri mjeseca probnog roka, rađe bi se odlučio za ugovor na određeno na tri mjeseca, nego na ugovor na neodređeno koji će se raskinuti nakon dva mjeseca. U prvom slučaju bih imao pravo na naknadu s burze, ukoliko dođe do ovakve nepredviđene situacije.
 6. Otkaz prije isteka probnog roka

  Ako zakon propisuje maksimalno trajanje probnog rada, to bi značilo da probni rad može biti i manji od šest mjeseci, npr. može biti tri mjeseca ili mjesec dana (osobno sam ranije bio na takvim ugovorima). Dakle, pitanje je ukoliko je zaista tako, zašto onda drugi poslodavci u ugovorima često navode puno kraće probne rokove? Želite reći da je svejedno koja brojka o mjesecima probnog rada stoji u ugovoru?
 7. Otkaz prije isteka probnog roka

  kojim odredbama Zakona o radu? Moram priznati da sam detaljno pročitao Zakon o radu i da se nigdje izričito ne navodi da je to zakonito, ali nije jasno definirano niti da nije. Citiram iz članka sa donjeg linka: "Polazeći od istaknute svrhe (prirode) instituta probnog rada te istaknutih odredaba čl. 31. ZR-a, odluka o tome je li radnik zadovoljio na probnom radu u pravilu može se donijeti istekom ugovorenog roka probnog "rada. http://www.poslovni.hr/tips-and-tricks/sudska-praksa-probni-rad-ne-treba-poistovjetiti-s-radom-na-odreeno-vrijeme-340380 Poslodavac je trebao u tom slučaju ugovoriti probni rok od jednog, dva ili tri mjeseca i ispoštovati ugovoreno. Jer ovako ispada da se nisu držali ugovorenoga, ali kao što ste i sami dobro primijetili, sudska praksa je takva (zbog nedovoljno jasnih odredaba Zakona) da oni mogu "naštimati" otkaz i uručiti ga kada god žele tijekom probnog perioda. Čitao sam dosta o sudskoj praksi u konkretnim slučajevima (na stranici radno-pravo.hr) i često se znalo događati da je Vrhovni sud preinačio presude od županijskog sudova, mada su slučajevi od kojih ste neke i sami citirali bili različitiji od mojeg slučaja, barem kako navode poslodavci - zaposlenici se stavljalo na teret skrivljeno ponašanje, u jednom drugom slučaju zaposlenik je otkaz dobio samo tjedan dana prije isteka probnog roka itd. Kod mene nije bilo baš nikakve zamjerke na odnos prema radu, dapače radio sam i prekovremeno bez naknade, a otkaz je donesen puno prije isteka probnog roka. Ali, kako ste rekli, sve to poslodavac može naštimati, pa može čak i izmisliti neke propuste i sl. Interesantno je da sam nakon povratka s razgovora (direktorova soba je tik do radnih klupa) zatekao obrisan Windows račun i da mi je bio zapriječen pristup svim informacijama kojima sam se dotada uredno služio. Obrisali sve dokaze (mada nisam niti ja naivan) Dobro ste zaključili i da je direktor shvatio da je u konkretan posao ušao naivno i eksperimentalno, čak mi je nedugo nakon zaposlenja priznao da mu je odjel u gubitku i da se od mene očekuje da ih izvučem iz gubitka. Radi se o obiteljskoj tvrtki, a on je mladi čovjek željan dokazivanja pred ocem koji je stvarni vođa posla, a glavni posao je sasvim druga djelatnost od one koju je sin vodio. Mišljenja sam da mu je otac rekao da sreže troškove, jer su nekoliko dana prije uručenja otkaza on i voditelj bili na razgovoru kod oca. Zbog toga taj pomak u mišljenju. Sve u svemu vrlo nekorektno ponašanje poslodavca, ponašanje koje se očito tolerira i ne kažnjava. Poruka za sve - nemojte vjerovati onome što piše u ugovoru, tražite probni rok na mjesec ili dva ili neko pisano jamstvo da će vas držati toliko mjeseci na probnom roku koliko stoji u ugovoru, zašto ne pa neka onda na sudu dokazuje suprotno. G-Man, hvala na odgovoru, pratim Vaš rad i cijenim stručnost i objektivnost u postovima.
 8. Pozdrav! Sa poslodavcem sam potpisao ugovor na neodređeno sa probnim rokom od šest mjeseci, da bi mi poslodavac, nakon samo dva mjeseca rada i bez opravdanih razloga uručio otkaz (nije u pitanju niti skrivljeno ponašanje, niti osobno uvjetovani otkaz, već kako i sami navode nezadovoljavanje na probnom roku). Tjedan dana prije otkaza direktor mi u razgovoru u četiri oka vrti priču kako su zadovoljni mojim radom i naglašava da će ispoštovati ugovoreno. Međutim, na dan otkaza koji je stigao bez ikakvog prethodnog upozorenja direktor predaje odluku o otkazu priznavši pritom da je u posao za koji sam doveden ušao eksperimentalno i da na moje radno mjesto ne misli dovoditi zamjenu. Ne čeka dakle istek probnog roka koji je naveden u ugovoru (probni rok od šest mjeseci). Što se tiče mojih obaveza poslu, uredno sam sam ih izvršavao, nisam kasnio na posao, ostajao sam raditi čak i nakon isteka radnog vremena, dakle nema nikakvog drugog razloga za otkaz osim nezadovoljavanja na probnom roku. Da li je netko vodio sličan postupak i kakva su iskustva iz sudske prakse? Ukoliko poslodavcima prolazi takva praksa, pitanje je zašto onda u ugovoru stoji da je probni rok šest mjeseci, poslodavac je mogao napisati mjesec dana probnog roka, te bih i ja u tom slučaju znao što me može čekati za samo mjesec dana te bih utoliko odabrao prije jednu od drugih ponuda za posao koje sam imao u vrijeme zaposlenja?
 9. Pozdrav, molim preporuku za odvjetnika specijaliziranog za radno pravo. Naime, sa poslodavcem sam potpisao ugovor na neodređeno sa probnim rokom od šest mjeseci, nakon čega mi poslodavac bez opravdanih razloga uručuje otkaz nakon samo dva mjeseca rada (nije u pitanju niti skrivljeno ponašanje, niti osobno uvjetovani otkaz). Pritom direktor priznaje da je u posao za koji sam doveden ušao eksperimentalno i da na moje radno mjesto ne misli dovoditi zamjenu. Drugim riječima, nije ispoštovao ugovor, odnosno nije pričekao istek probnog roka, iako je najavljivao da će ispoštovati probni rok. Što se tiče mojih obaveza poslu, uredno sam sam ih izvršavao, nisam kasnio na posao, ostajao sam čak i nakon isteka radnog vremena radeći, bez da sam tražio dodatke za prekovremeni rad, odnosio se i prema nadređenim i prema kolegama s poštovanjem. Formalni dio upućivanja zahtjeva za zaštitom svojih radnih prava sam odradio u roku, dobio povratno odgovor s kojim nisam zadovoljan i zbog toga tražim preporuku za odvjetnika koji bi vodio postupak rješavanja spora pred sudom. Lp, Domagoj (mob. 0958541587)
×