Jump to content

bombur

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Darovni ugovor za nekretninu

  Ima li ikoga da zna odgovor na ovo pitanje?
 2. O kojoj banci se radi?
 3. Slažemo se. I ja se vraćam na pitanje - zašto mislite da banka ne bi dala takvu suglasnost?
 4. Razumijem u pravnom smislu da je za potencijalne nepodmirene obveze odgovoran novi vlasnik, ali da li u praksi mora doći do prebacivanja tereta otplate kredita s tekućeg računa prethodnog vlasnika na tekući račun novog vlasnika ako su obojica suglasna da prethodni vlasnik nastavlja plaćati kredit?
 5. Ako dobro razumijem značenje riječi "dužnik" - novi vlasnik bi morao preuzeti otplatu kredita na sebe? Ne postoji opcija da prethodni vlasnik nastavlja vraćati isti kredit kao i prije darovanja?
 6. Da li ti u produžetku te rečenice stoji "...bez prethodne suglasnosti banke" ili se suglasnost uopće ne spominje?
 7. Darovni ugovor za nekretninu

  Što se događa ukoliko osoba kojoj je nekretnina darovana odluči prodati tu nekretninu u periodu kraćem od dvije godine, a nije mu služila za stanovanje? Plaća li se porez na dohodak po stopi od 25% na cijeli ostvareni prodajni iznos, budući da je ranije stan dobiven na dar pa u neku ruku cijeli prodajni iznos predstavlja zaradu, ili se 25% razrezuje na razliku između prodajnog iznosa i nekog procijenjenog iznosa vrijednosti stana na dan darovanja?
 8. Koje obrazloženje su ti dali u banci zašto se ne smije upisati još jedan vlasnik? Pa to bi trebala biti standardna procedura.
 9. Darovni ugovor-molim pomoć

  Nastavno na primjer darovnog ugovora objavljenog u jednom od postova na ovoj temi. Ukoliko je nekretnina koja se daruje opterećena hipotekom, a darovanjem nekretnine se ne mijenja dužnik (ista osoba nastavlja otplaćivati kredit i nakon darovanja), treba li navoditi u darovnom ugovoru da je daroprimatelj upoznat sa činjenicom da je nekretnina pod teretom i da hipoteka postoji? Ako da, koje sve detalje o hipoteci treba navesti? Drugo pitanje, ukoliko je nekretnina koja je predmet darovnog ugovora kupljena tijekom braka dvaju supružnika, a u ZK je kao vlasnik 1/1 naveden samo jedan supružnik, a nekretnina se daruje nekom trećem, treba li onaj drugi supružnik koji nije upisan u zemljišne knjige ni kao vlasnik ni suvlasnik, dati svoju suglasnost za ovo darovanje? Ako da, u kojoj formi ta suglasnost treba biti, treba li se ovjeravati kod JB, itd.?
 10. Nisu li mogli zatražiti suglasnost od banke da se promijeni (su)vlasnik nekretnine? Je li u praksi komplicirano doći do takve potvrde? Ako se mijenja samo vlasništvo, a dužnik ostaje isti, ne vidim razloga zašto banka ne bi dala takvu suglasnost?
×