Jump to content

mikica1

Korisnik
  • Broj objava

    51
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Objave koje je mikica1 objavio

  1. Znači, imas po rasporedu godišnji odmor, međutim ne možeš ić jer je kolega bolestan. Ne možeš ići ni poslije jer je tada po rasporedu za godišnji odmor neki drugi kolega. Taj neiskorišteni godišnji se ne isplaćuje nego se prebacuje u kompenzaciju u omjeru 1:1. Kad se radi remont onda oni koji imaju kompenzaciju ostanu doma, drugi dolaze raditi u jutarnju smjenu.

  2. Kod nas je ovako prema stranim državljanima. Šaljemo im obavijesti  na našem i njihovom jeziku. Nema mogućnosti prisilne naplate kao za naše državljane ali se može aktivirati obavijest na svim našim graničnim prijelazima pa kad tad plate. A sa nekim zemljama imamo suradnju ako odbijete primiti obavijest da vam ju oni uruče

  3. Poštovani, jedna tura maturanata je nedavno bila na putovanju u Španjolskoj. Putovanje je trajalo 8 dana, od čega se 4 dana provedena na putovanju.

    Već četvrti dan su se učenici počeli razbolijevati.  Tek sedmo večer u kasnim satima nakon razgovora jedne ljuto tužne mame i voditelja putovanja, probali su im naći liječnika negdje po Francuskoj ( ne znam jesu li uspjeli ).

    Do tada bez obzira što su svi imali europske zdravstvene iskaznice i bez obzira što su roditelji to zahtijevali, nije im pružena mogućnost liječničkog pregleda. ( nisu imali  u pratnji liječnika ni nikoga od medicinskog osoblja)

    Bolesnih je bilo cca 25. Temperature su prelazile i 39, naknadno se ispostavilo da su neki bili i pozitivni na Coronu.

     

    Bolesna djeca su u povratku bila dužna napuštati autobus koji se često zaustavljao zbog poštivanja zakona i plana razgledavanja puta, te su imali mogućnost hodanja sa zdravima ili ležanja oko autobusa. To je od njih zahtijevao voditelj puta, ujedno odgovorna osoba u agenciji koja je organizirala putovanje i koja nije imala apsolutno ni jedan plan što se radi sa bolesnom djecom. 

     

    Na ugovoru piše da cijena uključuje, povratak na mjesto polaska, u slučaju povrede ili bolesti.

     

    Koja su prava roditelja ?

     

  4. Poštovani,  u pitanju je velika državna firma i odnos prema djelatnicima koji rade u smjenama u turnusu (12/24, 12/48) te imaju početkom godine sastavljen raspored rada za cijelu godinu ( 5 smjena)

    Po tom rasporedu svaka smjena ima predviđene mjesece kada može biti na godišnjem odmoru, osim u slučaju da je netko iz druge smjene, koji radi na istom radnom mjestu, otišao na bolovanje,.

    Tada se usmeno naloži djelatniku koji bi trebao ići na godišnji da ne može ići i puno puta (ako su npr dva djelatnika koji rade isti posao na bolovanju) se  radi 12/ 24, 12/24 dok se netko od te dvojice ne vrati sa bolovanja.

    Prekovremeni rad koji se ostvari takvim načinom rada,  se ne isplaćuje ( dva puta kroz godinu se djelatniku  isplate prekovremeni sati) nego ide u kompenzaciju i to u omjeru 1:1 a ne 1:1,5

    Međutim moje pitanje se prvenstveno odnosi na  godišnjeg odmora na koji djelatnik nije mogao otići jer mu je kolega na bolovanju. Taj godišnji  propada, ne može se iskoristiti u drugo vrijeme ( jer to nije po rasporedu a on se napravi početkom godine za 5 smjena) nego ide u kompenzaciju, koja se koristi  kad poslodavac odluči, nikako djelatnik.

     

    Je li to po Zakonu i što mogu djelatnici poduzeti, jer im Sindikati očito spavaju

     

    Hvala

  5. Poštovani

    Imam jedno pitanje vezano za ovu temu

    Vlasnica sam dviju nekretnina i iz obje nekretnine je izdvojen mali dio..cca 30 i 40 m2 i pripojiti će se susjedovoj nekretnini a iz njegove nekretnine je izdvojeno isto cca 70 m2 i pripojiti će se jednoj od mojih čestica

    Čestice imaju isti broj pod kojim su i do sada  uknjižene u zemljišnim knjigama i kojih sam ja odnosno on vlasnik. Sada su promjenile kvadraturu

    Trebali  u ugovoru o zamjeni dijela nekretnine pisati da ja predajem susjedu u posjed tih 30m2 odnosno 40 m2 i on meni 70 m2 kada smo mi već vlasnici tih čestica samo u manjoj kvadraturi nego je sada?

    Nadam se da se razumije što pitam.

    Hvala puno

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija