Jump to content

Zwex

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Uvijetni otpust bi tražili pod okolnostima bolesti za koje opravdano mislimo da nije u stanju održavati u zatvorskoj bolnici. Nova okolnost bi bio protek pola odslužene kazne po čemu također može tražiti uvjetni otpust. Netko tko služi kaznu recimo 6 godina i ima zdravstvenih problema vjerojatno će podnijeti i nakon 1/3 odnosno 2 godine i ako bude odbijen ponovno podnijeti nakon 1/2 odnosno 3 godine jer ga kao zakon u tome ne sprečava (prošla godina dana). Zahvaljujem Vam na dargocijenim informacijama, pokušat ćemo dobro procijeniti rizike pa donijeti konačnu odluku. Srdačan pozdrav! Probat ćemo se konzultirati sa liječnicima, da procijenimo vjerojatnost odbijanja prijedloga.
  2. Sad sam primjetio da sam citirao novi zakon No međutim, koliko sam vidio i na drugim temema, ljudi su podnosili prijedloge (koji su btw. uvaženi) iako nije protekla godina od posljednjeg prijedloga. Vjerojatno je i ovaj novi zakon tome prilagođen!
  3. Da citiram: "(3) Ako je prijedlog iz stavka 1. ovog članka odbijen, novi prijedlog može biti podnesen protekom jedne godine od pravomoćnosti odluke vijeća, neovisno o neizdržanom dijelu kazne, osim ako su se pojavile nove okolnosti koje opravdavaju podnošenje novog prijedloga. Odbijeni prijedlog nije zapreka za odlučivanje o uvjetnom otpustu po članku 158.a ovoga Zakona." Zar sam u krivu kad konstatiram da je nova okolnost prolazak pola odslužene kazne pa ukoliko se odbije prijedlog nakon jedne trećine, da je opravdano podnijeti novi prijedlog. Zahvaljujem na savjetu za pomilovanje, mislim da smo ga već uputili. Srdačan pozdrav.
  4. Poštovani, molio bi za savijet. Naime otac mi od 10. mjeseca 2013. služi kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Osuđen je 2011. godine za produljeno kazneno dijelo zlouporabe položaja i ovlasti. Iz gore navedenih odgovora zaključujem da mu se kazna izvršava sukladno odredbama starih zakona i KZ-a i ZIKZ-a. Po starim zakonima uvijetno puštanje se moglo zatražiti nakon jedne trećine odslužene kazne zbog teškog zdravstvenog stanja. Budući da mi je otac 80% tijelesni invalid i 100% zdravstveni (ima dokumentaciju za to) da li može tražiti uvijetni otpust nakon jedne trećine odslužene kazne. Ako može, molio bi Vas, ukoliko bi mi mogli reći kad da podnesemo Prijedlog, da li prije isteka (recimo 30 dana) jedne trećine kazne ili da pričekamo dok prođe jedna trećina kazne. Također Vas molim da mi kažete da li bi mogli ponovno podnijeti prijedlog, Ukoliko ovaj bude odbijen, nakon isteka pola kazne što u njegovom slučaju iznosi 6 mjeseci. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
  5. Šta nitko ne zna ili ne može podijeliti mišljenje po ovom pitanju?!
  6. Poštovani, Zamolio bi Vas za sljedeći pravni savjet. Naime, imam poznanika koji je u BiH pravomoćno 23.4.2008. osuđen na godinu dana zatvora. Sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, Vrhovni sud je početkom travnja ove godine, mislim da je datum 10.4.2012., donio pravomoćnu presudu da se ista kazna odsluži u RH. Rješenje o upućivanju još nije dobio. Budući da u zakonu o međunarodnoj pomoći piše citiram: Članak 74. Sudska presuda stranog suda neće se izvršiti ako: 1. je nastupila zastara izvršenja kazne po hrvatskom pravu... Molio bi Vas da mi pojasnite da li se po ovom članku Zakona može pozvati na obustavu izvršenja kazne budući da je od pravomoćne presude iz BiH na današnji dan prošlo više od četiri godine što po Hrvatskom pravu (Zastara o izvršenju kazne do godinu dana) pada u apsolutnu zastaru. Ako je u zastari što se mora napraviti kako bi se obustavilo izvršenje kazne? Unaprijed zahvaljujem! S poštovanjem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija