Jump to content

Diana-SS

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim za hitnu pomoć! Prije par godina provedena je ostavinska rasprava i sudac je u rješenju o nasljeđivanju po kratkom postupku utvrdio tko je nasljednik, ali nije odredio o kojim se nekretninama radi - preciznije koji se zemljišno knjižni ulošci nasljeđuju. Samo se pozvao na rješenja o nasljeđivanju pravnih prednika gdje se može pronaći o kojim se zemljišno knjižnim ulošcima radi. Po okončanju ostavinske rasprave, sud nije uputio zemljišno knjižnom odljelu rješenje o nasljeđivanju po kojem se trebala ažurirati situacija u zemljišnim knjigama. Tako smo mi naknadno uputili zemljišnjiku prijedlog za uknjižbu prava vlasništva priloživši rješenje o nasljeđivanju. Prijedlog je bio odbačen jer je sutkinja ustvrdila da u tom rješenju nedostaju katstarske oznake nekretnina što je prema članku 109. ZZK-a procijenila kao bitan podatak za donošenje odluke. Spremna sam otići na sud koji je donio ovo "nedorečeno" rješenje o nasljeđivanju i zatražiti da isto nadopune sa oznakom zemljišno knjižnog uloška i sa katastarskom oznakom. Čitala sam ZZK-a, ono što me interesira je sljedeće. Kako izvršiti valjanu nadopunu rješenja o nasljeđivanju? Ovo pitam pogotovo iz razloga što su suvlasnici napravi odjavu nekih zemljišta i pripisali su ih u novo otvorene zemljišno knjižne uloške, a koji nisu postojali u rješenjima o nasljeđivanju pravnih prethodnika (ta starija rješenja na koje se pozivao sudac donoseći ovo rješenje o nasljeđivanju koje se odnosi na nas donesena su prije 1980-e). Ovo cijepanje zemljišta napravljeno je nakon smrti ostavitelja i sud nam o tome nije ni dostavio nikakvo rješenje iako smo još uvijek suvlasnici.
  2. Jeli ti gotov radni odnos ili ne, teče li ti otkazni rok? Nisi napisao koliko dugo si radio u svog cijenjenog poslodavca. Pretpostavljam da to nije problem, kad nisi pitao. Kako je početak nove godine imaš pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora i isti možeš koristiti za vrijeme otkaznog roka. Ako je to već prošlo svršeno vrijeme po čl. 52. ZOR-a st. 2. poslodavac je u obvezi da ti izda potvrdu o korištenom godišnjem odmoru i da navede koliko si dana godišnjeg iskoristio. Ako nije iskorišten ukupni godišnji odmor, onda preostalu razliku koristiš kod novog poslodavca. Naravno ako nije bilo prekida dužeg od osam dana.
  3. Mobing kao pravni pojam ne postoji, nije propisan. ZOR razlikuje diskriminaciju, uznemiravanje i spolno uznemiravanje. Sudska praksa oko mobinga tek se razvija i nije brojna. Po ZOR-u može se pružiti zaštita za mobing ako on pojavljuje u obliku koji se može podvesti pod uznemiravanje ili diskriminaciju, ali ništa konkretno. Može se pokrenuti kazneni postupak po privatnoj tužbi za kazneno djelo klevete, uvrede ili povrede ravnopravnosti građana (možda još koje k.d.) ili pak građanskopravni postupak za naknadu štete i to imovinske štete recimo za izgubljenu zaradu, troškove liječenja i sl, a neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti (po novom ZOO-u).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija