Jump to content

johnny2211

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Opisat cu ukratko u natuknicama da ne gomilam recenice: - radio sam kod poslodavca 9 mjeseci - primjetio sam da zadnjih 6 mjeseci nema promjene na 2 stupu (2007 godine) - otisao sam na regos (lokalni) i potvrdjeno mi je da su sve uplate tu, ali da nisu predani rsm obrazci - konfrontirao sam poslodavca (on je rekao da su svi predani i da ovi u regosu lazu) - 2008 godine opet idem u regos i kazu mi situacija je ista i oni nista ne mogu - iste godine prijavljum slucaj na regosov telefon i receno mi je da je podignuta prekrsajna prijava - danas zovem regos i receno mi je sljedece: "Firma je zatvorena, svi novci su na zajednickom racunu (dakle uplaceni), rsm obrazci nisu predani. Odgovorna osoba je stranac i zato nije podignuta prekrsajna prijava. Zao nam je ali mi ga ne mozemo natjerati da preda te obrazce. Nije nam jasno kako odgovorna osoba moze biti stranac, kad se protiv njega ne moze podici prekrsajna prijava. Ne znam sta da vam vise kazem, probajte kontaktirati nekoga tko vam moze pomoci." Kako da ja dodjem do novaca koji su uplaceni i koji su moji, jer sam ih zaradio? Unaprijed hvala na savjetima i misljenjima.
  2. Naravno:-) ali prvo pitam ovdje zato sto ako odem na inspektorat i oni zakljuce da nemogu dobit tih 6mj staza... Mozda je bolje se pokusati dogovoriti sa poslodavcem? Znam da takve stvari idu inspektoratu (i ici ce!), ali me zanima kako to izgleda sa pravnog gledista... Hvala na odgovorima
  3. Dakle situacija je ovakva: Imam ugovor na neodredjeno u jednoj firmi. Pocetak rada 15.10.2007. Primam placu na racun, isplatni listic se ne izdaje (znam da se mora). Dodje vrijeme povrata poreza i na ip obrazcu mi pise 0 pod iplacene place. Odem u regos i vidim da mi stanje fonda se nije mijenjalo uopce. Zdrastvenu iskaznicu imam od firme. Vlasnik firme na moj upit mi kaze da nije bilo para i da su placali zdrastveno, a place vodili kao pozajmice, te da ce u ovoj godini (2008) mi isplatiti i sve place do sada i tako pokriti zaostatke doprinosa, a ja cu vratiti netto iznose firmi. To sad znaci da nemam staz? Da nemam uplacene doprinose? Sada da dam otkaz znaci da sam "izgubio" zadnjih 5 mjeseci rada? Bez problema dam otkaz, ali neznam da li je to "dobar" izbor u ovom trenutku bas radi tih pitanja. Takodjer, kako se zastititi od takvih stvari u buducnosti? Svaki mjesec provjeravati u regosu? Savijet, sta sad da ucinim?
  4. Situacija: U mome iznajmljenom stanu imali smo druzenje i slusali muziku. U 3 u noci policajac kuca na vrata kaze da se stisamo i zapisuje moje podatke. Drugi dan ujutro odlazim u policijsku postaju objasniti, da nismo znali da nekome smetamo i da smo bili upozoreni da bi se stisali i razisli (nije bilo luuudi tulum nego druzenje). Dežurni policajac kaze da je pokrenut prekrsajni postupak i da trazimo suocavanje na sudu sa policajcem koji je bio na uvidjaju. Danas dolazi prekrsajni nalog city expressom i kazna od 600kn plus 150kn sudskih troskova. Znaci radi se o tome da nismo znali da smo preglasni i da smo znali stisali bi se. Policajac u postaji je rekao da mu je cudno jer obicno prvo upozore i ako se ne stisas onda ide prijava. Takodjer u prekrsajnom nalogu pise da se radilo o "muzickoj liniji". To je krivo jer mi liniju ni nemamo nego računalo. Takodjer prekrsajni nalog sadržava ispravke imena pomocu korektora. Takodjer nalog sadrzava i tekst koji objasnjava da je uvidjaj obavila sluzbena osoba i da je nalog izdan bez pozivanje okrivljene i provodjenja glavne rasprave. Na nasa primanja to je velika kazna, pa me zanima koje mogucnosti imamo ovdje? Nakon malo surfanja i citanja zakona, vidim da je iznos kazne od 600 kn skoro maksimalni te da iskljucuje dobrotvorni rad. Pitanje: Da li ako se zalim mogu dobiti smanjenje kazne, i da li onda placam i dodatne troskove suda i koliki bi onda oni bili? Isplati li se uopce zaliti u ovome slucaju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija