Jump to content

Bajak

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Bajak objavio

  1. Hvala.Puno ste mi pomogli. Bojao sam se da ako se stavi da sam dobio pravo građenja od tog vlasnika 3/4 zemljišta onda ta bratova žena vlasnik 1/4 idealnog udjela ne može imati kakva potraživanja prema meni? Jer kako dokazati da je baš taj dio zemlje od tog vlasnika 3/4 a ne od bratove mu žene 1/4?
  2. Hvala. Ne znam zašto odvjetnik od kupca kaže da mu ne mogu prodati zemlju i garažu jer da je zemlja već na njemu? Uostalom zemlja(3/4) je na njemu a 1/4 na bratovu mu ženu. Pa onda inzistira da se napravi kao da sam ja imao pravo gradnje ,napravio garažu,legalizirao je i sad je prodajem njemu. Uostalom ko mi je dao pravo gradnje?Može li mi on (retroaktivno napisano)dati pravo gradnje na njegovom djelu od te čestice? Da li bi ja mogao imati problema prema bratovoj mu ženi?Jer ona ima 1/4 idealnog vlasništva na zemljišniku na kojoj je sada zabilježba RH zbog poreznog duga te parcele jer oni između sebe nisu napravili etažiranje kuće i okućnice? Kako dokazati na čijem dijelu zemljišta sam dobio pravo gradnje;na onom od kupca 3/4 ili se ne može to odrediti? Još nešto,kod prava gradnje stoji u mišljenu porezne uprave ovo: https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19614 Ovaj dio me plaši: U članku 281. stavku 1. Zakona propisano je da nositelj prava građenja i vlasnik zgrade koja je pripadnost toga njegova prava, a glede zemljišta koje je opterećeno pravom građenja, ima ovlasti i dužnosti plodouživatelja. Stavkom 2. istog članka određen je status nositelja prava građenja kao najmoprimca zemljišta od najmodavca - vlasnika zemljišta, s propisanom obvezom plaćanja mjesečne naknade vlasniku zemljišta za korištenje zemljišta radi građenja, i to u visini prosječne zakupnine za takvo zemljište, ako nije što drugo određeno. Da li bi teoretski kupac mogao od mene tražiti tu mjesečnu naknadu za taj dio godina koliko bi se napisalo da sam imao pravo gradnje prije prodaje tj.bratova mu žena? Ili je to pokriveno s onim na kraju rečenice-ako nije što drugo određeno?Npr.napiše se da se pravo gradnje dobilo beplatno?
  3. Legalizirao sam garažu na svoje ime na zemlji na kojoj nisam upisan kao vlasnik ni na katastru ni na zemljišniku ali je naša od sedamdesetih godina i ni susjedi koji su upisani nisu sporili da je naša. Sad bih prodao tu zemlju i garažu susjedu na kojem je 3/4 te čestice(1/4 mu ima bratova žena).Oni nisu još etažirali svoju kuću i okućnicu na toj čestici. Mogu li mu prodati /prepisati pravo koje sam dobio legalizacijom tj.da riješenje o izvedenom stanju na svoje ime on zakonski prebaci na sebe i plati mi dogovorenu svotu i uđe u posjed garaže i zemlje? Tako da se ne spominje prodaja ni zemlje ni garaže već samo prijenos riješenja da legaliziran objekt bude na njegovo ime kojeg bi on dalje ucrtao u katastar i bio vlasnik. Njegov odvjetnik je rekao da mu ne mogu prodati ugovorom zemlju jer je već zemlja na njemu a mene nema nego da bi se trebao napraviti kao da sam ja imao pravo gradnje na toj zemlji i napravio garažu,legalizirao je i sad kad je isteklo pravo prodajem je njemu. Ali mene brine što sa tom bratovom mu ženom koja je vlasnik po zemljišniku 1/4(stvarno nije) idealno jer još nisu se etažirali,bez obzira što susjed kaže da oni znaju šta je čije a šta je najgore od svega na tu 1/4 je RH stavila zabilježbu zbog poreznog duga njenog muža(susjedova brata).pa ne znam može li porezna uprava kad prodam tražiti od mene 1/4 novca u ime duga?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija