Jump to content

Pavao

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako davatelj uzdržavanja (po ugovoru o doživotnom uzdržavanju) umre prije primatelja uzdržavanja, u tom slučaju na mjesto novog davatelja uzdržavanja stupa zakonski nasljednik dosadašnjeg davatelja, ali samo ako na to pristane. Postojeći ugovor sa smrću davatelja uzdržavanja time ne prestaje važiti tako da nema potrebe sklapati novi ugovor s novim davateljem uzdržavanja. MEĐUTIM, u praksi kod ovakve situacije su moguća oprečna mišljenja i radnje i redovito se događaju. Prvo, neki javni bilježnici smatraju da je u tom slučaju potrebno zaključiti novi ugovor s novim davateljem uzdržavanja, međutim, to je vrlo dvojbeno obzirom da postojeći ugovor NE PRESTAJE važiti po Zakonu o obveznim odnosima. Ukoliko javni bilježnik inzistira na novom ugovoru moguće je da postojeći primatelj uzdržavanja na to neće htjeti pristati. U tom slučaju je bolje savjetovati drugog bilježnika, jer javni bilježnici općenito vrlo slabo i loše poznaju nasljedno pravo. I to je fakat. Drugo, po tumačenju suda u slučaju smrti davatelja uzdržavanja dovoljno je zaključiti samo aneks postojećem ugovoru i u kojem aneksu bi se samo izmjenilo ime novog davatelja uzdržavanja. Ovdje je opet moguće da javni bilježnik ne želi aneks, već novi ugovor, što je samo dokaz njihove neusklađenosti. U svakom slučaju predlažem zaključenje ili novog ugovora ili aneksa u obliku javnobilježničkog akta, jer će u tom slučaju javni bilježnik biti dužan utvrditi koja su prava i obveze novog davatelja uzdržavanja i uopće na koji će način prikupiti suglasnosti. Uknjižba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju naravno da vrijedi i u slučaju smrti davatelja uzdržavanja po toj osnovi na njegove nasljednike (zakonske, obzirom da se u tom slučaju davatelj uzdržavanja ODMAH po zaključenju ugovora postaje vlasnik predmetne nekretnine. Po mom mišljenju u slučaju njegove smrti predmetna nekretnina prelazi na onog zakonskog nasljednika koji na to pristane, budući da isti nužno mora preuzeti i obvezu daljnjeg davanja uzdržavanja, jer je primatelj uzdržavanja i nadalje živ.
  2. Pozdrav svim kolegama na forumu-) Imam veliku zamolbu da mi netko pošalje skriptu iz Trgovačkog prava (s novim izmjenama) i EU na pavao-debris@net.hr. Ne mogu se baš dobro snaći na forumu, pa ljubazno molim i da netko stavi link na ažurirana pitanja koja su ovdje objavljena. Hvala puno-))
  3. U takvmo slučaju CZSSS imenuje nepoznatoj osobi posebnog skrbnika, ali samo po obavijeti Ureda Javnog bilježnika. Po dojavi, CZSS samostalno ispituje i provodi radnje da li je ta osoba ZBILJA nedostupna i nepoznata, pa u tom slučaju imenuje posebnog skrbnika. Prema praksi, poseban skrbnik je djelatnik CZSSS, iznimno, ukoliko se utvrdi da se radi o imovini, tj, o ostavini veće vrijednosti, onda takvoj osobi CZSS imenuje odvjetnika kao stručnu osobu i kojeg kasnije, po završetku postupka, plaća CZSS.
  4. Ista prava kao i hrvatski državljani. Ukoliko nasljeđuješ oporukom---to je pravno relevantno. Oporučitelj slobodno raspolaže svojom imovinom.
  5. Kada ti istekne privremeni boravak na teritoriju RH više ne možeš boraviti jer si u prekršaju. Otac te može priznati izjavom na Sudu, pred Matičarem ili na Timu za brak i obitelj u CZSS. U protivnom, ti si osoba neutvrđenog očinstva, bez državljanstva RH. Ukoliko te otac prizna, dobijaš državljanstvo prema prirođenju.
  6. Trebate podnijeti prijedlog Sudu o povjeravanju djeteta na čuvanje i odgoj Vama. Ukoliko podnesete takav prijedlog, računajte na to da ćete biti pozvani u nadležni CZSSS, s obzirom da Centar mora Sudu podnijeti izvješće. Skrbništvo, kao kategorija, jest nešto sasvim drugo i tiče se osoba lišenih poslovne sposobnosti. Ukoliko nemate sredstava za podnošenje prijedloga putem odvjetnika---obratite se CZSSS koji će taj prijedlog napraviti umjesto Vas, naravno, može se ići i s prijedlog zabrane roditelja da živi sa svojim mlt. djetetom i odgaja ga. Računajte da su svi postupci na sudu koji se tiču mlt djece žurni i Sud već u roku od 15 dana od dostave prijedloga mora zakazati prvo ročište.
  7. Roditelji te ne mogu izbaciti iz kuće. Ti si u posjedu kuće i mogu te izbaciti jedino pravomoćnom sudskom presudom za ispražnjenje nekretnine. Ukoliko dođe danas - sutra do izbacivanja putem policije na temelju presude, možete podnijeti tužbu za naknadu NUŽNIH troškova oko održavanja kuće od roditelja, odnosno KORISNIH troškova.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija