Jump to content

zoomy13

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zoomy13 objavio

  1. U 12 sati mi je predan nalog za prekovremeni rad za taj isti dan, od 16 do 20. Očitovala sam se i pozvala se na ZOR, odnosno na činjenicu da sam roditelj djeteta do 8. godine i ne pristajem na prekovremeni rad. Poslodavac tvrdi da je u pitanju viša sila (kolegica je završila na bolovanju te ju je bilo potrebno zamijeniti). Radi se o tome da je poslodavac imao na raspolaganju i druge radnike koji ne spadaju u zaštićenu kategoriju radnika, no iz (meni) očitih razloga, namjerno je nalog predao meni. Dakle, moje očitovanje nije prihvatio. Je li u pitanju kršenje zakona i što uopće spada pod višu silu? Također, s obzirom da se radilo o 12 sati neprekidnog radnog vremena, nije mi omogućio ni korištenje dodatnog odmora.
  2. Prema novom Zakonu o radu, sva osposobljavanja ulaze u radno vrijeme i po mogucnosti se odvijaju u vrijeme radnog vremena. Što ako se odvija izvan redovnog radnog vremena? Jesu li to onda prekovremeni sati?
  3. Stručni radnici ustanove socijalne skrbi (gdje su korisnici djeca) bili su na jednodnevnom ljetovanju, odnosno upućeni su na službeni put koji je trajao 17 sati. Svih 17 sati efektivno su radili svoj posao (pratnja su djeci i cijelo su vrijeme odgovorni za njih). Traže isplatu prekovremenih sati, no nadređeni se ograđuje opravdavajući se da su za službeni put dobili punu dnevnicu i da je sam izlet zapravo prijedlog radnika pa je to njihov problem što je toliko dugo trajao, a s druge je strane u Godišnjem planu i programu (koji donosi nadređeni) navedena kao aktivnost izlet/ljetovanje. Radi li se o prekovremenima? I što je sljedeće za činiti ako se poslodavac oglušuje na traženje prekovremenih?
  4. Uvid u dokumentaciju ima, odnosno zapisnike s Upravnog vijeća koji su propisani zakonom o pravilnicima. Dakle, tu je i glas predstavnika radnika. No, je li igdje propisano kako taj predstavnik mora "doci" do tog glasa? Odnosno da li se među radnicima mora provesti glasovanje ili taj predstavnik moze i sam odluciti hoce li biti za, protiv ili suzdrzan? Tocno me zanimaju propisi/pravilnici gdje to stoji, ako uopce postoje.
  5. Obzirom da smo ustanova koja ima manje od 20 zaposlenih, nemamo radnicko vijece. No, medju sobom, na organiziranim sjednicama i izborima odabrali smo svog predstavnika u Upravno vijece. Bio je raspisan natjecaj za ravnatelja, predstavnik nas je usput pitao kakvog smo stava vezano za glasanje, svatko se izjasnio te je sukladno tome predstavnik i iznio svoj glas na upravnom vijecu (o tom usputnom glasanju medju nama nije sastavljen nikakav zapisnik, niti je odrzan ikakav zajednicki sastanak). E sad, nakon sto je mandat ponovno dobio isti ravnatelj, sada on trazi zapisnik o tome kako su svi radnici glasali, odnosno tocno zeli znati koliko je glasalo za/protiv/suzdrzan. Nekoliko je radnika aktualno i na bolovanju te ravnatelj smatra da oni niti nisu imali pravo dati svoj glas. Ima li on to pravo traziti? Jer informaciju o tome kako je glasalo Upravno vijece ima, buduci da je to i duznost tog tijela te je sve transparentno objavljeno na web stranici.
  6. Pitanje vezano za prekovremeni rad. Naime, radim u drzavnoj ustanovi (sustav socijalne skrbi). Kao roditelj djeteta mladjeg od 3 godine, prema Zakonu o radu ne moram raditi prekovremeno. Nakon sto sam o istom informirala nadredjenog (jer je iduci mjesec planirano sluzbeno putovanje u trajanju od minimalno 18 sati), isti je rekao da je to sluzbeno putovanje, a ne prekovremeni rad. Prema Kolektivnom ugovor prekovremeni rad je svaki rad koji traje dulje od 8 sati. No, poslodavac tvrdi da to nisu prekovremeni te da on mene moze uputiti na sluzbeno putovanje u tom trajanju jer za to primim dnevnicu. Proucavajuci razna tumacenja kolektivnog, zakljucila sam da zapravo na takvim putovanjima imamo pravo i na dnevnicu i na isplatu prekovremenih jer cijelo vrijeme radim efektivno (pratnja korisnika na izletu, jer nam i u ugovoru o radu stoji takvo zaduzenje). Zanima me gdje stoje info o tome da se dnevnica i prekovremeni medjusobno ne iskljucuju? Jer ce poslodavac traziti to... Jesam li u pravu?
  7. Dakle, U ugovoru o radu navedeno mi je radno mjesto sjedište poslodavca, podružnica i "sva ostala mjesta na koje poslodavac uputi radnika". Također, stoji i radno vrijeme od 8 do 16, što je podložno promjeni, a prema odluci nadređenog. Od strane nadređenog sam usmenim putem informirana da ću privremeno raditi na drugoj lokaciji, od 9 do 17 te da ću do tamo putovati vlastitim prijevozom. Pismenu odluku o tome nisam dobila, nadređeni tvrdi da to nije potrebno. Zanima me može/smije li to tako ili bih trebala dobiti pismeno? Što ako se na putu prema kući desi nešto, van mog radnog vremena i mjesta prema ugovoru, na ruti kojoj inače u radnom danu ne putujem, dok sam u privatnom vozilu? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija