Jump to content

borisp

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala i Vama, puška spremljena u ormar A što ako to ne piše u jamstvu? Je li davatelj jamstva tada u lošijoj poziciji od onog koji je to izrijekom napisao? Zatim, stručna i ovlaštena osoba su dva različita pojma koja mogu i ne moraju biti objedinjena u jednoj osobi. Slažem se sa stručna ali ne nužno i ovlaštena - za razliku od recimo plinskih bojlera. A, što ako netko osporava činjenicu da je takav proizvod dovoljno tehnički složen da bi zahtjevao stručnu montažu? Što ako kupac tvrdi da je bojler montirala stručna osoba ali u fušu, pa kupac nema račun. Moja supruga smatra da ukoliko nekom, tko nikada nije radio ni jedan ni drugi posao, damo da: 1. Skuha kompletan ručak prema receptu i uz sve potrebne sastojke i posuđe, 2. Montira i pusti u rad el. bojler u skladu s uputama i uz sav potreban alat (zanemarimo potrebnu fizičku snagu), dakle da će takav imati podjednake šanse da uspješno ili neuspješno izvršiti oba zadatka. Pa ipak, nitko od nas ne zove svaki dan "ovlaštenu ili stručnu" kuharicu da mu skuha ručak.
  2. Zahvaljujem na odgovoru! Da, krivo sam napisao - uređuje ZoOO, a ne ZoZP, međutim isto tako čl. 424 kaže: "(1) Kupac može zbog neispravnosti stvari zahtijevati od prodavatelja, odnosno od proizvođača popravak ili zamjenu stvari u tijeku jamstvenog roka, bez obzira na to kad se nedostatak pojavio.", dakle po želji kupca E, to je ključna stvar - ali nisam vidio da to igdje izrijekom piše. A ako ne piše zašto bi to bilo samo po sebi razumljivo - može li kupac to pobijati, a ako ne može na temelju koje pravne formulacije ne može?!? To nije sporno.
  3. Zar nitko ne zna? Super, onda idem taman prije isteka garancije lijepo tražit novi auto jer mi je zaribao motor, a to što nisam uopće bio na servisima, kontrolirao i mijenjao ulje - tko mi šta može, štiti me Zakon o zaštiti potrošača!
  4. Prema Zakonu o zaštiti potrošača ukoliko je trgovac ili proizvođač dao jamstvo za ispravnost, dužan je po želji kupca popraviti ili zamijeniti neispravan proizvod. Ali, pa ne može to valjda bezuvjetno vrijediti!?! Slažem se da je to u redu ukolko se ustanovi da je jamstvo valjano, ali što ako se kupac nije pridržavao jamstvenih uvjeta (dakle jamstvo je ograničeno)? Evo jedan primjer: Električni bojler - nije to neki proizvod izrazite složenosti u smislu montaže, puštanja u rad i korištenja, ali je ipak uređaj koji treba stručno spojiti na vodovodnu i eletričnu instalaciju. To ne može na stručan način učiniti baš svaki kupac ili njegov susjed fuš-majstor. Smije li davatelj jamstva uvjetovati valjanost jamstva montažom od strane ovlaštenih srvisera ili ovlaštene instalaterske tvrtke / obrta, a kao dokaz zahtjevati račun za takvu uslugu, te ukoliko kupac nema takav dokaz (montaža u fušu), proglasiti jamstvo nevažećim i odbiti popravak, naknadu štete ili zamjenu o trošku davatelja jamstva: 1. u svakom slučaju 2. u slučaju da ovlašteni serviser svojim pregledom ustanovi da je nestručna montaža uzrok kvara, a ne tvornička greška 3. isto kao 2. ali ako kupac ne priznaje procjenu ovlaštenog servisera, onda kroz postupak vještačenja 4. niti u kojem slučaju E, ako je 4. idem uzet ubit pa se pušku Unaprijed hvala!
  5. Zar nitko nema baš nikakvo mišljenje, savjet?
  6. Posjedujem građevinsko zemljište koje se sastoji od manjeg prilaznog dijela do javne površine, i većeg uvučenog dijela na kojem za sad nije započela gradnja - postoji lokacijska dozvola za gradnju obiteljske kuće. Kako redovito, održavam i uređujem zemljište, na svoj trošak uredio sam prilaz (na mjestu kako je to predviđeno lokacijskom dozvolom) sa javne površine na prilazni dio moje parcele. Uređenje se sastojalo od polaganja betonskih cijevi u postojeći odvodni kanal uz cestu, betoniranja iznad položenih cijevi i nasipanja šljunka na površinu između ceste i nogostupa koji se proteže uz ogradu moje parcele (vidi link na fotke). http://public.fotki.com/borisp/prilaz-na-parcelu/ Nedugo nakon toga djelatnice i vlasnica frizerskog salona koja ima poslovni prostor u susjednoj obiteljskoj kući počele su se parkirati na novouređeni ulaz na parcelu kako bi oslobodile parkirna mjesta za svoje klijente ispred salona, uz obrazloženje da se radi o javnoj površini, i da nikome ne smetaju obzirom da se pristup na parcelu ne koristi svakodnevno za ulaz i izlaz osoba i vozila. Ja ipak smatram da je to irelevantno, te da je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa, članak 82., stavak (1), točka 12) "ispred kolnoga ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, ...", zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila na takvim mjestima. Nigdje se u Zakonu ne postoji ograničenje ili posebni uvjeti koliko često i u koje svrhe se koristi ulaz u dvorište... Napominjem da niti sa jednim od ostalih susjeda nemam takvih problema i da smo svi u vrlo dobrim i korektnim odnosima. Jesam li u pravu ili ne, te ako jesam na koji način u stvarnosti mogu ishoditi da se prekine s ovom praksom? Ukoliko trebam pozvati prometnu policiju, što učiniti ukoliko se ne žele odazvati izlasku na teren? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija