Jump to content

Antonella99

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Antonella99 objavio

  1. Odobreno mi je produzenje privremenog boravka, ponovno na 2 godine. No, doslo je do problema prilikom prijave adrese. Suprug i ja smo naime u medjuvremenu promijenili adresu stanovanja i vratili se kod njegovih roditelja. Mene odbijaju ponovno prijaviti na istu adresu jer svekar, koji je vlasnik stana, nema jos ishodovani vlasnicki ili posjednicki list. Ima samo kupoprodajni ugovor, ovjeren kod javnog biljeznika. Ista sluzbenica me prije 2 godine, prilikom postavljanja prvog zahtjeva za privremeni boravak, prijavila na istoj adresi na osnovu istog dokumenta. Cijela obitelj mog supruga, njegov otac i majka, i sada i on sam ponovno, prijavljeni su na toj adresi i imaju osobne sa tom adresom vec vise od 20 god. Ja razumijem potrebu predostroznosti i razumijem da se i ranije trebalo rijesiti to sa katastrom, no zamolila bih za savjet sto da radim. Svekar ce otici do katastra i vidjeti sto moze uciniti, no ja sam u medjuvremenu bez osobne koja mi treba radi mog obrta, a i radi potpisivanja novog poslovnog ugovora, a sve se moze oduziti. Hvala unaprijed
  2. Privremeni boravak mi istječe 20.03.2024. Kada bih trebala točno postaviti zahtjev za produženje, mjesec dana prije ili dva mjeseca prije isteka? Hvala unaprijed
  3. Zamolila bih za odgovor. U braku sam sa hrv. drzavljaninom 2 god. i na osnovu toga sam stekla pravo na privremeni boravak. U medjuvremenu sam otvorila obrt. Na zalost, najvjerojatnije je da cemo se suprug i ja razvesti zbog izuzetnih poteskoca u braku i neslaganja. Moje pitanje je da li ja mogu na osnovu svog obrta ostati u Hrvatskoj, tj. da li mi se moze rjesenje o osnivanju obrta ukinuti? U kojoj ce se mjeri moj status promijeniti? Hvala unaprijed.
  4. Zahvaljujem se! No, ja sam drzavljanka BiH, u kolikoj mjeri to mijenja situaciju?
  5. Molim za savjet. Supruga sam hrvatskog drzavljanina na trenutno privremenom boravku. Po struci sam prevoditeljica i nastavnica njemackog jezika. Da li biste mi, molim Vas, mogli reci koje uvjete moram ispuniti ukoliko bih se samostalno htjela baviti prevoditeljskim i/ili predavackim poslom? Trebam li osnovati obrt, registrirati samostalno djelatnost, tj. kako se mogu registrirati kao poslovni subjekt? Smijem li to uopce? Zahvaljujem se.
  6. Pozdrav! Ispricavam se jer otvaram novu temu. Zamolila bih nekog da me uputi u proceduru placanja poreza stranih drzavljanja ako se radi o neregistriranoj samostalnoj djelatnosti (freelancer). Naime, drzavljanka sam BiH, udana za hrv. drzavljanina, sa privremenim boravkom od 2 godine. Odnedavno sam pocela raditi za jednu online skolu stranih jezika sa sjedistem u Berlinu. Htjela bih u Hrvatskoj placati poreze i obavezne doprinose, buduci da suprug i ja namjeravamo zivjeti u Hrvatskoj. Na Poreznoj su me vec uputili na obrasce TPU (prijava rezidentnosti) i JOPPD. Takodjer su me uputili na neki knjigovodstveni servis u kojem bi mi pomogli popuniti te obrasce. U knjigovodstvenom servisu su mi rekli kako bih se prvo trebala prijaviti na Mirovinsko i zdrv. osiguranje kako bi uopce mogli popuniti obrasce, sto u Poreznoj nisu spomenuli. Zamolila bih, dakle, da me neko uputi u proceduru kako poceti placati porez, gdje se trebam prijaviti, koje korake trebam poduzeti, itd.
  7. Drzavljanka sam BiH sa privremenim boravkom u R. Hrvatskoj koji sam dobila na osnovu braka sa hrvatskim drzavljaninom. Suprug i ja namjeravamo zivjeti u Hrvatskoj za stalno. Kako sam ovaj mjesec pocela raditi za jednu online skolu stranih jezika, sa sjedistem u Berlinu, i kako bih htjela placati porez u Hrvatskoj, u Poreznoj su me uputili da prvo prijavim rezidentnost ovdje putem obrasca TU. Moje pitanje je gdje predajem obrazac TU, u Poreznoj ili na MUP-u, tj. zamolila bih da me neko uputi u proces promjene statusa iz nerezident u rezident. Zahvaljujem se unaprijed.
  8. Ne znam da li sam odabrala pravi forum, ispricavam se ako nisam. Naime, odobren mi je privremeni boravak zbog spajanja obitelji. Inace sam drzavljanka BiH. Namjera mi je upisati seminar za turistickog vodica. Isprva su mi na Veleucilistu na kojem sam mislila upisati spomenuti seminar rekli da bih se mogla upisati tj. da ne postoji prepreka. Danas su me uputili na Zakon o pruzanju usluga u turizmu i na Pravilnik o strucnom ispitu za turisticke vodice, napominjujuci da se nigdje eksplicitno ne spominje privremeni boravak. Moje pitanje je, i mozda me neko moze uputiti, da li bih imala pravo polagati strucni ispit i obavljati usluge turistickog vodica. Zahvaljujem se!
  9. Molim za odgovor. Ukoliko mijenjam adresu stanovanja unutar istog mjesta prebivalista, da li u tom slucaju moram vaditi novu osobnu?
  10. Evo, sad mi je stigao mail od MUP-a da su mi 15.1. poslali poziv na adresu i da imam rok od 8 dana da postupim po istom. Ja sam jos u BiH, 8 dana sam tu, tek sam uspjela upisati brak. Smijem li im reci da sam u BiH radi promjene osobne dokumentacije ili da odmah idem za Hrvatsku? Suprug kaze da poziv jos nije stigao. Koliko to traje?
  11. Hvala puno na odgovoru! Ja cu morati ostati barem 3 tjedna jer se apsolutno svi dokumenti moraju mijenjati zbog promjene prezimena. Nadam se da ce biti sve ok.
  12. Molim za savjet. U procesu sam odobrenja privremenog boravka u Hrvatskoj i to na osnovu braka sa hrv. drzavljaninom. U MUP-u mi traze, radi tog odobrenja, da postavim zahtjev za izdavanjem nove putovnice sa udanim prezimenom. Kako su mi i rekli i BiH konzulat u Zagrebu i moj odvjetnik, zahtjev za putovnicom mogu podnijeti samo osobno, i to u Bosni. Htjela bih pitati smijem li napustati Hrvatsku (no, ocito moram) dok traje proces odobrenja boravka, koliko smijem ostati van Hrvatske i da li cu imati problema pri vracanju u Hrvatsku. Zahvaljujem se.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija