Jump to content

solinvictus

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dakle, ja ne mogu sada podignuti tužbu za utvrđivanje očinstva, jer će biti odbaćena, ima majčinog pristanka - nema mogućnosti tužbe. S druge strane, može li majka u tužbenom zahtjevu samo osporiti očinstvo, bez da se moje utvrdi - temeljem vještačenja o osporavanju i (neopozivih)izjava. Ako je to moguće, onda samo CZSS može pokrenuti utvrđivanje očinstva.!?!
  2. ne znam jesti me dobro razumijeli: tužbu su podigli majka djeteta i dijete po posebnom skrbniku. Prethodno su date izjave pred CZSS o tome tko je otac djeteta. Tužbeni zahtjev glasi: 1. Osporava se očinstvo bračnog druga 2. utvrđuje se (moje) očinstvo. Dijete sad ima 3 godine, a vještačenje za trajanja zajednice između mene i majke nije provedeno zbog nedostatka novaca. Onda sam ja osobno uplatio vještačenje. Majka na prvo vještačenje nije htjela doći, a na drugo najavljuje (bivšem) suprugu da će doći, ali da bi htjela da se njegovo očinstvo ospori, a moje ne utvrdi. Ako je to moguće izvesti - tada će dijete u rodnom listu imati praznu rubriku. Napominjem da jednom dana izjava o statusnim stvarima nije opoziva, te da se ne može povuči. Isto tako majka se tužbenog zahtjeva ne može odreči.
  3. dijeli se samo imovina proistekla iz rada ili stečena radom, ona ide na pola pola, neovisno koliko je tko zarađivao. Preljub s time nema nikakve veze. Imovina stečena nasljedstvom i darovanjem ne ulazi u bračnu stečevinu.
  4. dijete je rođeno za trajanja životne zajednice, ali i za trajanja braka. Pokrenut je postupak za osporavanje očinstva supruga, a ujedno i utvrđivanje moga. Majka djeteta je pred CZSS ukazala na mene kao oca, ja sam priznao očinstvo, suprug ga je osporio, a sud je odredio vještaćenje. U međuvremenu je životna zajednica prestala, ja sam uplatio vještačenje tek nakon prestanka zajednice, ali je majka odbila dovesti dijete na vještaćenje i povukla tužbeni zahtjev. Tuženik, tj. osoba koja je upisana kao otac se žalio na to. Majka najavljuje da će odvesti dijete na vještačenje, ali da ukoliko se ospori očinstvo, da će tražiti samo osporavanje tj. da će preinačiti tužbeni zahtjev jer je isti glasio - osporava se očinstvo i utvrđuje se moje očinstvo. Tako želi izbrisati oca iz rodnog lista djeteta. Da li je to moguće s obzirom na postojanje valjanih izjava pred nadležnim tijelima o tome tko je otac djeteta, ili sada trebam pokrenuti postupak utvrđivanja očinstva. Naime, muškarac koji sebe smatra ocem može utvrđivati očinstvo samo ako majka ne daje pristanak, a pristanak je dan ovom izjavom koja je neopoziva, prema tome da li sada ne postoji pristanak ili pristanak i dalje postoji.
  5. Zanima je mogućnost da steknem vlasništvo dosjelošću na nekretini u državnom vlasništvu. Poznata mi je odredba da ta dosjelost poćinje teći tek od 1991., međutim nekretnina je u posjedu moje obitelji tj. prednika bila još od agrarne reforme 1933. Po toj računici imam od 1991 17 godina, a od 33 do 41 tj. zastoja uračunavanja dosjelosti - 8 godina (posjed je kvalificiran) znači da je prešlo 20 godina. Je li kome poznat ovakav slučaj u sudskoj praksi i imam li kakve šanse ulaziti u postupk (kad se već radi viših principa ex tunc i ex nunc idiotski izbrisalo punih 50 godina)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija