Jump to content

MaNoLu

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovorima, po čl.6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, pol.službenika i ovlaš. služb. osoba ona ima pravo na starosnu mirovinu, što je i navedeno u rješenju od Ministarstva pravosuđa. Kako se umirovljuje po posebnim uvjetima, umirovljenje obavlja Ministarstvo a ne HZMO. Oni postupaju po rješenju Ministarstva. S obzirom na navedeno ne znam trebam li se javljati Ministarstvu pravosuđa, i kome tamo? Svakako ću tražiti izračun obje mirovine.
  2. Potreban mi je savjet, naime moja mama je u procesu umirovljenja. Ona je bila policijski službenik i aktivni sudionik Domovinskog rata. Ranije je predala zahtjev za umirovljenje s 1.1. 2013. Ministarstvu pravosuđa, koji je odbijen. U rješenju joj je priznato pravo iz čl.6 Zakona o pravima mir. osig. djelatnih vojnih osoba..... ali nije moguće izvršiti jer je potrebno održavanje kapaciteta radnika. Ona se žalila i žalba je bila u postupku. Zatim 2014. događa se ozljeda na radu (pretučena je), te je njena liječnica poslala HZMO zahtjev za procjenu radne sposobnosti. Tijekom tog procesa moja je majka oboljela od karcionoma. Proglašena je 100% radno nesposobnom, te je dobila rješenje da se umirovljuje u invalidsku mirovinu. Ima 38 g staža od toga 22g u pravosuđu (12mj se računa kao 16mj)+ staž iz Domovinskog rata, te 56 g starosti. Koja je bolja opcija za nju, invalidska ili puna mirovina? Kome se obratiti, i kako napisati žalbu, na što se pozvati? Samo ne bih htjela da je zakinu za njena prava.
  3. To je nekakva realna procjena štete, stradao je prednji dio, podvozje, oba zračna jastuka.... ovjes je slomljen... itd ...itd... riječ je o kasko osiguranju. Ne znam ima li to veze. Svjesna sam načina na koji to sve funkcionira.. ali ovo je prestrašno. Auto je ponuđen na "burzi" gdje neki privatnik (onaj koji nudi najviše) stavi obvezujuću ponudu koju ja mogu/ hoću prihvatiti. I onda oni isplaćuju taj dio između obvezujuće ponude i po njihovm, procjenjene vrijednosti. Mogu li tražiti nekog sudskog vještaka da napravi svoju procjenu stvarne vrijednosti i spašenih dijelova? Procjenitelj auto nije pogledao ispod haube... Iznos na koji sam platila carinu i ovaj koji su oni naveli nakon 5mj manji je za 17000 kn...... je li to realno?
  4. Na vozilu je proglašena totalna šteta, vozilo je procijenjeno na 51000 kn. Spašene dijelove su putem burze procjenili na 28000 kn i nude mi isplatu 23000 kn. Po njihovom totalna šteta je kada popravak iznosi 75% vrijednosti vozila. Oni su popravak procijenili na 62000 kn. Smatram kako je ponuda iznimno niska i kao procjena nije realna. Što mogu navesti u žalbi. Molim pomoć. Hvala M
  5. Molim pomoć, U ime svih kolegica i kolega. Naime, diplomirali smo na predškolskom odgoju (stari program). Nedavno smo završili još jednu godinu i stekli naziv sveučilišnih prvostupnika. Neki govore da nam se mijenja stručna sprema s novim nazivom? U mirovinskom je gospođa rekla da nam oni to upišu, dobijemo neki papir i "poslodavac odlučuje o stručnoj spremi". Jasno mi je da smo prve generacije sveučilišnih prvostupnika..... i da je to nekakva siva zona, ali.... može li nam tko pomoći? Nisam uspjela ništa naći na internetu. Koja je razlika stručnih i sveučilišnih prvostupnika? Kome se možemo obratiti za pomoć? U vrtićima svi šute.
  6. zar nema nitko tko bi mi mogao odgovoriti na upit??! ako netko zna nešto o ovome molim da nam pomogne....
  7. suprug je dobio rješenje za mirovinu hvo. invalid 50% trajno u rješenju 50% rat 50%civilno nema civilnog staža rečeno mu je da će mirovina biti oko 1900 kn da li mi može netko to potvrditi i da li se može žaliti na rješenje hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija