Jump to content

heureka!

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zna li netko točno plaća li upisninu od 5.000,00 EUR-a osoba koja je najprije radila kao državnoodvjetnički, sudački ili javnobilježnički vježbenik, a onda neposredno nakon toga (ostatak do 3 godine staža nakon završenog pravnog fakulteta) radila kao odvjetnički vježbenik? Ili upisninu u tom iznosu plaćaju samo osobe koje su radile izvan pravosuđa?
  2. Hvala na čestitkama. Vrijeme i učenje ipak imaju rezultata - znanje i prolaz na ispitu. Zato, bez odustajanja!
  3. Članak 27. Zakona o radu (to je čl. 35. pročišćenog teksta) je vrlo jasan: "Osposobljavanje pripravnika (pripravnički staž) traje najduže godinu dana, ako zakonom nije drukčije određeno." Dakle, samo ZAKONOM ( a ne pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom) se SMIJE odrediti duže trajanje. No, kako je ugovor o radu obveznopravni odnos, može se ugovoriti i pripravnički u dužem trajanju ALI u čl. 228 (246) ZOR-a piše: "Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba ako sklopi ugovor o radu u kojem je ugovoreno trajanje pripravničkoga staža duže od zakonom propisanoga (članak 27). Novčanom kaznom od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za taj prekršaj kaznit će se poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe." Mislim da je poslodavcu bolje da tebi da tih 11.000 - 33.000 kuna kroz veću plaću, nego da to plati kao prekršaj. Svakako mu napomeni da time čini prekršaj. A ako bude inzistirao da ga potpišeš, a tebi je frka, potpiši, a onda ga prijavi. Pa nek plati državi kad nije htio tebi dat veću plaću! I nemoj imati straha od otkaza! To nije opravdan razlog za otkaz, naravno!!!
  4. Najbolje je učiti po ZUP-u i ZUS-u neposredno iz zakona. Ovih dana sam položio tako da mogu reći. ZUP je dobro strukturiran, lako se uoče svi naslovi koji su najčešće i pitanja. A skripta, bar onu koju ja imam iskopiranu, je DOSLOVNO prepisan zakon! I to na način da su sve rečenice spojene tako da se ima dojam kao da se čita neka novinska kolumna. GROZNO!!! U Zakonu su sve rečenice u svojim stavcima i može se razabrati bitno od najbinijeg, i manje bitno od nebitnog. Zakon "je zakon". Eventualno si čovjek može na nekom papiru malo raščlanit žalbene razloge koji nisu kao u ZKP-u i GPP-u izdvojeni, nego nabrojani u tekstu. A sad što se tiče GP-a. Da nisam bio učio po Klariću, kod Jasne Brežanski ne bih se bio dobro proveo, barem što se tiče čitanja njezinih pitanja s net-a. Razlikovanje relativne i apsolutne ništetnosti (a komotno se može reći i ništavost, jer i ona još uvijek tako govori) u zakonu nema, niti bezbroj drugih pitanja. Ali kod Sučevića je opet dijametralno suprotno... pa tko bi ga znao?!?!?!?!? po čemu učiti. PO SVEMU!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija