Jump to content

Jerry27

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje! Moja supruga je zaposlena na neodređeno i prije 2 tjedna je dala otkaz zbog nezadovoljstva poslom. Poslodavac je trazio da se prema klijentima postavlja neetično - laganje, obmanjivanje i sl. Možda to zapravo zvuči čudno jer takva nam je i država ali ipak ona tako više ne može i dala je otkaz. Osim nezadovoljstva to joj stvara i zdravstvene probleme (izgleda psihološki uzrokovane) zbog kojih je već nekoliko puta izostala s posla. To joj uzimaju za zlo i insinuiraju da je to izbjegavanje rada, nazivaju ju (direktorica firme) neodgovornom, sebičnom te joj sada na druge načine stvaraju pritisak veći nego što je inače. Dakle, u ugovoru je kao otkazni rok navedeno 10 tjedana. Koje su pravne osnove (i da li postoje) da se taj rok skrati cim više. Lijepo molim za pomoć! p.s. btw, da li je zahtjevanje i poticanje radnika na laganje legalno?! Možda sam naivan i znam da je to dosta rastezljivo ali ipak... Unaprijed hvala!
  2. I jos jednom hvala puno. Ali i jos jedno pitanje. Iako cini mi se da je kroz vas tekst vec odgovoreno, ali ipak. Moja draga se uskoro vraca sa svim papirima koji su potrebni za podnosenje zahtjeva za privremeni boravak + u najskorijem roku se vjencamo i to sve odnesemo u HR ambasadu. Dakle - njen zahtjev sa svim potrebnim papirima je zaprimljen. Pitanje je, da li ona razrjesenje zahtjeva moze cekati u RH ili bez obzira na to mora ispostovati onaj 1.6.? U Petrinjskoj su mi rekli da moze biti tu. U Zapresicu da ne. Pricao sam sa bivsim RH konzulom u Becu (ne prati vise zakone) ali veli da se uvijek moglo cekati u zemlji. Kakva je sad stvarno situacija? :hvala:
  3. Puno hvala na odgovoru. Mislim da slucaj nismo zakomplicirali nego je do komplikacije doslo jednostavnom primjenom Murphyevih zakona na dvoje ljudi koji su se jako zaljubili i zele samo zivjeti zajedno, raditi i placati poreze jednoj drzavi poput Hrvatske, a ona nam ovako to vraca. Btw. sada po prvi puta u zivotu razmisljam o Lijepom nasem Novom Zelandu. Ok, ok, malo dramatiziram ali shvacate... Ma sve ce biti u redu... Ja sam krenuo nju odjaviti prosli petak jer je u nedjelju odlazila. Ova na policiji je rekla "ma kakva odjava". Ona je mojoj zarucnici jos na pocetku kad sam ju prijavljivao (3 mjesec), na onaj papiric napisala pod datum odjave 1.6. Objasnio sam joj da ona odlazi za dva dana a ne 1.6. Kaze nema veze. Ono čemu sam se ja nadao je da se ovo vrijeme koje izbiva iz Hrvatske ne ulazi u onu kvotu od 90 dana i da se to moze dodati od 1.6. + toliko dana koliko je izbivala. Npr. sad je nece biti 10 dana - da li to znaci da onda moze biti u RH do 11.6. ili ne? Što se tiče duplih putovnice, nije nam cilj igrati se s time. Ali kako god da bilo ona ce sada dobiti novu putovnicu jer to joj dolazi s novim državljanstvom. Ona je usla i izasla s Brazilskom. Sada ce uci s portugalskom i sve cemo dalje raditi s portugalskom (jer u Portugalu ona sada skuplja papire koji su potrebni za vjencanje i boravak). Ono sto mi je u ovoj prici jako bitno je da znam da li ona ako preda zahtjev recimo pocetkom svibnja - svejedno mora izaci iz RH do 1.6. ili s obzirom da je predan zahtjev - moze cekati njegovo razrješenje ovdje? Jer nemam pojma gdje cu s njom na 2-3 mjeseca koliko je potrebno da se izda rjesenje (nadam se pozitivno rjeseno). Unaprijed hvala!
  4. Molim za pomoc, savjet... Moja zarucnica je dosla u HR prije 2 mjeseca. Dobila je turisticki boravak od 90 dana. Brazilka je ali je jos krajem 2007. godine podnjela zahtjev za dobivanjem Portugalskog drzavljanstva. To joj je odobreno i danas je otisla u Lisabon po novu putovnicu i ID. Kada to sve obavi zelimo se ovdje vjencati, ali i podnijeti zahtjev za privremeni boravak sa brakom kao razlogom. Kada na MUPu pitam koje sve papire treba, svaki puta i na različitim mjestima dobivam različite, nedorečene i dvosmislene odgovore. Da li netko zna kakva je procedura sada kada ona dobije EU (Portugalsko državljanstvo)? Ono što znam da treba za brak je iduće: 1) Internacionalni rodni list (ŠTO MU TO DODJE INTERNACIONALNI?) 2) Potvrda o slobodnom bračnom stanju 3) Potvrda o državljanstvu 4) Potvrda da će Portugal priznati brak u RH 5) Kopija putovnice Za privremeni boravak iduće: 1) Potvrda o nekažnjavanju 2) Kopija putovnice 3) Izvod iz Matične knjige vjenčanih 4) Izjava o uzdržavanju (ja ću ju uzdržavati dok ne nađe posao) 5) Izjava o stanovanju (u kući koja je vlasništvo mog oca) Još nešto??? Ono što me zbunjuje je da su mi u nekoliko navrata spomenuli i POTPUNU LEGALIZACIJU dokumenata (potvrditi u institucijama tipa SUD, MVP, Hrvatska Ambasada u nadleznoj zemlji). Ajde, nek je i to ali nitko mi ne zna reci koje dokumente je potrebno i gdje se to tocno mora potvrditi. Ili se to odnosilo za slucaj da dokumente pribavlja iz Brazila? I ajmo sad reći da za 2-3 tjedna ono to skupi i vrati se. Mi se vjencamo. Strane dokumente prevedemo kod sudskog tumaca i sve to fino odnesemo u LJubljanu (navodno se moze i tamo predati). Što onda? Na ovoj potvrdi o prijavi datum isteka je bio 1.6. Smije li ona boraviti tu do tada? Ili buduci da je izbivala 15 dana - od 1.6.+ 15 dana ili buduci da je predan zahtjev za privremenim boravkom (prvi puta) ima pravo biti tu do razrješenja zahtjeva? Ja redovito hodocastim po svim obliznjim MUPovima, Brazilskoj i Portugalskoj ambasadi, svatko prica svoje, nista nije koordinirano, malo mi se sve to zgadilo. Nadam se da bude tu vise srece Unaprijed hvala svim dobrim ljudima!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija