Jump to content

mirko1997

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U ugovoru o zamjeni zemljišta, verificiranom na sudu, stoji: 1.Osoba x daje općini y parcelu z1, u naravi građevinsku od ...m2. 2. Općina y daje osobi x parcelu z2, u naravi građevinsku od ....m2. Parcela koju je dala općina nikada nije bila niti prema PPU može biti građevinska. Nismo je upisali jer zemljišne knjige nisu otvorene za dotičnu katastarsku općinu. Ugovor o zamjeni je sklopljen prije skoro 50 god. Općina postoji i danas i nije upisala vlasništvo parcele dobivene u zamjenu (zemljišne knjige su otvorene u toj katastarskoj općini)), ali je već dugo stupila u posjed. Da li se i što može poduzeti da se ispravi neadekvatna zamjena? Thanks.
  2. Thanks, Pretor. Molim Te, što konkretno u ovom slučaju znači "ugovor nije bilo moguće izvršiti"? To što nije izvršen upis vlasništva (s moje strane viša sila, a od strane općine - pasiva), ili činjenica da zemlja koju je općina dala u zamjenu nije imala i trajno nema onu namjenu koja se spominje u ugovoru (odnosno, da se na toj parceli nije moglo i ne može graditi , što je bio razlog sklapanja ugovora), ili nešto treće (?).. Da li pozivanje na nemogućnost izvršenja ugovora podrazumjeva traženje ništavnosti istog? Moram li računati i na moguću zastaru za poduzimanje nekih pravnih radnji? Volio bih znati s kojim adutima raspolažem prije stupanja u kontakt s općinom. Molim Te pojasni..
  3. Hvala Pretoru! Općina ne može ispoštovati ugovor, jer se zamjenska parcela nalazi u naseljenom mjestu, ali uz more i prema PPU joj je namjena - kupalište (neuređeno,prirodno). S druge strane, općina je i faktički u posjedu čestice, raščistila je ostatke kuće i uredila park o kojem skrbi sve ove godine. Volio bih stvar riješiti u dogovoru s općinom. Ima li osnove tražiti drugu građevinsku parcelu od općine?
  4. Zahvaljujem na odgovoru. Ugovor o zamjeni ima klauzulu da se ne može pobijati, a postoji i potvrda suda o pravnoj valjanosti ugovora, pa držim da su potpisi ovjereni na sudu. Poslije '61, Općina je bila ukinuta te je nekoliko godina bila u sastavu druge lokalne jedinice, no ponovo je osnovana i sada postoji u istim granicama kao '61 i nosi isto ime. Za katastarsku općinu u kojoj se nalazi čestica dobivena u zamjenu od općine, u nadležnom sudu do danas nisu uspostavljene zemljišne knjige, tako da ni baka ni ja nismo mogli izvršiti upis vlasništva. Meni je jedino bilo moguće upisati se kao posjednik u katastru. Općina je pak, temeljem ugovora o zamjeni, stupila u posjed i uredila park na dobivenoj građevinskoj čestici, no nije se do danas upisala kao vlasnik, tako da se ja vodim kao vlasnik temeljem rješenja o nasljeđivanju. Naime, za dotičnu katastarsku općinu vode se zemljišne knjige. Hvala Pretoru! Općina ne može ispoštovati ugovor, jer se zamjenska parcela nalazi u naseljenom mjestu, ali uz more i prema PPU joj je namjena - kupalište (neuređeno,prirodno). Ima li osnove tražiti drugu građevinsku parcelu od općine?
  5. Pozdrav! Moja baka i općina su sklopili ugovor o zamjeni građevinskog zemljišta davne 1961. Međutim, čestica koju općina u ugovoru navodi i daje u zamjenu kao garđevinsku to nije bila ni '61 niti ikad poslije. Može li se ovo nazvati prijevarom? Ima li pravne osnove da se od općine traži druga građevinska čestica, ..ili da se pokrene sudski postupak? Ugovor nije proveden u zemljišnim knjigama. Općina postoji i danas, a ja sam bakin sljednik. Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija