Jump to content

saturnus26

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postoji li u slučaju samostalnog (lawyer-free) pisanja žalbe kakvo ograničenje u terminima maksimalne vrijednosti spora? Konkretnije, ako je riječ o visokovrijednom sporu na čije se nepravomoćno rješenje želi podnjeti žalba samostalno po nekakvoj špranci da li sud može odbiti takovu žalbu samo na osnovu toga što nije podnjeta od opunomoćenog pravnika ?
  2. Po rješenju iz 89' alimentacija za mene i sestru iznosila je 250.000 dinara. Otac je nije plaćao. Tužili smo ga 2008. i dobili pravomoćnu presudu u kojoj alimentacija za nas oboje iznosi 3000kn. Po sudskom rješenju otac je dužan platiti i za onih 19 godina prije pokretanja tužbe. Po pravnim informacijama koje zasad imam tvrdi se da je tu svotu nemoguće preračunati u današnje kune zbog devalvacije dinara te stoga i nemoguće utužiti. Mene zanima kako bi se to ipak moglo "pravedno" izračunati a da se i dalje ostane unutar dostupnih pravnih okvira ? Hvala.
  3. Roditelji su mi razvedeni već 20g. Ja i sestra živimo sa majkom. Oboje smo redovni studenti. Otac nije plaćao alimentaciju uopće, niti sad plaća. No,za neplaćanje alimentacije tužili smo ga tek prošle godine, jer otac nije nigdje radio te zbog još niza faktora specifičnih za tadašnju našu obiteljsku situaciju,(staro rješenje o uzdržavanju je bilo u yu dinarima), no sad po novom zakonu imamo pravo na ovršnu naplatu iz nekretnine koju on posjeduje od prošle godine. Očekujući novo rješenje da li imamo pravo naplate za unatrag svih 20g. neplaćanja ? Usput još jedno pitanje ako mogu postaviti ovdje da ne otvaram novi thread: Ako sudac kaže da će napisati i objavit presudu u roku tjedan dana i prođe više od tri mjeseca od datuma kada je presuda trebala biti objavljena kome se možemo žaliti ?
  4. Ako postoji negdje pismena oporuka da li je ona važeća ako se pronađe nakon ostavinske rasprave? Ako postoji oporuka i netko je sakrije a kopija postoji kod neke nepoznate pravne osobe (javni bilježnik) kako taj javni bilježnik saznaje za oporučiteljevu smrt?
  5. Da li otac može sudski istjerati vlastitu djecu iz kuće u kojoj žive zadnjih 5 god. koje je on vlasnik ali tamo ne živi, ako su djeca redovni studenti, a majka koja živi s njima im je zakonski skrbnik, dok je otac osuđeni obiteljski nasilnik i alimentacijski neplatiša ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija