Jump to content

Lone22

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Postovani, na dokumentu/rjesenju imate navedeno kome i u kom roku mozete podnijeti zalbeni zahtjev. Pisati gdji Simpragi ima smisla, jer je jos prosle godine u Saboru izjavila da ce podneti prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja spornih odredaba Zakona o hrvatskom državljanstvu. Pozdrav!
  2. Postovani, imate pravo predati sopstveni zahtjev uz koji cete priloziti ''njena stara uverenja o drzavljanstvu, izvod iz maticne knjige rodjenih,potvrdu da su dokumenta izgubljena, potvrdu da je 1996 pored hrvatskog drzavljanstva, istovremeno, dobila i drzavljanstvo Republike Srbije, i potvrdu da je predala zahtev za ponovni upis u knjige drzavljanja.'' Pozdrav!
  3. Sto se tice politicke podrske, valjalo bi preko drustvenih mreza / javno / upitati novu potpredsjednicu hrvatske vlade - Anju Simpragu, da li planira ispuniti svoje obecanje dato u Saboru krajem prosle godine... ''Klub zastupnika SDSS-a podržava Izmene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu u hitnom postupku kojima se rok za podnošenje zahteva za državljanstvo produžava sve do 31. decembra 2022. godine. Međutim, radi pravilnog tumačenja i jedinstvene primene zakona, zastupnica Anja Šimpraga je 3. decembra u svom govoru u Saboru istakla da će SDSS-a iskoristiti pravni institut verodostojnog tumačenja zakona u situacijama pogrešnog ili različitog tumačenja određene zakonske odredbe u praksi, te najavila kako će u najkraćem mogućem roku podneti predlog za davanje verodostojnog tumačenja spornih odredaba Zakona o hrvatskom državljanstvu.'' https://srbi.hr/produzen-rok-za-podnosenje-zahteva-za-sticanje-hrvatskog-drzavljanstva/
  4. Nema tu nista nejasno, niti nepoznato, osim ako ste zahtev podneli po nekom drugom clanu zakona tj osnovu. MUP tako resava cak i zahteve podnete po cl.5.st.2., ne osvrcuci se na zakon tj njegov navedeni clan koji ne sadrzi nikakvo vremensko ogranicenje.Znaci podzakonskim aktom je pokusano ogranicavanje zakonskog prava. Zato je potpuno ocekivano da nadlezni sudski organi ospore takva resenja.
  5. Ukoliko ispunjavate uslove za drzavljanstvo po novom zakonu, a odbijenica MUPa je zasnovana na starom zakonu, eto vam osnova za zalbu. Eventualno i za sudski postupak. Identicna situacija je i za one koji su podneli zahteve po cl. 5. st.2, a odbijeni po cl.30. st.1.. Zakon se tumaci dojako od strane mup-a, jer postoje osobe koje nisu imale osnova za drzavljanstvo po starom zakonu, a drzavljanstvo su ipak ostvarili po novom. Primer su oni cija su oba roditelja bila hrvatska drzavljana u trenutku njihova rodjenja, bez drugih uslova (pripadnost hrvatskom narodu, nemanje drugog drzavljanstva itd). Takve osobe do 2020te takodjer nisu imale nikakav pravni osnov da ga dobiju, jer su imale savezno drzavljanstvo i neko republicko a da to nije bilo hrvatsko. Ko ne pokusa, nema se cemu ni nadati.
  6. Ne znam kako ste vec stigli obaviti i sudske postupke, kad su odbijenice za zahteve podnete po clanu 5. stav 2., tek tokom poslednjih nekoliko meseci pocele pristizati onima koji su ih podneli po tom osnovu koji je otvoren nakon 2020te. tj. novim zakonom.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija