Jump to content

Kiky1980

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Kiky1980 objavio

  1. Moze pomoc?

    Brat me tuzio za ponistenje darovnog ugovora. Tvrdi da mama nije znala sta potpisuje. Znala je. Ima nalaze iz bolnice, medjutim, ja imam nalaze prije bolnice. Nema neuropsihijatrijskih dijagnoza ali je imala svoju bolest. Zbog nje je i bila u bolnici.

     

    Nije tuzio oca kao supotpisnika darovnog ugovora, niti kao nuznog nasljednika. Samo mene.

    Koliko je moguce da to uspije?

  2. prije 3 sati , LjuboZG je napisao:

    Ugovor o doživotnom uzdržavanju se ne ističe u ostavinskom postupku, budući da imovina navedena u ugovoru o doživotnom uzdržavanju ne predstavlja ostavinsku imovinu. Davatelj uzdržavanja se u zemljišnu knjigu upisuje temeljem tog ugovora i smrtnog lista/izvatka iz matice umrlih primatelja uzdržavanja. O toj imovini, koja je sadržana u ugovoru o doživotnom uzdržavanju, se ne može raspravljati u ostavinskom postupku jer je u trenutku smrti primatelja uzdržavanja postala vlasništvo davatelja uzdržavanja. 

    Ukoliko bi se dogodilo da se davatelj uzdržavanja propusti upisati, pa se ta imovina rasporedi nasljednicima u ostavinskom postupku (jer nitko nije znao za postojanje ugovora o doživotnom uzdržavanju), davatelj uzdržavanja može podnijeti tužbu protiv svih nasljednika i tužbom tražiti utvrđenje prava vlasništva (odnosno valjanosti pravne osnove za uknjižbu prava vlasništva) na nekretnini. 

    Hvala na odgovoru. Bi li dobio tu tuzbu? Ima li vrijeme zastare da se upise u zk?

    Npr ne upise se odmah vec odnese ugovor za pola godine ili godinu nakon smrti? Ili mozda vise?

  3. prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

    Ne bi bio u pitanju ništetan pravni posao, ako je osoba koja ga je sklopila bila sposobna za rasuđivanje.

    A kako dokazati da je bila sposobna za rasudjivanje ovako retroaktivno? Odnosno, kako ce dokazati da nije bila sposobna za rasudjivanje? 

    Osoba je htjela podijeliti imovinu. O tome je pricala mjesecima prije. 

  4. Dakle moze se proglasiti ugovor nistavim ako prvo dokaze smanjenu sposobnost. Ugovor je potpisan pred JB. Ako JB potvrdi da je osoba bila sposobna da zakljucuje u momentu potpisivanja? Na koji nacin se moze dokazati smanjena sposobnost? Ne postoji dokument da je osobi bila smanjena sposobnost. Osoba je bila bolesna ali svjesna.

  5. Trebala je biti ostavinska u BIH. Poziv je poslat meni,bratu i tati. Ja dobila,tata nije bio tu a brat se ne javlja. Sad hoce notarka da dodjemo 1.6. Sta se desi ako brat nije preuzeo pismo? Ili nece da dodje? Tatu vodim ja. Brat nece da komunicira. Kako uopste provesti ostavinsku ako brat opstruira?

  6. Desice se izgleda i to. Roditelji su podijelili imovinu tako sto su ugovorim o daru na mene prebacili vikendicu i 2 stana a posto sestra nije htjela da saradjuje kucu u centru grada su testamentom ostavili njoj. Vrijednost je priblizna. 1 stan i vikendica su bili na mami, drugi na oboma, a kuca u centru na tati. Mama je umrla, sestra prijeti da ce traziti nuzni dio. Mama ima jos dosta imovine na sebi ali to je suvlasnistvo sa svojom bracom. Hoce li uspjeti i u kojoj mjeri? Pomim vas, u pomoc. Ovo me toliko sekira.

  7. prije 1 sat , ludi_naučnik je napisao:

    Dobar dan, da se nadovežem na temu, zanima me da li se darovni ugovor u Federaciji BiH mora napraviti kod notara ili mogu ja lično napraviti ugovor i ovjeriti u opštini?

    Ja sam isla kod notara. Nesto govore da ne mora notar i da je bila neka presuda vrhovnog suda da ne mora ali meni to zvuci neizvjesno. 

  8. prije 1 sat , Bonaparte je napisao:

    Brat uvijek može tražiti, pitanje je dal' će uspjeti :)


    Kod nasljeđivanja kad postoji testament - sve odlazi osobi kojoj je napisano u testamentu, a jedini tko može pobijati taj testament ste Vi (ili drugi zakonski nasljednici, npr. druga djeca ili supruga Vašeg oca) - na način da tražite svoj nužni dio. Tek onda bi se gledao Vaš ugovor o darovanju pa bi se shvatilo da ste već dobili svoj dio :). 

     

    Da skratim - u trenutačnoj situaciji brat ne može pobijati Vaš ugovor o darovanju. 

     

    *postoji mogućnost da su zakoni u BiH drugačiji od hrvatskih

     

    Moji roditelji su se dogovorili a i ja sam rekla da se necu zaliti, jedino ako meni brat nesto uspije pokvariti. Hvala na odgovoru!

  9. Sa roditeljima sam potpisala darovni ugovor. Bratu je otac napisao u testamentu da mu ostavlja kucu i vikendicu. Moj ugovor o poklonu i ovo sto bi brat trebao da dobije je priblizno iste vrijednosti. Ipak nisam skroz sigurna da li moj brat moze ponistiti moj darovni ugovor. Sto se nistavosti ugovora tice, da li on moze ponistiti darovni ugovor? Notar mi kaze da moze traziti nuzni dio ali to je 1/4 a ovako ce dobiti 1/2 (s obzirom da je otac podijelio nekretnine na dva priblizno jednaka dijela). Dakle pitanje je da li brat moze traziti nistavost darovnog ugovora i na kojoj osnovi?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija