Jump to content

MartinaJak

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je MartinaJak objavio

  1. prije 7 sati , Spitfire je napisao:

    Kako se etažira kuća s dvije sobe i kupatilom? Postoji li tu više samostalnih uporabnih cjelina da bi se moglo odrediti vlasništvo posebnih dijelova nekretnine tj. etažirati kuću? Baš i ne. Nadalje, međuvlasnički ugovor je ugovor predviđen za suvlasnike u višestambenim zgradama koje će tek urediti odnose prema Glavi 4, III dijela Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, dakle opet odrediti vlasništvo posebnih dijelova nekretnine već postojećih građevina ili to rade u tek izgrađenim građevinama. U ovom slučaju je moguć nekakov suvlasnički ugovor kojim se određuje tko bi što koristio no time ili bilo čime drugim se ne riješava vlasništvo jer je ono rješeno, svi imaju u suvlasništvu određeni udio.

    Nažalost suvlasništvo je takovog karaktera da suvlasnici imaju određeni udio u nekretnini određen omjerom i taj udio koji se još naziva i idealnim dijelom je neodređen, može biti bilo koji dio u nekretnini. Međutim to ne znači da jedan suvlasnih može iznajmiti cijelu nekretninu na uštrb ostalih suvlasnika. Može uz suglasnost ostalih suvlasnika ili samo u veličini svog udjela jer je idealni dio može biti dio pravnog prometa što znači da se može iznajmiti ili prodati.

    Vaše rješenje je prvotno u dogovoru, da ako vam tako odgovara ostane osoba u najmu ali da se usuglasite oko toga svi i dijelite i korist ako već koristi cijelu kuću. Ako to nije opcija tažiti ćete da se točno odredi koji onda to dio najmoprimac može koristiti u skladu s omjerom suvlasnika najmodavca jer ZV jasno propisuje da suvlasnik smije samostalno pravno raspolagati svojim idealnim dijelom stvari, odnosno svojim suvlasničkim dijelom po pravilima koja vrijede za vlasnikova pravna raspolaganja stvarima ako time ne dira u tuđa prava, no ako ni to ne ide uvijek možete u parnici zahtjevati uvođenje u suposjed ili razvrgnuti suvlasničku zajednicu. 

    Hvala Vam, ići ćemo upravo u tom smjeru!

  2. Nemamo etažirano, radi se o kući sa dvije sobe, kuhinjom i kupaonom, sve je podijeljeno kao vlasnički udio, svakome 1/3 prostora...riječ je o staroj obiteljskoj kući čiji sam udio nasljedila...osoba koja je omogučila stanovanje toj osobi, nije nikakav ugovor sklopila s njom...ako nastanu uvećani režijski troškovi, kako se ograditi od toga jer nismo pristali na to...do sada je svako plaćao svoj dio kako je bilo određeno...budući da je sada netko tamo i živi, niti mogu doći tamo za vikend, a da ne govorim o troškovima koji će sada nastati...na koji način to regulirat...

  3. Pozdrav,
    trebala bih pravni savjet oko načina postupanja vezan uz slučaj nasljedstva.
    Naime, naslijedila sam 1/4 kuće u malom mjestu nedaleko od Virovitice. Kuća je u suvlasništvu sada 4 osobe. Naime, saznali smo da je jedan od suvlasnika, s kojim nismo u komunikaciji, iznajmio kuću, ne obavjestivši ostale suvlasnike o istome. Nemamo informaciju je li potpisan ugovor o najmu. S obzirom da bi se troškovi stanovanja mogli sada za tu kuću znatno povećati bez naše suglasnosti i ukoliko ne postoji ugovor, možemo doći u situaciju stvaranja troškova za koje nismo niti obavješteni niti dali suglasnost.
    Trebala bih pomoć na koji način utvrdit postojanje potencijalnog ugovora o najmu i traženja suglasnosti ostalih suvlasnika da se kuća stavi u najam uz postojanje ugovora.
     
    Zahvaljujem na pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija