Jump to content

delilah0207

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav, bila sam zaposlena na ugovor na određeno od 19.09.-19.12.2022. Nakon isteka ugovora nisam dobila platne liste za 11. ni za 12.mjesec iako sam u dva navrata potražila iste jer su mi potrebne za prijavu na burzu. Jedina platna lista koju imam je za 10.mjesec na kojoj sam primjetila niz nepravilnosti vezano za satnicu te sam o tome obavijestila poslodavca (broj radnih sati je 168, a stvarni broj je 189 - postoje dokazi koji to potvrđuju te je i sam poslodavac na pismeno potvrdio da mi je htio isplatiti zaostatke za razliku u satnici, ali nije) i nakon toga ne dobivam platne liste za 11. ni 12.mjesec. Odjavljena sam s mirovinskog i prijavila sam se na HZZO, ali su mi potrebne 3 zadnje platne liste za prijavu na burzu koje mi poslodavac ne želi (ili ne znam ni ja koji je razlog) dati. Od isteka ugovora me ignorira i ponaša se kao da više nema veze samnom. Nemam namjeru se pravno natezati s njim, samo se želim prijaviti na burzu i ne razumijem zašto je toliko problem mi dati nešto što mi zakonski pripada. Plaća za 12.mjesec je sjela danas i ja ponovno potražujem platnu listu, ali ju ne dobivam. Što mi je činiti? Hvala na pomoći.
  2. Tamo nisam koristila nikakav godišnji. Radim od 19.09.2022. i imam 4 dana u mjesecu slobodna. A po platnoj listi kao da sam imala 7 dana. Kao dokaz imam platnu listu, slikan papir gdje se upisuju smjene kako tko radi i kad je tko slobodan i slike koje su slane na whatsapp jer moramo svaki dan slati slike na službeni mobitel koje se šalju dalje klijentima. Tako da znam kada sam bila slobodna a kada nisam.
  3. Pozdrav, zaposlena sam 19.09.2022. na određeno s istekom ugovora na određeno vrijeme 19.12.2022. U ugovoru na određeno piše radno vrijeme koje je podijeljeno u smjenama 7-14h, 14-21h. Radi se 6 dana u tjednu, a broj radnih sati u tjednu je 40. Na platnoj listi za 10.mjesec koju sam dobila piše da sam imala 168 radnih sati, a ja sam radila 182 radna sata koja nisu plaćena niti sam dobila slobodne dane za to. Tjedno moram raditi 42 sata, a ne 40 kako piše u ugovoru. Praznici i prekovremeni se ne plaćaju. Barem jednom do dva puta tjedno se desi da se radi od 14-21h, pa idući dan 7-14h, što nije 12h dnevnog odmora između radnih dana, nakon kojeg se ne dobiva slobodan dan. Slobodni dani se dobivaju onda kada po njihovom ima manje posla, što nekad bude nakon 10 radnih dana u komadu i to 1 dan. Posao je takav da kronično fali radnika tamo, osoba se ostavlja u smjeni sama gdje je zbog sigurnosti i svega što se treba raditi potrebno da budu barem 3 osobe u smjeni. Rad se svodi na to da moram biti skoro cijelu smjenu vani (nebitno da li je toplo,hladno, pada kiša) i nema me tko zamijeniti niti kad sam sama mogu u miru imati pauzu od 30minuta zbog prirode posla. Na razgovoru za posao je rečeno koji je opis mog posla, međutim radi manjka radnika primorana sam raditi uz svoj posao i posao za još 3 osobe. Jesu li ovo dovoljno opravdani razlozi za izvanredni otkaz ugovora o radu? U ugovoru stoji da je otkazni rok u slučaju davanja otkaza 15 dana. Ukoliko ne postoji mogućnost izvanrednog otkaza, zanima me da li moram najaviti da ugovor o radu na određeno neću produžiti ili samo 19.12. kada istekne ugovor prestanem dolaziti na posao? Hvala na pomoći!
  4. Hvala na odgovoru! Dakle sadašnji poslodavac me ne može držati dulje od 30 dana? Samo napišem otkazno pismo: poštovani xy,dana xy dajem redoviti otkaz ugovora od radu s otkaznim rokom od 30 dana sukladno ZOR-u završno s xy datumom te podnosim zahtjev za korištenjem/isplatom neiskorištenog djela godišnjeg odmora za 2022. (ovisno s mogućnostima organizacije rada u firmi) ... I predam ga poslodavcu? Prvi otkaz mi je i dosta sam zbunjena oko svega, a ne želim propustiti priliku za novi posao jer mi je to veoma bitno. Moram li navoditi razloge davanja otkaza ili mogu to zadržati za sebe jer ne želim da itko u firmi zna za to? Dobila sam savjete da probam sa sporazumnim raskidom ugovora, ali sadašnji poslodavac voli odugovlačiti s odlukama i nije lak za ikakve dogovore pa želim da to bude sve u skladu sa zakonom bez da inzistira na duljem otkaznim roku jer time postoji mogućnost da izgubim novu poslovnu priliku. A s obzirom da je moj ugovor o radu napisan na taj način da se za sve primjenjuje zakon o radu i nigdje ne pišu nikakvi rokovi/dani ili išta vezano za otkazni rok želim biti sigurna da mogu dati redoviti otkaz, odraditi otkazni rok 30 dana i mirne duše otići na novi posao. Hvala još jednom!
  5. Poštovani, Zaposlena sam kod istog poslodavca od 1.12.2013. te sam dobila ponudu za drugi posao koji mi uvjetima odgovara i htjela bi dati otkaz u firmi u kojoj sam trenutno. U ugovoru o radu koji sam potpisala piše da je otkaz ugovora o radu sukladan Zakonu o radu i nigdje nije naveden otkazni rok koji moram ispoštovati. S obzirom da bi me novi poslodavac pričekao do mjesec dana da počnem s radom kod njih, a sadašnji poslodavac je težak za bilo kakve dogovore zanima me je li novi posao opravdan razlog da otkazni rok iznosi 30 dana kako piše u ZOR-u (ako radnik redovito otkazuje ugovor o radu otkazni rok ne može biti dulji od 30 dana ako za to ima važan razlog) ili bi morala odraditi 2 mjeseca otkaznog roka s obzirom na godine rada u istoj firmi? Da li je to 30 radnih dana ili 30 dana neovisno o nedjeljama i neradnim radima koje inače ne bi radila prema ugovoru? Godišnjeg odmora mi je ostalo još 9 radnih dana za 2022., mogu li tražiti korištenje godišnjeg unutar otkaznog roka ili isplatu za preostale dane koje nisam koristila? hvala na pomoći
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija