Jump to content

DrGajger

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je DrGajger objavio

  1. prije 1 sat, Spitfire je napisao:

    U teoriji može, no osoba A će svoju predbilježbu opravdati tabularnom izjavom kada kupcu isplati ugovorenu cijenu i postati knjižni vlasnik.

    Može li prodavač dati tabularnu izjavu obojici? 

    Može li odbiti dati tabularnu izjavu nakon što mu je novac isplaćen? 

  2. Dana 05. 12. 2020. u 21:19, Miljko je napisao:

    Kad se kupuje nekretnina gotovinom to je jedan od načina zaštite od prevare. Sklopi se ugovor o kupoprodaji, ovjeri se i da se na gruntovnicu da provedu predbilježbu jer kod nas onaj koji prvi preda papire za uknjižbu ili podnese prijedlog prijedlog za predbilježbu taj postaje vlasnik nekretnine ako zadovolji za to propisane uvjete

    Prodavatelj sklopi ugovor sa osobom A i osobom B te im proda istu nekretninu. Osoba A ima dan ranije sklopljen ugovor od osobe B ali osoba B prva podnese prijedlog za upis prava vlasništva i sud nju upiše kao vlasnika unatoč tome što je osoba A imala ranije sklopljen ugovor.

    Ista situacija samo je osoba A odmah stavila prebilježbu prava vlasništva. Kada osoba B podnese prijedlog za uknjižbu sud će odbiti njen prijedlog jer osoba A ima zakonsku pretpostavku da postane vlasnik nekretnine. 

    Zaboravio sam spomenuti samo da se predbilježba opravdava tabularnom izjavom (potvrdom vlasnika da je isplaćen i da vam dozvoljava uknjižbu)

    Da li bilježnik provjeri da takva predbilježba već ne postoji?

    Može li se desiti da osoba A ovjeri ugovor i napravi predbilježbu i odmah zatim prodavač s osobom B to isto napravi kod drugog bilježnika? 

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija