Jump to content

Borbena7

Moderator
 • Broj objava

  8853
 • registrirao se

 • Osvojio dana

  180

Borbena7 je zadnji put osvojio dan rujan 20

Borbena7 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O Borbena7

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

10141 pregleda profila
 1. Da. Ovršni postupak se uvijek pokreće na prijedlog ovrhovoditelja, tako da je banka ta koja odlučuje kada će pokrenuti ovršni postupak i na kojem predmetu i sredstvu ovrhe.
 2. Ne, nikako. Ni na Vašu plaću, ni na išta što je u Vašem vlasništvu (nekretnine, pokretnine, auto, oročene štednje, novci na Vašem računu itd...)
 3. Ako je ovrhovoditelj pravna osoba prestao postojati zbog brisanja iz odgovarajućeg registra bez pravnog sljednika, Fina po saznanju za tu okolnost prestaje s izvršavanjem te osnove za plaćanje i istu pohranjuje. Ako postoje zaplijenjena sredstva na temelju te osnove za plaćanje, po ispunjenju uvjeta za prijenos Fina će dati banci nalog za prijenos tih sredstava u korist računa državnog proračuna.
 4. U kojoj je fazi sudski postupak, je li obustavljen?
 5. Nešto će drugo biti posrijedi, jer da se Fina mogla naplatiti i da je to propustila, teško da je vjerojatno.
 6. Ne mora biti, može biti i sudskim putem. Trebalo bi to provjeriti, jer pravni lijekovi nisu isti s obzirom da se radi o dva različita postupka. I svakako ste već trebali podnijeti kaznenu prijavu, jer tko kaže da nema još takvih sklopljenih ugovornih obveza na Vaše ime, a da Vi još uvijek niste upoznati s tim. Rijetko se ovakve osobe zaustave na jednom djelu, dapače.
 7. Ovrha na novčanim sredstvima koju provodi Fina se provodi po svim računima i oročenim novčanim sredstvima koja pripadaju ovršeniku.
 8. Za sada ovdje nema ništa sporno i ne vidim razlog zašto bi kršili odluku.
 9. Vi ništa ne dugujete Fini, jer ona samo posreduje pri naplati. Vaš je dug nastao prema vjerovnicima i s njim trebate vidjeti stvarno stanje duga, a potom uplatiti sredstva kako se već s njima dogovorite, a potom bi oni sa Fine trebali povući svoja potraživanja.
 10. A što prijateljici piše u trenutnom ugovoru vezano za trajanje, polaganje stručnog i eventualni novi ugovor po položenom stručnom?
 11. Može malo više informacija o tom zahtjevu? Inače, čl. 172. Ovršnog zakon navodi primanja koja su izuzeta od ovrhe.
 12. Ovo bi bilo najbolje sporazumno urediti, jer u protivnom razvrgavanje bračne stečevine se rješava u sudskom postupku.
 13. Sada u ovom statusu ne, jer imovina glasi na Vaše ime, a dužnik za svoje dugove odgovara isključivo sa svojom imovinom. Međutim, postoji mogućnost da se vjerovnik upusti u zasebni sudski postupak s ciljem dokazivanja da to nije isključivo Vaš imovina već da se radi o bračnoj stečevini. Ukoliko bi mu to uspjelo, tada bi suprug sa svojom bračnom stečevinom mogao odgovarati za svoje dugove.
 14. Kod prisilne naplate putem zadužnice primjenjuje se Ovršni zakon, tako da ovdje nemam nikakvih iznimki u postupanju. U ovom slučaju banka kao pravna osoba koja u posjedu ima zadužnicu, mora se prije svega obratiti FINA-i sa zahtjevom za naplatu. Za visinu ograničenja ovrhe pogledajte čl. 173. Ovršnog zakona.
 15. Ključno je, zašto se Fina nije uspjela u cijelosti namiriti?
×
×
 • Napravi novi...