Jump to content

neznani

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Vam. Ostaje mi jos jedna nejasnoća. Kada budem slao ZZP, trebam li onda osporavati sporazumni koji je prijavljen HZMO-u, ili izvanredni za koji sam dao obranu?
  2. Okay. Hvala Vam jos jednom. Ispuniti cemo ZZP pa vidjeti sto ce se dogoditi. Neznam je li ja mogu dobiti ista ako ovo takoder prijavim inspekciji, znam da on moze dosta izgubiti. Znam da ne ne mozete reci sa sigurnoscu jer ne raspolazete svim detaljima, ali mislite li da bi ta prica sa "manjkom videa" mogla drzati vodu u njegovu korist na sudu u ranik/poslodavac sporu? Jer je izgledno da ce doci do toga, posto sve sto mu se moze reci kroz ZZP je vec receno ali nije urodilo plodom do sad.
  3. Vjerujem da je mislio da ako datira izvanredni otkaz koji radnik ne mora potpisati s datumom 1.3., da onda nece biti u problemu ako inspekcija dode, jer ce imati "neki" otkaz. Vjerojatno bi im rekao da se zbunio dok je ispunjao odjavu. Da, razlog je "sporazum o prestanku ugovora o radu". Datum prestanka svojstva osiguranika- 1.3. Datum obrade je 2.3. Pretpostavljam da je to datum kad je HZMO osoba odobrila papir? 3.3. je radnik odbio potpisati sporazumni, a navecer je poslodavac zatrazio "obranu". Danas se odvila situacija s izvanrednim otkazom.
  4. Hvala Vam puno na odgovoru. Citajuci o ovoj problematici, dosao sam do informacije da HZMO ne trazi dokaz otkaza, nego doslovnce samo da poslodovac ispuni polje "razlog prestanka svojstva osiguranika/ce". Tako da neznam bili se to smatralo krivotvorenjem, ali to se dogodilo, stvarnog potpisa nije bilo u svakom slucaju. U startu je bilo "hoces li izvanredni ili sporazumni, biraj", takoder preko poruke. Ta metoda je vjerojatno prije funkcionirala, pa se poslodavac zaletio i odjavio radnika. Kada je radnik odbio potpisati sporazumni, preko poruke je dao do znanja poslodavcu da je odjava koju je on ucinio kazneno dijelo, jer radni odnos nije raskinut. Vjerujem da je zato poslodavac uzurbano htio procesirati izvanredni otkaz. Sumnjam da je uopce moguce azurirati otkaz ali eto. Od samog pocetka, razlog otkaza je optuzba za kradu (ispod kaznenog iznosa). Radilo se o novcu koji je netko izgubio, tako da nije cak ni vlasnistvo firme. U posladavcevim ocima, dokaz za tu kradu je manjak video snimaka. Poslodavac tvrdi da se na videu ne vidi da je radnik vratio izgubljeni iznos osobi koja je izgubila novac, jer taj vanjski dio poslovnice nije pod kamerom (doslovce zid pored ulaznih vrata), prema tome, ukrao je. S obzirom da se cekala finalizacija "poslodavceve strane price", sto je upravo kulminiralo s tim izvanrednim otkazom, ZZP jos nije poslan ali biti ce, svjestan sam rokova. Poslodavac se nasmijao na ponovno spominjanje ilegalne odjave, pa sam dosao ovdje po savjet. Jos jedno podpitanje: Moze li poslodavac reci da se "zeznuo" i onda promjeniti vrstu i razlog otkaza kod HZMO-a?
  5. Poštovanje, imam dva pitanja vezano za zakon o radu. Prvo pitanje: Može li se otkaz datirati na prethodne datume? Drugo pitanje: Je li poslodavac moze učiniti slijedece: Dan 1. Radnik završava smjenu. Poslodavac nakon toga odjavljuje radnika (ispis s mirovinskog kaže sporazumni otkaz). Dan 2. Radnik slobodan prema rasporedu. Dan 3. Predočiti sporazumni otkaz (datiran na Dan 1.) koji radnik odbija potpisati, te tada udaljiti radnika s radnog mjesta uz objašnjenje da on tu više ne radi. Nakon toga, navečer, poslati mail da se radnik očituje (obrani) vezano za sitaciju na temelju koje mu želi dati izvanredni otkaz. Dan 6. Pozvati radnika da dođe preuzeti izvanredni otkaz (koji spominje poslanu obranu). Predočeni izvanredni otkaz je opet datiran na Dan 1. Je li to propisno, i ima li smisla to prijaviti Inspekciji za rad pod nepropisno odjavljivanje? Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija