Jump to content

Prunus_spinosa

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, hvala svima, primila sam Rješenje o nasljeđivanju, gdje ja i moj malodobni brat nasljeđujemo cjelokupnu očevu imovinu. Gospođa koja je tvrdila da je izvanbračna supruga nije uspjela u postupku, jer je temeljem javne isprave , koja je pokazala , da nema 3/tri/ godine zajedničkog života s mojim ocem , sud donio Rješenje u našu korist. Hvala svima na podršci.
  2. Iz mog slučaja vidim, da i ovaj Zakon o nasljeđivanju, uopće nije dorađen.Jasno mi je da je svaka nedorečenost zakona, predmet spora, a netko bi iz Ministarstva pravosuđa trebao znati, koje su izmjene i dopune zakona isto važne, za običan puk, kako bi takvi zakoni našli mjesto u Saboru za hitnije izglasavanje....a ovako odvjetnička komora šuti, a njeni članovi vode sporove koji nisu besplatni.... a na pitanje zašto je netko uporan u ostavinskom postupku , svima je jasno kad je u pitanju stjecanje prava i vlasništva.. i ja bih bila uporna kad treba nešto dobiti bez pol muke i rada.. To je valjda i sucu jasno u postupku... pa u tome ne treba tražiti duboku filozofiju... srećom, tužbe nisu besplatne, a i novac se može potraživati natrag, od takvih entuzijasta koji se kockaju na sudu... Brine me totalna indiferentnost nadležnih , koji do sada nisu stigli uskladiti propise sa EU i zakonodavstvom. Kako je to riješeno u EU - da li znate? Pa nije valjda, da ni tamo " pojam " dulje vrijeme, nitko ne zna - koliko je ??? Ili još gore- da im odgovara pravna zavrzlama i rizik subjektivne procjene suca ?
  3. Poštovana moderator, ovim odgovorom kao da ste sami sebe doskočili pogreškom ,baš ste Vi, u " Načelu prezentacije napisali osnove nasljeđivanja gdje ste rekli:..izjednačeni su: bračni i izvanbračni drug, ako je izvanbračna zajednica trajala min. 3 godine...itd..." sad ste reagirali čudno... kako to ? Pogledajte svoj post od ranije. Ne mogu postojati dva standarda ili subjektivni standardi. Želite li možda reći, ako jeVANBRAČNA VEZA-/ ZAJEDNICA/ bila kratka i "snažnija", da isto vrijedi kao duža i mlitavija, bitno da je dopadljive naravi tj. socijalno simpatičnija? Mislim na emocionalne odnose, obzirom da su svi drugi mjerljivi , imajući u vidu zakone obiteljske ekonomije. Što mislite, tko će se više umiliti sudu, ja koja studiram sa 22 godine i moj mldb. brat koji ima 15 godina, i ostali smo sami kao prvi nasljednici, ili gospođa koja je donedavno 18.01.2006. dobila presudu o razvodu braka...malo šetala oko drugih muškaraca a zatim se uselila mom ocu u kuću, gdje ju je dočekala kućna pomoćnica mog oca koja je od prije brinula o domaćinstvu mog tate ? Mi ne živimo s tatom. Što je zapravo izvanbračna zajednica i što takva žena mora raditi u kući i kako se ponašati da bi se moglo reći, da mu je slično kao izvanbračna supruga ? Za to kratko vrijeme / manje od dvije godine/ nemaju djece, nemaju zajedničku imovinu,otac joj nije dao nikakve ovlasti nigdje na računima, nema nikakve punomoći da bi ona mogla u nečemu sudjelovati što se tiče zajedničkog domaćinstva ili ulaganja u zajedničku imovinu .Spavala je malo u svom stanu, malo u našoj kući, dao joj je da vozi službeni automobil, jer bila djelatnica njegove firme,ali joj nije dao ni jedno jedino pravo, da ga u bilo čemu zamijeni, kako je to radila moja mama , kad tate nije bilo kod kuće ili na poslu.... i kako se mama ponašala kao njegova žena u svim običnim situacijama. Eto , zato ja tvrdim da treba siguran rok, zakonodavac je rekao 3 godine i to obiteljski zakonodavac koji jedini mjeri definiciju OBITELJI- i u te godine treba uložiti trud i zajednički rad- treba zajedno stvarati, dopunjavati jedan drugog u ozbiljnim odgovornim poslovima svojom voljom i temeljem zajedničke emocionalne veze, preuzeti odgovornost jedan za drugog, žrtvovati se moralno i materijalno obostrano, i to bi bila ekonomska ,emocionalna pa i izvanbračna zajednica, slična bračnoj . Vezu treba potrijepiti opipljivim stvarima a ako ih nema, treba poštovati 3 godine, kao minimum zajedničkog trpljenja i suživota. Mi smo u kući imali neku gospođu, koja je donijela svoju kozmetiku, veš, i nikad je nije bilo kod kuće, a o domaćinstvu se brinula kućna pomoćnica.Da je htio moj otac ju je mogao zbrinuti za vrijeme svog života , dao joj je samo redovan posao i plaću službenice .Što Vi mislite? Hvala na odgovoru
  4. Puno Vam hvala! nadam se skorom raspletu!
  5. Moj otac je prije iznenadne smrti (04.05.2008) bio u neobaveznoj vezi sa jednom ženom (nakon razvoda sa mojom mamom). Na ostavinskoj raspravi, uz brata i mene kao jedine nasljednike pojavila se i ona tvrdeći da je izvanbračna supruga. Podaci su sljedeći: ona je do 18.01.2006. još uvijek bila u bračnoj zajednici ( a nakon toga u vezama s drugim muškarcima), upoznali su se otprilike u 7. mjesecu 2006. i zbog njene teške financijske situacije, on ju je prijavio 01.08.2006 u radni odnos... kako je otac bio odličnog imovinskog stanja ( privatnik, puno nekretnina), putovali su povremeno zajedno, zabavljali se, a povremeno je i živjela u našoj obiteljskoj kući (donijela je nekoliko osnovnih stvari- četkica za zube i sl). kako je ona lošeg imovinskog stanja, nisu zajedno ništa ulagali,(ni ona sama u kuću nije ništa ulagala) tj. sve što je u tom periodu kupljeno za kuću, kupljeno je na ime njegove tvrtke... veza nije bila ozbiljna,ona ga je u par navrata htjela ostaviti, tata je stalno putovao (puno puta bez nje) i sl. moj brat i ja je ne smatramo članom obitelji jer nikad nismo s njom jeli ni bili u bliskim kontaktima.. Ona nagovara neke ljude da na sudu lažu o njene 3 godine provedene s njim, bori se rukama i nogama... molim Vas, da prema navedenim podacima napišete mišljenje o tome ima li zakonskih osnova potraživati 1/3 obiteljskog nasljeđa i koja prava bi ona mogla ostvariti? unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija