Jump to content

franciska

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kod jedne zakonske odredbe iz područja nasljednog prava, uočila sam nepravdu koja može proizaći iz zakonskog rješenja. Jednako tako su sporna, ili neprimjenjiva u praksi određena rješenja iz obiteljskog prava. No, mene sada zanima kako bih mogla dati prijedlog za promjenu određenih zakonskih odredaba? Da li se takav prijedlog upućuje Odvjetničkoj komori? Ili nekom resoru u Vladi? Ili pojedinom saborskom zastupniku, ili saborskom odboru? Hvala.
  2. Molim vas, kako moj sin može meni darovati stan? Da li se taj postupak obavlja kod odvjetnika, ili se sa pripremljenim ugovorom dolazi kod javnog bilježnika? Koliko košta ta pravna usluga? Da li se plaća porez ako dijete daruje nekretninu roditelju? Hvala!
  3. Manji stan je dobila moja pokojna majka, a veći otac s tim da ja mogu živjeti s njim. On je sve učinio da odem i onda se nekoliko puta ženio. Totalno je nepravedno koliko baš najgori ljudi mogumanipulirati ugovorima o uzdržavanju. Zar baš ne postoji nikakva mogućnost da se taj ugovor pobija?
  4. Da li je moguće prekinuti redovan studij radi posla na određeno, ili neodređeno vrijeme pa poslije dati otkaz i ponovno steći status redovnog studenta?
  5. Hvala na odgovoru. Učinio je kazneno djelo protiv imovine - uništenje i oštećenje tuđe stvari po čl.222, st.1 KZ. Sutkinja je nešto govorila o rehabilitaciji od 6 godina, odnosno da se tada više ne piše da je bio kažnjavan? Je li to točno? Molila bih još informaciju da li za svaki posao (npr. trgovac) se traži potvrda o nekažnjavanju?
  6. Moja je majka umrla. Stan koji su imali roditelji zamijenjen je za dva stana-vlasništva, od kojih je otac dobio veći stan da bih ja bila s njim. No, on me nije uzdržavao i ja nisam ostala u tom stanu. Sada ga je ugovorom o uzdržavanju prepisao svojoj ženi. Mogu li dokazivati fiktivnost tog ugovora s namjerom da me se isključi iz nasljeđivanja? Barem mi je jedan advokat bio rekao da je to moguće?
  7. Moj rođak studira upravno pravo. Međutim, kažnjen je sa 5 mjeseci zatvora odnosno dvije godine uvjetno zbog nereda na stadionu. Da li će se on ikada moći zaposliti u javnoj upravi, ili javnom poduzeću koji traže potvrdu o nekažnjavanju. Hoće li nastupiti rehabilitacija i kada?
  8. Pa, vjerojatno misli na nužni dio nakon smrti. I mene zanima ova tema. Moj otac je potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom trećom ženom. Time joj ostavlja cijeli stan. Kako se zakon postavio prema takvim neodgovornim roditeljima (očevima) koji se odriču svoje djece radi svojih probitaka, a puno je takvih slučajeva. Ako je nešto nužni dio, onda bi se trebao moći naslijediti, zato se i zove "nužni". Može li se kod ugovora o uzdržavanju dokazati fiktivnost, manipulacija, loša namjera, nebriga o djeci, nasile i sl.?
  9. Pokušat ću biti jasnija. Mogu li biti oslobođena poreza za kupnju stana ako stan kupujem prvi put i to u drugom gradu, premda sam nekad bila vlasnica stana na temelju ugovora o uzdržavanju? Dosta je članova pogledalo ovu temu pa bih zamolila nekog pravnika, ili osobu s iskustvom da mi odgovori. Unaprijed hvala!
  10. Bila sam vlasnik stana u Splitu koji sam stekla ugovorom o uzdržavanju. Taj stan je prodan. Sada bi manji stan moga sina prodali i kupili stan u Zagrebu na moje ime. To bi meni bila prva stvarna kupnja. Da li bih mogla biti oslobođena poreza na ime prve kupnje neovisno što sam već prije bila vlasnik nekretnine putem nasljeđivanja, ili ugovorom o uzdržavanju? Hvala na odgovoru!
  11. Možda nisam jasno napisala. Postoji ugovor o uzdržavanju. Da li ga je moguće naknadno promijeniti, a na traženje uzdržavatelja i uzdržanika?
  12. Dječji doplatak za bolesno dijete, kao i za zdravo dijete traje dok traje redovno školovanje. Ako nastupe neki prekidi u školovanju zbog bolesti, to se uzima u obzir vještačenjem. Studentski status nema nikakvog utjecaja, jer studenti u RH ne primaju dječji doplatak.
  13. Hvala na odgovoru. Da li je moguće, nakon što je ugovor već potpisan i ovjeren, razvrgnuti ugovor, ako to žele i uzdržanik i uzdržavatelj? Naime, postoji mogućnost da moj otac i njegova žena shvate da su me prevarili, i da li mogu oni sami promijeniti ugovor o uzdržavanju, tako da se uvede i odredba da pola stana nasljeđujem ja?
  14. Molim vas, do koliko godina ima pravo dijete na dječji doplatak, ako ga dobiva na temelju određene bolesti, ili invalidnosti. Da li je kod tog prava važan status studenta? Hvala.
  15. Ali zar se ne može dokazivati da je ugovor o doživotnom, ili dosmrtnom uzdržavanju fiktivan. U mom se slučaju radi o ocu koji je stan ugovorom prepisao (četvrtoj) supruzi. On je još živ i odvjetnik mi je rekao da mogu i za njegovog života kao i post mortem dokazivati fiktivnost ugovora. U tom slučaju što je nužni dio: polovica stana, ili četvrtina? Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija