Jump to content

wokvir

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Je li sigurno da stavak 5 članka ne vrijedi? U njemu piše ali se za razliku od stavka 2 nigdje eksplicitno ne navodi fraza "samostalno ostvaruje roditeljsku skrb", nego samo "ostvaruje skrb", što znači da bi majka i u slučaju dijeljenog skrbništva s bivšim suprugom mogla napisati izjavu da želi da u slučaju njene smrti skrbnik (uz bivšeg supruga, očito) bude netko treći, npr. baka djeteta ili očuh?
  2. Hvala na odgovoru. Čitao sam jučer još obiteljski zakon i brine me ovo podebljano Kao prvo, što ako CZSS procijeni da "nije u dobrobiti djeteta" da skrbništvo preuzme otac, npr. jer otac živi 200 km dalje pa bi to rezultiralo promjenom okoline, škole itd., ili zato što je dijete s majčinim partnerom živjelo, a oca je viđalo samo povremeno? Kao drugo što ako je majka za života u toj ispravi imenovala partnera ili baku djeteta za rezervnog skrbnika? To otac onda mora sudski pobijati, ili uopće ne smije pobijati?
  3. Prilikom razvoda bivši supružnici se sporazumno dogovaraju da će dijete živjeti s majkom. U braku nije bilo nasilja, prijava, intervencija socijalne, ništa spornog. Tko postaje skrbnik u slučaju da roditelj skrbnik umre prije punoljetnosti djeteta? Majka je nakon razvoda braka do smrti bila u novoj bračnoj/izvanbračnoj vezi, ne znam što od toga dvoje, pa me zanima ima li biološki otac nekakav primat skrbništva pred tim bračnim ili izvanbračnim drugom? Imaju li ovdje djeca odlučujuću ulogu? Može li taj partner stopirati da otac postane skrbnik?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija