Jump to content

1980ka

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Steta, nadao sam se da nije tako. Logicno je na kraju krajeva da nasljednici hoce stupiti u vlasnistvo nad necim, pa da bi se mali broj ljudi odlucilo samoinicijativno ne pokretati ostavinsku. Razumijem, ali ne govorim samo o legalitetu nego i o moralitetu i prakticnosti takvog vlasnistva, da se nateze s drugim suvlasnikom. Moze li taj novi suvlasnik meni sudskim putem zaprijeciti ulaz u stan? Ako hoce iznajmljivati treba i moj potpis na ugovor s podstanarima? Ja mogu istjerati podstanare ili turiste?
  2. Znaci nasljednici ne pokrecu ostavinsku svojevoljno kad se odluce nego to automatski dolazi smrcu ostavitelja cak i ako nasljednici sami ne pokrenu? Pa sto ako se ogluse i ne pojave na rocistu? Jasno mi je da je suvlasnistvo problem. Probao sam se dogovoriti da otkupim njegov dio nakon sto bi se provela ostavinska ali je postavio nerealnu cifru. Samo ne znam tko bi s takvom osobom imao posla i sto taj moze raditi s vlasnistvom nad pola stana. Moze ga adaptirati ili iznajmljivati ili useliti cak i ako sam ja vlasnik druge polovice? Prihvatljivo mu je da ja imam kljuc pa ulazim unutra po volji jer je druga polovica moja?
  3. Borbena7 hvala na odgovoru. Moje pitanje je bilo hipotetsko jer ostavinska jos nije provedena. Na internetu sam nasao da je ostavinski postupak redoviti sudski postupak koji se provodi nakon smrti ostavitelja. Zanima me dal sud ili javni biljeznik po smrti ostavitelja prima smrtovnicu automatski ili nasljednici moraju sami pokrenuti ostavinski postupak? Smije li treca osoba (koja nije nasljednik) forsirati nasljednika da mora pokrenuti ostavinski postupak? Jer mi se to trenutno cini kao jedino izvedivo rjesenje, da privremeno ne pokrecemo ostavinsku. Bratu je glavni interes da zadrzi minimalnu naknadu, a s njim se ne moze postici nikakav kompromis da otkupim stan od njega, pa da dobije novce i usput zadrzi naknadu. Jedino me strah da bi pravnik u socijalnom koji vodi bratov dosje mogao forsirati brata da se mora provesti ostavinska, s ciljem da ga skinu sa socijalnog... brat je ovisnik i ne zeli se lijeciti, a ja ne mogu sklopiti s njim nikakav ugovor o uzdrzavanju, jer bi to bila vreca bez dna a ne uzdrzavanje za osnovne zivotne potrebe... Ne znam koje bi bilo drugo rjesenje?
  4. Brat A je primatelj zajamcene minimalne naknade od socijalnog. Zivi sam u svom stanu (1/1). Nema djece. Najblizi zivi srodnik je brat B. Braci umru roditelji, svaki brat nasljedjuje 1/2 njihovog stana. Brat B ne zeli prodati roditeljski stan da se novac podijeli po pola, vec nudi otkup 1/2 stana od brata A, ali odustaje jer brat A postavlja previsoku cijenu. Stanje je takvo da je i dalje svatko vlasnik 1/2. Gubi li u takvoj situaciji brat A pravo na zajamcenu minimalnu naknadu prema Zakonu o socijalnoj skrbi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija