Jump to content

Lupe

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Lupe objavio

  1. Plaća bi trebala biti svagdje ugovorena u bruto iznosu. A vi niste nigdje prijavljeni ni na neto ni na bruto iznos osim valjda u glavi svog poslodavaca kojem ste postali jeftiniji jer ste dijete stavili na poreznu karticu.

    Moj savjet vam je da odjavite dijete s porezne kartice i olakšicu za nju iskoristite podnošenjem godišnje prijave poreza na dohodak.

  2. Ako imaš d.O.o. onda ne odgovoraš za dug firme prema drugima (uključjujući i državu) svojom imovinom (ili ženinom u ovom slučaju) već imovinom firme. Znači firma ti ide najprije u blokadu, a kad ide ovrha imovine od firme to oni znaju.

    Tvoja firma i ti (kao odgovorna osoba u d.O.o. tj. direktor) ćete pored tog nečeg što su vam našli da morate platiti dobiti i kaznu. E sad tu kaznu koja ide vas mogu naplatiti iz vaše imovine, ali ako je kuća na ženi - onda ste mirni.

  3. (7) Zemljom podrijetla iz stavka 2. podstavka 4. i 5. ovoga članka smatra se zemlja u kojoj je proizvod proizveden, odnosno zemlja u kojoj je proizvod podvrgnut procesu koji je posljednji bitno promijenio njegova svojstva.

     

     

    Ne bih baš rekla da tisak na šalici bitno mijenja svojstva šalice.

  4. Plaćanje minulog rada regulirano je kolektivnim ugovorima, i/ili pravilnikom o radu poslodavca. Primjenjuje se ono što je povoljnije za radnika.

    Odnosi se na sav prethodni staž radnika (ne samo staž ostvaren kod jednog poslodavca).

    Plaća se u postotoku, određeni postotak za svaku godinu radnog staža.

    Rupe u zakonu nema.

  5. Dok se ne javi netko ko zna više:

     

    Iz pravilnika o pdv-u:

     

    Članak 12.

    (2) Promet udjela oslobođen je poreza. Pod udjelima se smatraju i dionice.

     

     

    1.2.4. Otuđenje poduzeća

    Članak 14.

    (1) Isporukom dobara razumijeva se i otuđenje poduzeća ili dijela poduzeća koji čini gospodarsku cjelinu.

     

    (2) Ako u slučaju iz stavka 1. ovog članka stjecatelj može u cijelosti odbiti obračunani porez na dodanu vrijednost kao pretporez, otuđenje poduzeća ili dijela poduzeća koji čini gospodarsku cjelinu ne oporezuje se.

  6. Ako ste tražili povrat poreza onda ste od poslodavca dobili IP pretpostavljam, tamo vam piše koliko je poreza i prireza uplaćeno (ili je trebalo biti uplaćeno) za vas.

    Svakako odite u poreznu upravu i izvadite poreznu karticu, nikad nije kasno. Ne znam zašto vas poslodavac na to nije upozorio, jer on je u prekršaju ako obračuna porez bez kartice u koju se inače upisuje sve relevantno za oporezivanje između ostalog i vaša promjena boravišta naravno pod uvjetom da odete u poreznu i tamo to prijavite.

    Dugovanje možete imati i vi i vaš poslodavac (jer vi ste porezni obveznik za kojeg je poslodavac obvezan obustaviti i isplatiti porez) ali i ne morate, ako je uplaćeno onoliko koliko je trebalo biti uplaćeno.

    Dugovanje može imati i osoba (mama, tata) na čijoj ste poreznoj kartici vi evidentirani ako vas nije 'skinula' sa svoje porezne kartice kada ste počeli raditi, ako vas je koristila kao poreznu olakšicu.

    U svakom slučaju najbolje i najjednostavnije je da se obratite poreznoj upravi i kažete im o čemu je riječ.

    Možda nisu uvijek najljubazniji ali sasvim sigurno ne grizu.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija