Jump to content

vision3309

Korisnik
  • Broj objava

    1
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je vision3309 objavio

  1. Pozdrav,

    Poslodavac je nedavno objavio izmijenjeni Pravilnik o radu u kojem je uveden novi članak kojim se propisuje Ugovorna zabrana natjecanja radnika s poslodavcem (uz propisivanje ugovorne naknade i ugovorne kazne).
    Sličan članak ne postoji u važećem ugovoru o radu.

    Citiraj

    Radnik u roku od 12 mjeseci nakon prestanka ugovora o radu ne smije:

    - ne smije zaposliti ili na neki drugi način posredno ili neposredno angažirati kod fizičke i/ili pravne osobe koja je klijent poslodavca ili je bila klijent poslodavca u zadnjih 12 mjeseci prije prestanka ugovora o radu radnika,
    - ne smije zaposliti kod osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem, niti smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove i obavljati poslove kojima se natječe s poslodavcem
    - se zaposliti kod klijenta poslodavca za kojeg/na čijim projektima su radili tijekom trajanja radnog odnosa s Poslodavcem

    Za vrijeme ove zabrane, poslodavac se obvezuje isplaćivati radniku naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

    Ako je dio plaće radnika namijenjen za pokriće određenih troškova u vezi s obavljanjem rada, naknada se može razmjerno umanjiti.

    Poslodavac može odustati od ugovorne zabrane natjecanja pod uvjetom da o tome pisano obavijesti radnika. U ovom slučaju poslodavac nije u obvezi plaćati naknadu iz ovog članka nakon isteka roka od tri mjeseca od dana dostave radniku pisane obavijesti o odustanku od ugovorne zabrane natjecanja.

    U slučaju da je radnik prekršio odredbe ovog članka, obvezan je platiti poslodavcu ugovornu kaznu u iznosu od EUR x00.000,00 i to odmah po pozivu poslodavca.


    Može li se takva stavka propisivati jednostranom izmjenom Pravilnika o radu ili se Ugovorna zabrana natjecanja radnika s poslodavcem mora ugovoriti kroz Ugovor o radu ili poseban dvostrano potpisani ugovor?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija