Jump to content

svjetlo

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imam 2 pitanja; 1.)ukoliko je jedini zakonski nasljednik pokojnikova kćer, i ona čeka poziv za ostavinsku raspravu, a druga je osoba prije smrti pokojnika dobila oporuku kojom ima pravo dobiti dio stana (a nije u dobrim odnosima sa pokojnikovom kćeri), što će reći da kćer neće javiti kad je ostavinska rasprava, a rok za žalbu je 10 dana nakon ostavinske rasprave, na koji način i gdje se može saznati kad je ta ostavinska rasprava? da li općina ili sud mogu dati te informacije? 2.)ako se ostavinskom raspravom stan podijeli recimo 3/4 i 1/4 ili pola-pola... da li osoba koja ima veći dio stana može stan prodati bez pristanka druge osobe koja ima pravo na drugi dio? Što se u praksi radi ukoliko se obje strane ne žele sporazumiti i dogovoriti, a u svađi su i ne podnose se. Unaprijed hvala!!!
  2. Poštovani, imam slijedeće pitanje; Molilo bi za savjet u svezi slijedeće situacije: Deda je nedavno preminuo i za sobom ostavio stan, koji je još par godina u otkupu. Deda je imao suprugu i kcer. Od supruge se rastao prije 30 godina, nakon cega su se vrlo brzo pomirili i nastavili zivjeti zajedno do njegove smrti u tom stanu, ako je njoj prebivaliste ostalo na drugoj adresi. U stanu je takodjer zivjela s njime i njegova kcer sa svojim suprugom i djetetom. Deda je prije svoje smrti prepisao oporuku koja glasi "ovom oporukom svojoj supruzi x.y. ostavljam u cijelosti stan upisan u podulozak x.x. (slijedi opis stana...) koji predstavlja bracnu stecevinu mene i moje supruge a koji smo stekli temeljem ugovora o kupnji stana na kojem postoji stanarsko pravo i u kojem stanu danas zivim. U slucaju da nasa kcer bude inzistirala u ostavinskom postupku na svom nuznom dijelu na mom dijelu stana, zelim da moja supruga i na tom dijelu ima dozivotno uzivanje...sva ostala imovina koja bi se eventualno u casu moje smrti zatekla ima pravo pripasti mojoj supruzi i kceri kao zakonskim nasljednicima po zakonu." Buduci da pokojnikova supruga i kcer nisu bas u dobrim odnosima... kako ce se stan u ostavinskom postupku podijeliti? Tj. da li kcer ima pravo traziti svoj dio iako supruga ima oporuku? Kakve su sanse da supruga dobije ostavinskom raspravom stan? Unaprijed hvala!
  3. Poštovani, imam slijedeće pitanje; Molilo bi za savjet u svezi slijedeće situacije: Deda je nedavno preminuo i za sobom ostavio stan, koji je još par godina u otkupu. Deda je imao suprugu i kcer. Od supruge se rastao prije 30 godina, nakon cega su se vrlo brzo pomirili i nastavili zivjeti zajedno do njegove smrti u tom stanu, ako je njoj prebivaliste ostalo na drugoj adresi. U stanu je takodjer zivjela s njime i njegova kcer sa svojim suprugom i djetetom. Deda je prije svoje smrti prepisao oporuku koja glasi "ovom oporukom svojoj supruzi x.y. ostavljam u cijelosti stan upisan u podulozak x.x. (slijedi opis stana...) koji predstavlja bracnu stecevinu mene i moje supruge a koji smo stekli temeljem ugovora o kupnji stana na kojem postoji stanarsko pravo i u kojem stanu danas zivim. U slucaju da nasa kcer bude inzistirala u ostavinskom postupku na svom nuznom dijelu na mom dijelu stana, zelim da moja supruga i na tom dijelu ima dozivotno uzivanje...sva ostala imovina koja bi se eventualno u casu moje smrti zatekla ima pravo pripasti mojoj supruzi i kceri kao zakonskim nasljednicima po zakonu." Buduci da pokojnikova supruga i kcer nisu bas u dobrim odnosima... kako ce se stan u ostavinskom postupku podijeliti? Tj. da li kcer ima pravo traziti svoj dio iako supruga ima oporuku? Kakve su sanse da supruga dobije ostavinskom raspravom stan? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija