Jump to content

franciscan

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Tek da spomenem kako ne običavam gubiti vrijeme...osim možda sada...za istraživanje će vremena biti, a na ispravljanje "krivih Drina" poput, primjerice, inzistiranja na elementarnim pravilima pristojnog i argumentiranog raspravljanja, doista ne mislim gubiti vrijeme.
  2. Pa i ne baš...više je uzrok razlici, smatraju vani, činjenica da žene više koriste part-time opciju. Uspoređivali su zaposlene u pojedinim granama prava i opet došli do podataka koji ukazuju da žene zarađuju manje i teže se probijaju do viših položaja u odvjetničkoj firmi. Kod nas, pak, iz socijalizma baštinimo (ajd i od tog razdoblja nešto dobroga) shemu two breadwinners, znači i muškarci i žene, pravnici/e osobito, jednako "grizu"...a sad zarađuju li jednako? Očito je mnoštvo faktora u igri...ja nisam našao osnovu za tvrdnjui da postoji diskriminacija...ali kažem, treba puno opsežnije istraživati da se sa sigurnošću izvede ovaj ili onaj zaključak.
  3. Ko da me nešto vuklo da nakon par mjeseci provjerim je li se netko javio na ovom topicu i gle čuda Rad sam davno napisao...uglavnom, teza je bila (postavljena od sudačke mreže) da žene (možda) zarađuju manje od kolega u odvjetničkim uredima. Nakon mukotrpnog obijanja pragova, zaključak je sljedeći:za temu treba barem pet istraživača sa malo jačim zaleđem od mojeg apsolventskog entuzijazma. Sve je poslovna tajna, pravobraniteljstvo za ravnopravnost spolova nema prijavljenih slučajeva, judikature, kao i inače glede diskriminacije, nema. Provjereno je jedino ono što tvrde kolege, vježbenici zarađuju jednako. E sad, u SAD-u, Kanadi i nekim EU-članicama istraživanja pokazuju da odvjetnice zarađuju manje. U Nizozemskoj recimo na startu karijere zarađuju više jer brže i uspješnije završavaju faks i zapošljavaju se u boljim uredima/društvima. Zanimljivo, jednom kad rode, plaća im se smanjuje u odnosu na muške kolege. Jedan od razloga je sigurno part-time shema posla koje kod nas baš i nema. Jeoš jedna zanimljiva stvar...sva recentna istraživanja pokazuju da nema razlike u ženskom i muškom poimanju prava (primjerice sudovanju) što se dugo tvrdilo. Trenutno proširujem rad,pa možda naletim na još štogod zanimljivo. BTW, ja sam muško...ali što bi rekao jedan moj kolega mora da sam ped..čim me zanima ova tema. A nisam, časna riječ. Hvala svima na odgovorima.
  4. Pišem esej na temu ravnopravnosti spolova i nikako doći do relevantnih podataka o razlici u mjesečnim primanjima za isti posao u odvjetničkim uredima u korist muškaraca. Ispada da je stvar javna tajna o kojoj se nitko ne usudi govoriti:) Zahvaljujem kolegicama i kolegama na svakom prilogu/mišljenju/podatku.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija