Jump to content

Sandee

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru - steta, srecom, nije velika, vidjet cemo isplati li se uopce prijavljivati je. Inace, kasko za prve dvije godine placa leasing kuca (radi se o UniCredit Leasingu), a za ostale ja, tj. korisnik leasinga, i to 50% kaska - imam policu na kojoj je fiksan iznos kaska do isteka leasinga (2013.). Nisam jos nikad imala kasko, a niti udes tog tipa, morat cu se malo raspitati u leasingu glede eventualnih nezgodacija, a u svakom slucaju hvala, sad su mi stvari ipak malo jasnije.
  2. Imam auto na leasing s kojim je muz otisao u Bosnu i tamo su mu na parkingu sinoc razbili staklo. Policija je dosla, napravila zapisnik, a u ovlastenom servisu u Bosni su staklo promijenili. Dobit ce zapisnik koji nece moci preuzeti osobno jer se mora vratiti u RH i navodno bi kasko to trebao pokriti, tako su mu barem rekli. No, stalno si mislim ima li kakvih 'caka' - npr. da zapisnik mozda moram potpisati ja ili sl. jer u ugovoru o leasingu stoji da se treca osoba moze objektom leasinga koristiti samo uz moj pisani pristanak. Doduse, u tom trenutku se zapravo nitko nije koristio vozilom, stajalo je na cesti. Takodjer, kakva je situacija kad se tako nesto dogodi u inozemstvu, mozda postoji neki specifikum uz to vezan i moram li leasing kucu obavijestiti o tome? Zapravo, mozda bi oni mogli inzistirati na svom procjenitelju ili tako nesto? Uglavnom, nemam pojma sto bi se iz toga moglo izroditi, a bojim se da ne zeznem nesto u proceduri pa da na kraju imamo gadan problem. Help!
  3. Hvala puno, u medjuvremenu sam malo bolje proucila pravilnike HZZO-a i zapravo jasno stoji da se glede rodiljne naknade radi o naknadi place - a bonus, istina ziva, nije placa, niti smo je kao takvu primili (posebno je taj mjesec obracunata placa, a posebno bonus). Takodjer sam kasnije imala jos jedan primitak od poslodavca kao nagradu za uspjesan rad, no to je isplaceno s placom i povecan je broj sati, tako da mi je iznos sata zapravo jednak. To je , zapavo, ok, jer ne bi bilo normalno da poslodavac ispati nekakve npr. velike novce jednokratno, to udje u prosjek, i onda drzavi sljedecih 6 mjeseci 'sili' da mi isplacuje vecu naknadu nego sto mi je bila placa...
  4. 'Bonus za uspjesan rad' je 'ajmo reci racunovodstvena kategorija rashoda za zaposlene kojim je djelatnik nagradjen za osobito uspjesan rad u nekom razdoblju. Dakle, primanje koje nije placa tj. primanje koje poslodavac daje uz placu.
  5. Ovo je mozda vise pravno-racunovodstveno pitanje, no mozda netko zna odgovor. Naime, idem na porodiljni i racunovodstvo mi je obracunalo osnovicu bez bonusa koji sam dobila ove godine. Na bonus je placen porez i uredno ga prijavljujem kao dohodak prilikom porezne prijave. Od raznih ljudi dobivam kontradiktorne informacije - neki tvrde da u osnovicu za izracun porodiljne naknade ulazi samo cista placa, a neki da ulazi i bonus. U pravilnicima HZZO-a ne mogu naci informaciju o tome - ima li tko mozda kakav odgovor?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija