Jump to content

malena13

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. ma nije bitno sto ce biti kad baka umre. Mi ne zelimo sestri uzeti nista sto je njoj dogovoreno bilo darovnim ugovorom bilo ugovorom o dosmrtnom uzdrzavanju. Samo zelimo da baka dostojno prozivi zadnje dane. A smatramo zakljucavanje u kucu gdje ce baka stalno biti sama nije dostojno. Danas sam procitala darovni ugovor i pise "da se ugovorne strane odricu prava pobijanja iz ma kojeg zakonskog razloga". Znaci li to da se darovni ne moze nikako pobiti? Procitala sam i dosmrtni i tamo pise da se ugovorene strane slazu da ce baka zivjeti u odredjenoj sobi u kuci. Ali sestra ju je protiv njene volje prije godinu i pol odvela u dom. I sad kad se baka navikla na dom ona bi ju vratila doma jer tvrdi da joj ne treba placati dom s obzirom da u ugovoru pise da ce zivjeti u sobi. Znaci li to da je sestra krsila ugovor time sto ju je odvela u dom? puno puno hvala na dosadasnjim odgovorima.
  2. Isprike sto nisam bila jasna. Majka je svoj dio dala sestri uz usmeni dogovor da ce sestra sama placati sve bakine potrebe. Naime majka je u mirovini koja iznosi 1200kn i sama jedva prezivljava. Sestra je do sada sama placala dom, a sada ga vise ne zeli placati. Dom placaju 4000kn. Majka je cak ponudila da ce ona i teta placati dio doma, ali sestra to ne dozvoljava. Ponudile su da ce sudjelovati sa 1000-1500kn sto bas i nije zanemarivo s obzirom na maminu mirovinu, ali sestra zeli da baka dodje doma jer zna da ce tamo prije umrijeti. U zakonu pise da majka moze darovnicu pobiti ako osiromasi ili zbog nezahvalnsti. Koji iznos se smatra dovoljnim za normalan zivot? Da li se kao nezahvalnost moze smatrati sestrino ponasanje kojime ne zeli komunicirati s majkom, kojime ne dozvoljava mami da vidi unuke i izjave tipa "ne zelim te nikad vise vidjeti osim na tvom sprovodu"?
  3. za pocetak veliki pozdrav svima i velika molba za pravnim savjetom. Djed i baka su napravili ugovor o uzdrzavanju sa mojom sestrom i mojom mamom da svakoj ide pola kuce. Djed je u medjuvremenu umro, a mama je svoju polovicu darovala sestri. Baka je dosta bolesna i sestra ju je prije godinu i pol smjestila u dom za stare i nemocne osobe. Baka je bila protiv toga, ali sestra ju vise nije mogla trpiti doma. U tih godinu i pola sestra niti jednom nije bila u posjetu baki niti se raspitivala kako je. Sad se baka navikla na dom i sad bi ju sestra povukla iz doma doma jer navodno vise ne moze placati dom. Doma bi baka stalno bila sama, a jednom dnevno bi dosla neka zena koja bi joj dala rucak. Sesta zivi u istoj kuci, ali na drugom katu i kaze da nema vremena brinuti se za baku. Dat ce joj hranu i to je to. Moje pitanje je dal se moze pobiti ugovor o uzdrzavanju? Dal ugovor o uzdrzavanju podrazumjeva samo osnovne potrebe ili ukljucuje i osnovnu socijalnu brigu (ne znam strucni izraz za ovo, ali nadam se da shvacate sto zelim reci)? Drugo pitanje je dal majka moze pobiti darovnicu kojom je sestri dala polovicu kuce. Sestra je nekoliko puta rekla da je baki vrijeme da umre i da ce ju doma zakljucati da crkne pa me zanima dal takve izjave imaju utjecaja na pobijanje (svjedoci nisu problem jer su svi zaposlenici starackog doma culi jedan takav ispad). Baka i majka su prisebne. Unaprijed puno hvala na ikakvom odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija