Jump to content

lelket

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, naslijedio sam dva kredita od majke u dvije banke. Molim za pomoć kako se postaviti. Napominjem da smo jedini nasljednici sestra i ja. 1) Prvi kredit, hipoteka na nekretnini, bez jamaca, založni dužnik je isto bila mama. Nekretninu nasljedili sestra i ja 1/2 svaki. 2) Drugi kredit, hipoteka na drugoj nekretnini, mama bila založni dužnik, ja sudužnik. Nekretninu naslijedio ja 1/1. Kredite nastavljamo plaćati sestra i ja sukladno internom dogovoru. Molim vas za pomoć, naime, u obje banke su mi rekli, da bi prebacivanjem kredita na mene morao uzimati nove kredite, uz sve troškove koje to zahtijeva...itd...itd... Radi se o tome da mi sestra studira i nije kreditno sposobna, dakle oba kredita bi trebao preuzeti ja, a moja plaća, iako pristojna, ne ostavlja mi kreditnu sposobnost za oba kredita. Opet napominjem, naplata nije problem jer se otplaćuje redovno. Ovaj kredit br 2) je u CHF i tu mi banka traži, ako prebacujem kredit na sebe, s obzirom da ih više nema u ponudi, obaveznu konverziju u EUR što pri sadašnjem tečaju mi ne pada na pamet... Dakle, ima li banka pravo, tražiti kad prebacuje kredit koji glasi na umrlog dužnika, na nasljednika sve te stvari? Ili bi trebala samo promijeniti dužnika (OK, i naplatiti to, ali to je cca 300 kn...). Bilježnik i ostale stvari??? Zasad je tu status quo jer kredite otplaćujemo, ali s obzirom da ne glase na mene ne mogu jedan od njih djelomično otplaćivati što bih htio... i u tome je caka. Molim za savjete. Kako se općenito nakon smrti dužnika prebacuje kredit na nasljednika, što konkretno treba banka poduzeti? Hvala puno!
  2. Hvala puno na ovim odgovorima. Može li netko odgovoriti i na druga pitanja? Hvala unaprijed.
  3. Pozdrav svima! Radi se o sljedećem. Dvije osobe su sklopile darovni ugovor o nekretnini, pri čemu obje osobe postaju suvlasnici 1/2. Daroprimatelj je ispunio sve uvjete ugovora. U međuvremenu daroprimatelj umre. Njegovi nasljednici postaju suvlasnici uz darovatelja. Tako da je trenutno stanje u zemljišnim knjigama darovatelj 1/2, nasljednici daroprimatelja svaki po 1/4. Što se događa nakon darovateljeve smrti? Nasljednici daroprimatelja nisu u bliskom rodu s darovateljem. Napominjem da darovatelj nema supružnika ni djece, već od bliže rodbine brata i nećake (djecu tog brata i ostale braće koji su ranije umrli). Tko nasljeđuje darovatelja? Imaju li njegovi nasljednici tražiti pravo na nužni dio? Ako da, koliki je to dio? Bi li, u slučaju da imaju to pravo, nasljednici daroprimatelja morali isplatiti nasljednike darovatelja? Ili bi se dio vlasništva nasljednika daroprimatelja mogao (morao?) prenijeti na nasljednike darovatelja? Usput, kao tema br 2. Može li bilo tko od suvlasnika prodati dio nekretnine bez da prije zatraži suglasnost od drugih suvlasnika? Nekretnina nije podijeljena, praktički je cijela čestica podijeljena vlasnički, ali ne i fizički. Ne pitam ovdje bi li to netko htio tako kupiti, jer to ovisi i o kupcu. Pitanje je samo je li to teoretski zakonski moguće, bez da se traži suglasnost drugih suvlasnika. Nadam se da je jasno, nisam htio ulaziti u previše detalja, tipa odnosa, spola i sl. ... Napominjem da nisam pravne struke pa molim sve da to uzmu u obzir. Hvala svima na odgovorima.
  4. Pozdrav svima! Situacija: M i Ž su se rastali pred 3 godine. Nastavili su živjeti u kući, nasljedstvu Ž (od strane njenih roditelja), jer je Ž bila premekog srca da alkoholičara izbaci na ulicu. Nisu napravili podjelu imovine niti je bilo predbračnog ugovora. Za vrijeme trajanja braka Ž je isključivo svojim novcem kupila određene nekretnine i pokretnine i osnovala firmu (d..). U svemu ovome Ž je navedena kao 100% vlasnik. Ž je nedavno umrla. Pitanja: a) Nasljednici su djeca, M ne, jer više nije zakonski muž jel? Dakle nema pravo ni na nužni dio? b) Što je sa imovinom koju je ona dakle kupila i stvorila (firma), ali za vrijeme braka, a nije definirano nakon rastave ništa? Je li sad 1/2 toga ulazi u ostavinsku? Da li 1/2 ima M kao njen bivši muž? c) Ima li ikakve mogućnosti, pravno, da djeca M njemu negiraju pravo na tu imovinu (ako je 1/2 sad, kao, njegova - iako ponavljam, u gruntovnici i papirima, sve je na Ž ime)? Npr. s obzirom da je alkoholičar, psihički zlostavljač ili tako što neopipljivo... d) Mora li M imati pristup ostavinskoj raspravi? e) U slučaju da je M vlasnik 1/2 bračne stečevine, mogu li djeca M i Ž raspolagati (prodavati) imovinu Ž koju naslijede i kako? f) Nekretnina koja je kupljena za vrijeme braka, vlasnica upisana Ž - još uvijek je pod kreditom. Tko bi ga trebao sada otplaćivati? Dosad je to radila Ž. Da li bi M "morao" plaćati pola rate ako je sad vlasnik 1/2? Ako ne želi plaćati, ide li onda ta 1/2 nekretnine sada djeci kao nasljednicima? g) Tko se upisuje kao vlasnik nekretnina, pokretnina i firme ako je dosad upisana bila Ž? Djeca ili mora biti upisan i M, iako sad bivši muž? Napominjem, M i Ž nakon rasprave nisu podijelili imovinu i u svim papirima vlasnica "svega" je još uvijek Ž 100%. h) Ukoliko M stvarno jest vlasnik 1/2 bračne stečevine - a ponavljam, dosad to nigdje nije upisano, može li on to pokloniti djeci, iako kažem njegovo ime nije nigdje evidentirano - postoji samo presuda o sporazumnom raskidu braka. Imovina nikad nije nigdje službeno raspravljana. Hvala puno!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija