Jump to content

Marin30

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na koji podforum da postavim pitanje? Ne bih imao ništa protiv da baka samostalno odlučuje, ali je dementna i podložna utjecajima onih koji s njom stanuju pa su se polakomili. Kad bi netko za mog života počeo odlučivati umjesto mene, išao bi darovni ugovor mom njemačkom ovčaru
  2. U vezi nasljednog i nužnog dijela mi je jasno, za ustupanje nisam ni znao jer nisam pravnik, al taj dio mi niti nije zanimljiv, a što se mačka tiče... mislim da ipak neće on ništa naslijedit Jel znate možda koliko bi trajao postupak za dokazivanje poslovne nesposobnosti baki? Ima dokumentaciju da boluje od Parkinsonove bolesti. Ponekad je normalna, a ponekad zaboravi da je prije 5 minuta ručala pa pita kad će ručak. Jel to procjenjuje sudski vještak i da li se uzimaju u obzir iskazi svjedoka, njenog liječnika i sl.? Još jedno pitanje.. svi ključevi od stana su kod mene i kad bi tatin brat npr. htio ući u stan, morao bi provalit. Znam da on nema pravo provalit, a što kad bi mu baka rekla da provali ili kad bi on provalio pa rekao da mu je baka rekla, a baka ionako zaboravlja pa se ne bi ni sjetila?
  3. Hvala vam puno! Još jedno pitanje u vezi ovog: "Baka bi mogla za života ustupiti imovinu, ali se s tim moraju složiti svi nasljednici, što ovdje očito nije moguće" Zašto bi se svi nasljednici morali složiti? Koliko ja znam, baka može darovnim ugovorom darovat stan susjedovom mačku? Ili? Darovanje tog stana ne bi nijednom nasljedniku povrijedilo nužni dio.
  4. Pozdrav! Molio bi nekog s iskustvom da mi pomogne... situacija je sljedeća: U dogovoru s ocem, njegovim bratom,sestrom i njegovom majkom krenuo sam preuređivat bakin stan za koji je bilo (usmeno, na temelju povjerenja) dogovoreno da će nakon smrti pripast mom ocu (kao pravedan, čak i manji dio nasljedstva), a ja se mogu useliti kad ga uredim. Nakon potrošenih cca 100 000 kuna za uređenje stana, malo prije nego je stan do kraja uređen, moj stric i tetka su se «predomislili» i zaključili da bi zadržali stan, a ja neka otplaćujem kredit. Tata je s njima prije bio u dobrim odnosima pa smo zaista mislili da neće biti problema. Sad nam još preostaje popričat s mojom bakom, al problem je što ona dementna (za što ima dokumentaciju) i živi s mojom tetkom pa od toga vjerojatno neće biti ništa. Žive u kući sagrađenoj na zemljištu koje je tatina baka darovala njegovoj sestri, svojoj unuci, jer tati nije trebalo, iako je tata jedini uzdržavao njihovu baku. No nije mu trebalo pa nije ništa tražio. Sad mu se na lijep način zahvaljuju. Zanima me da li bih mogao sudski tražiti povrat novca za uređenje stana i kakve su mi šanse? Obzirom da sam potrošio 100 000kn na uređenje bakinog stana i od toga nemam ništa... imam kao dokaz većinu računa za uređenje stana i slike stana u katastrofalnom stanju prije uređenja. I hrpu svjedoka da sam ja uređivao stan. Ili bih mogao inzistirati na njihovom dogovoru da stan pripada mom ocu? Kakve su šanse obzirom da je dogovor bio usmeni? Bi li bilo koristi da pokrenem postupak oduzimanja poslovne sposobnosti baki? Još uvijek je poslovno sposobna. Molio bih pomoć. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija