Jump to content

Roy

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala puno, ako nije problem, trebale bi mi još neke info.Htjela bih što prije započeti postupak. Koju dokumentaciju moram priložiti i gdje predajem taj prijedlog? Odluka o uzdržavanju je sa Općinskog suda u Puli.
  2. Dobar dan, molim Vas pravni savjet. Prije godinu dana bivšeg supruga sam tužila radi promjene iznosa alimentacije, a radi povećanih potreba - dijete je navršilo 10 godina. Do sada plaća polovično, ili ne plaća posljednjih mjeseci, pa je iznos koji mi duguje 3.250,00 kn., dakle dospjelih iznosa... kako da sama pokrenem ovrhu? Imam pravomoćno rješenje. Voljela bih to učiniti sama bez odvjetnika, jer za istog nemam novca. Je li to moguće? Hvala unaprijed.
  3. E, ovako. Bila sam u firmi, otvoreno mi je poslodavac rekao da za mene nema posla.I da ako hoću dat će mi 3000 kn (!!!!) više otpremnine, ali da ne želi da se vraćam....Talijani valjda misle da smo mi ovdje ovce pa se damo za 3000 kn..da ne kažem šta. Nakon što sam ja otišla, nazvao je svoju pravnicu (imam "krticu" u firmi )) i poludio kad je čuo da mu ona kaže da sam ja u pravu i da ako dođe do suda - izgubit će spor. Nakon toga je naredio kadrovskoj da se nagode samnom, za 3000 - 5000 kn otpremine više....ne znam što reći. Suprug i ja smo mozgali o trećem djetetu...možda bi to bilo rješenje. Koliko ja trebam biti na poslu nakon što se vratim s ovog porodiljnog kad otvorim novi porodiljni, tj. nove komplikacije kako bih imala puni prosjek plaće kao naknadu od HZZO? Navodno je rekao da će mi pri prvoj pogrešci dati otkaz ako isposlujem svoja prava na sudu, i kako će mi život u firmi biti pakao...i sad se naravno bojim..... :tuzan:
  4. Puno, puno hvala na utješnim riječima....saznala sam što poslodavac planira, a to je ponuditi mi posao na peglanju (radim u tvornici tekstila). Zaista se divim iskreno ženama koje su na peglanju, jer padaju u nesvijest ljeti, nesnosno je vruće, opečene su često i zna se da je to najgore mjesto u firmi, ali ja imam 9 godina radnog staža u uredu, zaboga. Može li on meni sa uredskog mjesta ponuditi mjesto na pegli??? Moje obrazovanje je SSS - maturant gimnazije. Pronašla sam svoj ugovor o radu - stoji da se primam radi povećanog obima posla kao referent za otpremništvo. NA NEODREĐENO. Druga osoba je primljena kao SLUŽBENIK (po ugovoru) na neodređeno, dok sam ja bila na porodiljnom...znači, izbjegli su da izgleda da je primljena kao moja zamjena....je li tako? jedino što je fizički zaista obavljala MOJ posao (carinjenje i fakturiranje, sada samo fakturira), koji ne obavlja nitko drugi u firmi, i stvarno je špediter kao i ja - ima položen državni ispit za to. To se može dokazati dokumentacijom - carinskim papirima na koje se potpisivala... jesam li imalo u pravu? borim li se sa vjetrenjačama, u biti?
  5. Ovako: Na porodiljnom sam dopustu koji ističe 16/02, prema rješenju koje sam primila. Dijete puni godinu dana 18/02.(ne znam kada se trebam javiti na posao?) Kad sam nazvala u firmu da im javim za istek porodiljnog rečeno mi je kako za mnom više nema potrebe - naime, obavljam carinjenje kao kućni špediter. U međuvremenu su primili drugu ženu na to radno mjesto koje je ona obavljala - dakle, isto je špediter, dok se nisu odlučili dati taj posao vanjskoj špediciji, pa ona sada fakturira..radi nešto drugo....whatever. Mene zanima, obzirom da je došla NAKON MENE, a obavljala MOJ POSAO, i jasno je da je zato i primljena, imam li se ja, kao netko tko je duže u firmi od nje, ikakvo pravo buniti na odluku da zadrže nju a ne mene???? Ona je također na ugovoru na neodređeno, ali je isti ugovor mlađeg datuma nego moj. Čini mi se da u mom ugovoru stoji SLUŽBENIK,a ne međunarodni otpremnik. Firma ima preko 200 zaposlenih, većina ljudi je zaposlena na određeno vrijeme, ima li to ikakve veze u mom slučaju? Meni je nevjerovatno da on u firmi od preko 200 zaposlenih nemože iznaći drugo radno mjesto za mene...smiješno je i nelogično...ali zakonski? Koliko god čitala zakon, što od panike što od očaja - nerazumljiv mi je....molim Vas, možete li mi svojim riječima pojasniti ovaj moj slučaj??? MOLIM SAVJET I POMOĆ. :place: P.S. Kontaktirala sam Sindikat Istre i Kvarnera radi učlanjenja a firmin sindikat je upravo njihova podružnica.
  6. hvala puno na savjetu, što se osobnog upozoravanja tiče..činim to godinama...moljakam, pišem poruke, ne javlja mi se na mobitel, šaljem faxove, mailove....nije mi nikad palo na pamet poslati upozorenje s povratnicom.... Molim za još malo pomoći - na koji način se obraćam CZSS? Pismeno, zahtjevom, molbom.....? Koje dokumente prilažem kao dokaz da ne plaća? Kako se zove forma kojom se obraćam CZSS? Rješenje je postalo pravomoćno vrlo brzo jer smo se oboje odmah odrekli prava na žalbu, tako mi je barem objasnila odvjetnica....
  7. Molim savjet: Razvedena sam, živim u Puli, ex suprug u Zg. Prvobitno rješenje o uzdržavanju i skrbništvu doneseno je u Zg, no početkom godine tužila sam ex supruga zbog neplaćanja alimentacije i radi promjene odluke o iznosu, jer je dijete navršilo 10 godina, na sudu U PULI. Presuđena je alimentacija u iznosu 1100,00 kn. Ne plaća alimentaciju posljednja 3 mjeseca. Napominjem da se odrekao prava na žalbu, kao i ja...a meni je odvjetnica objasnila kako je to super jer onda mogu potezati ovrhu kad želim... Mene zanima: a) koliko je potrebno - vremenski - da on ne plaća kako bih ga tužila /pokrenula ovrhu b) mogu li pokrenuti ovrhu bez ponovnog zakazivanja suda, sučeljavanja pred sucem....i ima li razlike između ta dva postupka? c) mogu li to obavljati na sudu u Puli? d) mogu li sama to riješiti, bez odvjetnice, koja me košta koliko i alimentacija??? U principu, zanima me što mogu učiniti i kako, obzirom na njegovo prebivalište, a djetetovo je Pula. Napominjem i to da sam na porodiljnom dopustu i primanja su mi vrlo skromna. Stoga vas molim pomoć i savjet
  8. Jasno piše da pitam za pravo na besplatnu školarinu. Mirovanje bih bila uzela još na porodiljnom da mi je bilo potrebno. Pregledala sam linkove mog sveučilišta. Mislila sam da seradi o nekom općenitom pravu.
  9. Molim savjet: Studentica sam 2.godine na jednom od smjerova sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Imam bebu od 8 mjeseci i na porodiljnom sam dopustu. Izvandredni sam student. Danas sam čula da majke do godinu dana djetetove starosti ne plaćaju školarinu na fakultetima. Nigdje na netu ne mogu pronaći takvu odredbu, pa me interesira gdje se može pronaći ista? Ne bih željela koristiti neprovjerene informacije a sutra moram na razgovor s voditeljicom studija....molim vas, pomozite!!!!
  10. posljednje pitanje: kada bih htjela angažirati odvjetnika samo za sastavljanje navedenihtužbi i prijdloga a ne na samim ročištima - jer smatram da je situacija poprilično jasna, i da eću imati problema pred sudom - bi li to bilo moguće i kolike su trarife, odnosno koliko to košta?? ima li skupljih i jeftinijih odvjetnika ili svi koštaju j jedanko? Hvala najljepša
  11. jesu li to tri odvojena postupka, i podnose li se svi na istom sudu, tj. u mjestu prebivališta djeteta? i koji su prilozi koje je potrebno dostaviti uz tužbe, odnosno prijedloge?
  12. Štovani, imam problem za koji više ni neznam kome bih se trebala obratiti. Naime, imam pravomoćnu presudu o rastavi braka već 5 godina.Nažalost, bivši suprug ne plaća alimentaciju. Iznos utvrđen na postojećoj presudi je manji od minima- lnog iznosa utvrđenog zakonom, a u međuvremenu su se i potrebe djeteta povećale. (sada ide u školu, na razne aktivnosti i izlete...) + tada sam živjela u Zagrebu, a sada više ne. Tako da bih trebala promijeniti i dio presude koji se odnosi na viđanje djeteta, a k tome je i krenulo u školu pa zaista nema teorije da se viđaju tako kako piše u presudi.Međutim on mi pravi probleme i maše s dokumentom pred očima. Svi mi savjetuju različito, stoga vas pitam: što učiniti, i mogu li bez odvjetnika, obzirom da si nemogu priuštiti takav trošak, a u Puli ni neznam da postoji netko tko to želi raditi besplatno. Znači, moram mijenjati sadašnju presudu i tužiti za ne- plaćanje istovremeno. Kako? Molim Vas hitan savjet, jer sam očajna i bespomoćna. Hvala od srca.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija