Jump to content

Antalia

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, majka sam dvoje djece, najmlađe je godinu dana. Prije pola godine sam se zaposlila na ugovor na određeno na pola radnog vremena. U ugovoru stoji da radim 40 sati tjedno, od 8-12. Tjedni odmor će se koristiti subotom i nedjeljom. Zbog tih uvjeta (a kao majka sa svim obavezama roditeljstva, s time da još uvijek dojim najmlađe dijete) sam i tražila i prihvatila takav posao. No, vrlo brzo su počele svakakve aktivnosti vikendom, pa par sati, pa pola dana, pa su sada iskrsnuli nekakvi sastanci dva vikenda zaredom i subotom i nedjeljom...šefica kaže, morat ćete si žrtvovati svoje vikende. Imam li pravo odbiti te dodatne aktivnosti vikendom odnosno postoje li kakve sankcije za mene kao zaposlenika? Oni su još od razgovora za posao znali da imam dvoje djece i da mi stoga i odgovara rad na pola radnog vremena (a vikendom nemam kome ostaviti djecu).
  2. Pozdrav! Na parkiralištu mi je udaren auto i vozačevo osiguranje je nakon izvida odredilo iznos štete, te su u rješenju naveli rok isplate 15 dana. Kako nakon 15 dana nije uplaćen iznos, kontaktirala sam njihovo računovodstvo i sve moguće službenike da bi mi u likvidaturi rekli kako je rješenje išlo preko njih ali da je riječ o kompenzaciji i nek zovem njihove nadređene. E sad, prije nego što to učinim zanima me kakva je to kompenzacija kada u njihovom rješenju jasno stoji da je moja krivnja 0%, da je totalna šteta na autu jer vrijednost štete premašuje 50% vrijednosti auta i da su dužni u roku od 15 dana uplatiti procijenjeni iznos na moj račun. Šturo, ali jasno. I kakva je sad to kompenzacija?
  3. Hvala, Gringo, na odgovorima, tako nešto smo i sami pretpostavljali. Opet nam jedino preostaje upornost i strpljenje.
  4. Pozdrav! Prije dvije godine sudskom je odlukom dodijeljeno dijete na skrb mom vanbračnom partneru. Tada je izrečena mjera nadzora njemu i majci djeteta, koja nije provođena do prije tjedan dana, kada smo pismenim putem to zatražili od suda. Naravno, czss je odmah odredio voditelja nadzora koji nam je dostavio program rada. Nas zanima postoji li javno dostupan pravilnik o njihovu radu, osim zakona o socijalnoj skrbi koji je vrlo općenit. Konkretno, možemo li dobiti na uvid njihovo izvješće o nama? Ujedno, program rada koji moramo pratiti je vrlo općenit, tipa, roditelj je dužan školovati dijete, pružiti mu zdravstvenu skrb, itd.. imaju li oni opći obrazac programa, pa samo mijenjaju imena obitelji? Jer meni se čini da trebaju svakoj obitelji pristupiti individualno i rješavati konkretne probleme koji mogu iskrsnuti! Isto tako, voditeljica nadzora je željela dogovoriti dan u tjednu kada će nas posjećivati. Nije li smislenije doći nenadano? Može li se to tražiti od njih? Hvala na odgovorima!
  5. U ugovoru postoji rok isporuke djela, 30. u mjesecu, i da, već mjesecima svaki dan radim osam sati, bila isplaćena ili ne, s tim da putujem na posao u drugi grad, tako da je meni zapravo jeftinije ne raditi... Da je riječ o privatniku, već bih ga bila prijavila, ali riječ je o državnoj firmi pod ingerencijom ministarstva koje obećava ugovor o radu već mjesecima. Ugovor o djelu je bio "zamjena" dok ne dobijem ugovor o radu i pod tim uvjetima sam pristala na taj posao jer su me uvjeravali da je riječ o mjesec-dva čekanja. Sad ide peti mjesec, a ja i dalje čekam. Nemam zdravstveno, mirovinsko, prijevoz, ne ide mi staž...pa mislim, gore je nego kod privatnika!
  6. Radim u državnoj firmi preko ugovora u djelu u kojem nije naznačeno do kad mi moraju isplatiti plaću u mjesecu, već samo mjesečno. U 9.mj. su mi isplatili za 6.mj, i sad čekam isplatu za 7.,8. i uskoro 9. Gotovo svakodnevno sam u računovodstvu i molim isplatu i pitam kada će biti, kažu danas, sutra, i opet ništa. Plaća kakva je nije loša, ali mi je sve u lipu isplanirano, jer uzdržavam i muža i mlt. dijete, tako da neredovite isplate unatrag ne mogu pokriti troškove. Obećavaju mi ugovor o radu već mjesecim, i opet ništa. Moj šef se zauzima za mene koliko može, ali je problem u glavnom šefu, tj. ministarstvu koje odobava isplatu. Koje su moje zakonske mogućnosti? Dosta mi je svakodnevno moljakati za plaću koju sam dobrano zaradila jer radim i prekovremeno koje se ne plaća...
  7. Pozdrav, 1. od prije nekoliko mjeseci živim sa partnerom u kući koja je u vlasništvu moje bake. Baka posjeduje i stan u kojem živi. Dobila je rješenje da mora platiti porez na kuće na odmor za kuću u kojoj živimo, a u građevinskoj dozvoli je navedeno kako je to obiteljska kuća. 2. partner i ja se želimo prijaviti na adresu gdje je kuća, no u poreznoj upravi su nam rekli da moramo sklopiti ugovor o najmu i da baka i na to treba plaćati porez. I sada, uz nebulozu da treba platiiti porez na kuću na odmor ako stoji u dozvolama da je obiteljska, treba plaćati porez na iznajmljivanje. Ne štiti li nas od toga krvno srodstvo? Naime, ja sam do nedavno živjela u stanu s bakom, a stan je njezin, i ništa nije morala plaćati, niti smo sklapale ugovor o najmu.. Možete mi savjetovati što učiniti i je li to prema važećim zakonima i propisima.
  8. Pozdrav, radim bez prekida u javnoj službi od 10.mj prošle godine preko student servisa, u međuvremenu sam diplomirala i dobila sam, počevši sa 1.06., na istom radnom mjestu ugovor o radu na određeno. Imam li prava na godišnji odmor? Ujedno, živim u vanbračnoj zajednici sa partnerom i njegovim sinom predškolske dobi. Mogu li ja na svom radnom mjestu dobiti za to dijete bonuse, poput poklona za sv. Nikolu, itsl.?
  9. Nažalost, ne postoji odluka suda, zato je otac i pokrenuo postupak za oduzimanje skrbništva i reguliranja susreta, uz druge razloge (alkohol, opijati, već navedena psihička i fizička agresija, odgojna zapuštenost).
  10. Hvala na odgovoru. Mogu li štogod poduzeti u vezi njenih nenajavljenih dolazaka (zabrana pristupa,...)?
  11. Pozdrav! Moj dečko s kojim živim (nismo prijavljeni na istoj adresi, ali živimo zajedno) vodi bitku na sudu radi dobivanja skrbništva nad maloljetnim sinom. Zanima me mogu li ja kao njegov nevjenčani partner, na bilo koji način štetiti u tom postupku. Majka djeteta ima problema sa alkoholom, nasilnim verbalnim i fizičkim ispadima, pa ako se zainati, može li pravno nešto poduzimati protiv mene. Ujedno, kada je dijete kod nas (kuća je moja) ona zna bez najave navratiti pod izlikom da ne zna gdje joj je dijete (iako, recimo, dan prije dijete dođe k nama, a i ima telefonske brojeve), alkoholizirana i uzme dijete. Koji je pravni način sprječavanja takvih situacija, jer ne želim ni sebi niti djetetu koje se pritom uzruja priuštiti takve situacije? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija