Jump to content

farah

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. bratić je sin od mog pokojnog brata a njegova se mama preudala
  2. Hvala za odgovor. Zar moj bratić nije nasljednik? Kako bi onda mogao mogao dobiti dio nekretnine?
  3. Moj otac i majka su živi. Imamo veliku porodičnu kuću sa pomoćnim objektom u dvorištu i garažom. Cijela ta imovina je na mom ocu i ništa na majci. Moj otac želi da načini testament kojim bi podijelio cijelu tu imovinu na mene i mog bratića, a kojeg bi ja i moj bratić trebali potpisati (brat mi je poginuo) za očevog života. Moja pitanja su: 1. Šta bi bilo sa majkom u slučaju da moj otac prije umre, a sačini se takav testament? 2. Da li se takav testament može pobijati i kako, poslije očeve smrti? 3. Ko su ustvari zakonski nasljednici moga oca i u kojim omjerima bez obzira na testament (ja nemam više braće ni sestara, a bratić je punoljetan)? Hvala unaprijed.
  4. Interesuje me da li punoljetni potomak (kćerka) osobe (majka-supruga) ima pravo na nužni dio, ako su se i kćerka i majka odrekle svog dije nasljedstva umrlog (otac i muž) a treći potomak (sin) se prihvatio nasljedstva. Napominjem da u rješenju nakon provedenog ostavinskog postupka stoji da se "odriču, tj. ne primaju se nasljedstva" (kćerka i supruga). Također napominjem da se kćerka nije odrekla dijela kojeg se je majka-supruga odrekla. Rješenje je iz 1966. Da li kćerka može nešto dobiti iz dijela kojeg se je majka-supruga odrekla?
  5. moze li neko dati odgovor unaprijed hvala
  6. mlim bilo koga da mi da savjet unaprijed hvala
  7. moj otac je poginuo u 1. sv.r. i 1968.g. vodila se ostavinska rasprava gdje su 3 njegova nasljednika supruga (moja majka), sin (moj brat) i kći (ja) dobili nasljedni dio. supruga je svoj dio poklonila sinu. ona je umrla 1978.g. i nikada nije vođena ostavinska rasprava iza njene smrti (nije imala nikakve imovine). moje pitanje glasi: da li ja kao njen nasljednik mogu tražiti da njen dio koji je naslijedila od supruga i poklonila ga sinu (znači ne radi se niti o dosmrtnom a ni doživotnom uzdržvanju) ponovo ide na diobu iznjeđu mene i moga brata i tu 1/3 podijelimo na pola pa oboje dobijemo po 1/6 od ukupne očeve imovine i koja bi bila procedura, ili mi jedino ostaje da pokrenem ostavinski postupak i tražim nužni dio, tj. 1/4 od njene 1/3 odnosno 1/12 od ukupne očeve imovine? ustvari, da li sam upravu i za ovu drugu mogućnost, da se ide otvaranjem ostavinske rasprave ili moram nekom drugom procedurom? molim vas da mi pomognete
  8. Molim notaricu ako ima vremena za komentar i odgovor, kao i ostale ucesnike foruma
  9. 1976.g. na parceli je izgraden objekat (8x9 m) duplex (moj otac i moj ujak). Parcela je tada bila u suvlasnistvu ujaka i jos 15 ljudi (bez moje majke). Svi su oni dali suglasnost i objekat je legalno izgraden sa svim potrebnim dokumentima. 1985.g. uradjen je avio-snimak, ujak je postavio obiljezja i oznacen je prilaz i okucnica za dio objekta koji pripada mome ocu cca 220m2. Na popisnom listu zemljista iz 1985.g. navedena je parcela br. 320 koja sadrzi istu onu parcelu sa pocetka ali umanjenu za dio koji je doznacen mome ocu tih cca 220m2. Na popisnom listu objekata na parceli br.320 naveden je objekat od 35m2 (znaci pola od 8x9). Oba popisna lista,02.10.1985.g potpisali su suvlasnici (ukljucujuci i ujaka). Petnaestak dana nakon, tocnije 29.10.1985.g. moj otac potpisuje popisni list zemljista na parceli br.321 cesticu cca 220m2 kao pojedinac i popisni list objekata na parceli br.321 sa objektom od 37m2 (jer je dograden predulaz od 2m2) (znaci pola od 8x9). Na osnovu tih popisnih listova izdata su i odvojena rjesenja, te je na osnovu tog moj otac uknjizio tu ½ objekta i parcelu cca 220m2 na svoje ime 1/1. Prosle godine sin ujaka pita mog oca da mu proda ½ objekta zajedno sa parcelom nasta on ne pristaje i tu nastaju problemi. Ujak tuzi oca da je na prevaru dobio posjed. Po datumima popisnih listova vidi se da je ujak (zajedno sa suvlasnicima) prvi koji je potpisao „parcelisanje“ i da je o svemu vec bio upoznat. Molim komentar na prethodno. Da li se ovdje radi cak i o mogucnosti stjecanja vlasnistva dosjeloscu? Molim odgovor i na pitanje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija