Jump to content

ljubo1

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim za pomoć oko definicije pojma posjed nekretnine, ili drukčije rečeno, smatra li se da je najmoprimac koji tjedno boravi manje od pola sata u stanu, u posjedu tog stana. Najamninu ne plača. Hvala.
  2. Susjed u svom dijelu dvorišta ima ručnu praonicu automobila. Problem se sastoji u tome što ta auto-praonica nema nikakav sustav zaštite od prskanja i prolijevanja vode, tako da mi je pročelje kuće konstantno vlažno. Usmena upozorenja i zahtjev za ugradnjom nekakve zaštitne cerade nisu dala rezultate. Što mi je činiti da spriječim ovakvo ne primjereno ponašanje. PS: radi se o strogom centru Zagreba, dio koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Hvala.
  3. vlasnik stana u Zg u kojem su na dan stupanja na snagu zakona o najmu stanova zatećeni stanari, od kojih je jedan nositelj st. prava, osporava stanarima pravo na zaštićenu najamninu jer imaju useljivu kuću (koja je vanknjižno vlasništvo). Nositelj st. prava predlaže vlasniku sklapanje ugovora, te u njemu navode i svoju kćer i unuke kao članoveobiteljskog domačinstva. Tijekom dugogodišnjeg parničenja, bez pravomočne presude, nositeljica st. prava umire. Zanima me: 1) Kako stanarsko pravo više nije nasljedno, može li sud retroaktivno donijeti rješenje koje zamjenjuje navedeni ugovor iako je nositeljica stanarskog prava preminula tijekom parničenja, te ako da, na čije bi ime u tom slučaju glasio ugovor? 2) 2. Pripada li članu obiteljskog domaćinstva osim prava da zajedno sa zaštićenim najmoprimcem (ex nositeljem stanarskog prava) koristi stan i neko drugo pravo, tj. ukoliko nema zaštićenog najmoprimca, što se događa sa članovima obiteljskog domaćinstva? Kako se tretiraju potencijalni članovi zajedničkog domaćinstva, tj. oni koji su navedeni samo u prijedlogu ugovora o najmu? Može li se čl. 24 primijeniti i u slučaju kada nije sklopljen ugovor o najmu i kada sud nije donio rješenje koje bi ga zamjenjivalo?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija