Jump to content

Aurea

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru. Ako ja, međutim, ne želim biti tako drastična i primijeniti vaš savjet, tj. prihvatiti način koji je vlasnica predložila, pitam se da li ću primanjem tih sredstava na tekući račun potpasti pod neke porezne i prirezne obveze. Ponavljam da me zanima kako ona treba navesti na uplatnici na moj tekući "svrhu plaćanja". Po meni bi to trebalo biti "povrat preplaćenog iznosa" jer sve drugo se može smatrati plaćanjem usluga. Premda, koliko ja znam usluge idu preko žiro, a ne preko tekućeg računa.
  2. Poštovani! Majka mi je 2,5 godine boravila u privatnom staračkom domu. Ugovorna cijena je bila 6000 kuna mjesečno, no ubrzo mi je vlasnica ponudila cijenu od 5000 kuna s tim da iznos platim uvijek za 3 mjeseca unaprijed. Pristala sam na takvo plaćanje, pa sam tako, primjerice, u 9. mjesecu platila za razdoblje od 10-12.mj., pa onda u 11. mj. za razdoblje od 12.-2.mj. itd. Vlasnica doma mi je uvijek izdavala potvrdu da će preplaćeni iznos biti vraćen u slućaju ranije smrti. Napominjem da je uvijek tražila plaćanje u gotovini, a ne na račun doma. Sad je majka umrla i vlasnica mi je dužna vratiti iznos od 10.000 kuna koliko je s moje strane ostalo preplaćeno. No, ona sad kaže da ne može odmah vratiti cijeli iznos, nego u tri rate. Dobro, pristala sam, premda sam ja njoj plaćala 3 mj. unaprijed, a ona vraća 3 mjeseca unatrag. Inzistira, međutim, da iznos vrati na moj tekući račun, pa pretpostavljam da će si to knjižiti kao trošak. Mene sad zanima mora li ona pri tim isplatama kao svrhu plaćanja navesti povrat preplaćenog iznosa da mi se ne dogodi da je to neki honorar za usluge koje sam ja pružala toj ustanovi i da to još moram iduće godine prijaviti u poreznu prijavu i na to platiti porez i prirez. Zahvaljujem na odgovoru
  3. Imam s majkom uredno zasnovan ugovor o doživotnom uzdržavanju s tim da je i u u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Zagrebu upisana zabilježba mojeg prava nad stanom temeljem navedenog ugovora o uzdržavanju. S obzirom da je od Ugovora prošlo 11, a od zabilježbe nešto više od 4 godine, zanima me ima li kakvih promjena glede poreza na ovo nasljedstvo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija