Jump to content

Goran6

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da li postoji negdje definicija sto je to "niska stambena zgrada"? Da li je takav objekt definiran nekim zakonom i propisom na nivou drzave ili grada ili opcine, tj. da li ako takva definicija postoji, a vjerujem da da, da li je on jedinstvena za cijelu zemlju ili se definira prostornim planovima za pojedina podrucja posebno? Zanima me da li niska stambena zgrada moze imati podrum, te stambene prostore u prizemlju, na 1. i 2. katu te u potkrovlju? Hvala na odgovorima.
  2. Meni bi takodjer trebao odvjetnik za nekretnine u Zagrebu. Molim posaljite preporuke PM-om. Zahvaljujem na svakoj pomoci.
  3. 2003. godine sam kupio stan u tavanskom prostoru. Stan sam platio kreditom Zagrebacke banke. Tek nedavno sam saznao da tavanski prostor nije isto sto i stambeni prostor i da moram traziti prenamjenu tavanskog prostora u stambeni. Problem je u stvari puno dublji i kompliciraniji: Zgrada (3 stana + moj "tavanski") nema uporabnu dozvolu. Investitor je podnio zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, pa je obustavio postupak. Vjerojatno kad su kupci uplatili novac za stanove jer nikad nije ni planirao isposlovati uporabnu dozvolu. Naime, u građevinskoj dozvoli je predviđeno 3 etaže + tavanski prostor. U tavanskom prostoru je planirao napraviti stan za svog sina, dakle nije ni mogao dobiti uporabnu dozvolu. Osim toga nije predvidio 4. parkirno mjesto. Buduci je ostao bez novca, tavanski prostor je prodao ljudima koji su tamo napravili stan. Od tih ljudi sam ja kupio stan, tj. tavanski prostor. Ja tad nisam znao razliku između tavanskog prostor i stambenog prostora (mislio sam da je jedina razlika sto je tavanski prostor stan u potkrovlju gdje se drugačije obračunavaju površine zbog kosih krovova) a također sam imao povjerenje u banku i njihovu agenciju za procjenu nekretnina, ZANE. Mislio sam da će banka provjeriti takve stvari i da ako daje novac za kupnju stana, onda valjda zna sto radi. E, sad, stvari stoje ovako: raspitao sam se za prenamjenu prostora, tj. htio bih ishodovati papire za svoj stan da napokon postane stan ali to ne mogu napraviti jer se u postupku cijela zgrada pregledava, a ona ima čitav niz stvari zbog kojih u sadašnjem stanju ne može dobiti uporabnu dozvolu tj. odstupa od građevinske dozvole kao npr. dograđeni balkoni sa dvorišnje strane koji nisu bili predviđeni građevinskom dozvolom. Sad će netko reći (valjda sa pravom) tko ti je kriv. Ja bi se vjerojatno složio i nasmijao da se ne radi o 95.000 eura kredita i o krovu nad glavom moje obitelji. Stoga, vas molim da mi date svijete sta da radim. Da li ikako mogu ishodovati prenamjenu tavanskog prostora u stambeni, neovisno o stanju ispravnosti/neispravnosti ostatka zgrade? Da li na ikakav način mogu natjerati investitora da ispuni obaveze i napravi svoj dio posla za dobijanje uporabne dozvole? Da li imam pravo tužiti i dobiti odštetu od Zagrebačke banke i ZANE za krivu procjenu nekretnine (ako je predmentna nekretnina tavanski prostor onda ne može biti stan i imati istu cijenu niti se može kupiti kao stan - nekako sumljam da prodavatelji nisu imali nekog "svog" u ZANE-u tko je obavio procjenu)? Koji odvjetnik ili odvjetnički ured mi možete preporučiti u Zagrebu? Unaprijed zahvaljujem P.S. Zaboravih reći - tavanski prostor je upisan u zemljišne knjige kao moje vlasništvo 1/1, dakle nije zajedničko vlasništvo svih sustanara.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija