Jump to content

justiceno1

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na imovinu stečenu za vrijeme trajanja bračne zajednice do stupanja na snagu Obiteljskog zakona (1. srpnja 1999.), primjenjuju se odredbe Zakona o braku i porodičnim odnosima ODLUKA VRHOVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE, BR. Rev 171/2005-2 OD 27. OŽUJKA 2007
  2. Moguće je da se kod vašeg brata razvila duševna bolest koja je uvjetovana nekom biološko-organskom osnovom (rekli ste da ima tumor). Bolesnici pritom pokazuju promjene ličnosti u sferi intelektualnog ili voljnog funkcioniranja. Samim time moguće je primjeniti i Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Ako razgovor s njegovim liječnikom ne pridonese poboljšanju situacije, predlažem vam da se za pomoć obratite mjesno nadležnom centru za socijalnu skrb, čiji će vam djelatnici reći kakve mogućnosti vam stoje na raspolaganju.Zakonska obveza svih osoba je obavijestiti centar za socijalnu skrb i potrebi pružanja zaštite osobi koja nije sposobna brinuti o svojim potrebama, pravima, interesima ili koja ugrožava prava i interese drugih osoba.
  3. kao što vam je gosp./gđa. newbie rekao/la vaše pravo na nasljeđivanje je neupitno i jednako kao kod njegove ostale djece. Izvadak iz matične knjige rođenih na kojem je dotični gosp. upisan kao otac jest dokaz o očinstvu (konačan i neoboriv u vašem slučaju jer su istekli svi rokovi za osporavanje, a i zabranjeno je osporavati sudski utvrđeno očinstvo) štogod on mislio o tome. Moguće (teško ali ipak moguće) je u određenim slučajevima da osoba upisana u matičnu knjigu rođenih stvarno nije biološki otac djeteta, e sad ako vi iz nekih privatnih interesa želite otkloniti sumnju o tome je li taj gospodin zaista vaš biološki otac to ne možete učiniti prisilno tj. pravnim putem. Jedina mogućnost vam je da vaš otac svojevoljno pristane na dnk testiranje, koje ćete izvršiti privatno i čiji rezultat nema nikakav pravni učinak.
  4. nisam siguran da sam u potpunosti shvatio situaciju ali nadam se da ću vam bar malo pomoći...situacija je sljedeća u postupku razvoda braka sud po službenoj dužnosti odlučuje o uzdržavanju maloljetnog djeteta.Dakle, sud uz odluku o tužbenom zahtjevu (razvod braka), donosi odluku i o uzdržavanju djeteta bez obzira traže li to stranke u postupku ili ne. Uzdržavanje se u pravilu dosuđuje samo za buduće vrijeme, što znači da se kao početni dan za davanje uzdržavanja uzima dan kad je parnica počela teći, odnosno od kad je podnesen zahtjev za uzdržavanje u slučaju ako je postavljen nakon podnošenja tužbe (primjerice u bračnom sporu). Bez obzira šta je otac djeteta ''obećao'' na sudu, njegova je dužnost uzdržavati maloljetno dijete i bez odluke suda.Neuzdržavanjem djeteta roditelj zlorabi i grubo krši svoju roditeljsku dužnost i krši izvorna prava djeteta, te takvo kršenje može predstavljati temelj za mjeru lišenja roditeljske skrbi.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija